Szívinfarktus vagy más betegség okozza a bal oldali mellkasi fájdalmat? A legfontosabb kísérő tünetek elárulják
A bal oldali mellkasi fájdalmat nem csak szívinfarktus okozhatja, más probléma is állhat a háttérben.

baloldali mellkasi fájdalom
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Aki bal oldali mellkasi fájdalmat tapasztal, jó eséllyel megijed, és könnyen szívinfarktusra vagy anginára gondol.

Holott dr. Sztancsik Ilona, a Kardioközpont kardiológusa, aneszteziológus, intenzív terapeuta szerint más ok is okozhat ilyen tünetet, de ennek megállapítására fontos a kivizsgálás.

Szíveredetű is lehet a fájdalom

Bár sokan rögtön szívproblémákra gyanakodnak, a test bal oldalán több szerv is lehet a fájdalom forrása, mint a tüdő, a gyomor, a bél, a hasnyálmirigy, a bordák, a lép. Az orvosok a bal oldali fájdalmat két nagy csoportra szokták osztani: szíveredetűre és emésztési eredetűre. 

Milyen fájdalmat okoz a szívinfarktus?

Bár a szív valóban bal oldalon van, a szívinfarktus során leggyakrabban a mellkas közepén jelentkezik a fájdalom, bár valóban előfordul, hogy a bal oldalra koncentrálódik. Egy nagyon erős, nyomó vagy préselő érzésről van szó, amely tovább tart néhány percnél, és vissza-visszatér, ugyanakkor infarktust átélt idősebbek, nők és cukorbetegek néha ennél jóval enyhébb fájdalomról számolnak be. Mentőt kell hívni, ha további tünetek is megjelennek, mint erős izzadás, hányinger, hányás, légszomj, kisugárzó fájdalom a vállakban, karokban, állkapocsban, hátban, félelem.

bal oldali mellkasi fájdalom 2
Fotó: Juanmonino / Getty Images Hungary

- Az infarktuson kívül más szív-érrendszeri betegségek is állhatnak a bal oldali fájdalom mögött. Elsősorban ilyen az angina, ami akkor jelentkezik, ha a szívizomzat nem jut elég oxigénhez. Mivel a tünetek nagyon hasonlóak a szívinfarktuséhoz, mindenképpen segítséget kell kérni. Ha kiderül, hogy „csak” angináról van szó, akkor is fontos a kezelés, mert az állapot veszélyessé válhat, és növeli a valódi infarktus rizikóját is. A másik, hasonló tüneteket okozó betegség a szívburokgyulladás. Ilyenkor a szívet körülvevő kétrétegű hártya rétegei közé folyadék kerül, és idült vagy akut betegséget okoz.

A betegség legjellemzőbb tünete a szúró mellkasi fájdalom, ami légzéskor felerősödik, és üléskor általában enyhül. A hosszú ideig tartó gyengeség mellett segít a pericarditis felismerésében a vele járó köhögés, a légszomj, a hidegrázás, az izzadás és a láz is. A kórházi kezelés elengedhetetlen - hangsúlyozza dr. Sztancsik Ilona, a KardioKözpont kardiológusa, aneszteziológus, intenzív terapeuta

Reflux

Gyakran a reflux okozza a bal oldali mellkasi fájdalmat. Reflux esetében a gyomortartalom visszajut a nyelőcsőbe, sőt akár a garatba, szájüregbe is felkerül. Így olyan panaszok jelennek meg, mint a gyomorégés, a szájíz, a szájüregi égés, savas felböfögés. Az égő érzés a mellkas középvonalában jelentkezik, a gyomorszájtól egészen a torokig tarthat, kisugározhat a nyak, az áll, a karok és a lapocka felé is. Súlyosabb esetben mellkasi fájdalom is kialakulhat szövődményként, ami a szívinfarktushoz hasonló fájdalmat is okozhat. 

Gyomornyálkahártya-gyulladás

A gastritis gyakran a rendszeres alkoholfogyasztás, a túl nagy mennyiségű, nehezen emészthető, savas étkezés, a dohányzás talaján alakul ki, de okozhatják egyes, nem szteroidtartalmú gyulladáscsökkentők is.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ha azonban az derül ki, hogy a Helicobacter pylori a „bűnös” a mellkasi égő fájdalom okozásában, szükség lehet antibiotikumos kezelésre is - de erről csak szakorvos dönthet. 

Hasnyálmirigy-gyulladás

A heveny hasnyálmirigy-gyulladás nagyon komoly fájdalommal jelentkezik a has felső részében és a mellkasban. Gyors pulzus, láz, hányinger, hányás kíséri. A krónikus formában ezek a fájdalmas epizódok vissza-visszatérnek, hasmenéssel, hányással kísérve. A kezelés az első esetben azonnali ellátást jelent, a második esetben folyamatos szakorvosi kontrollt.  

A kardiológiai kivizsgálás elengedhetetlen

- A mellkas bal oldalán vagy akár a teljes mellkasi részen jelentkező fájdalom forrását mindenképpen meg kell keresni - hangsúlyozza Sztancsik doktornő.

szívultrahang
Fotó: Bondart / Getty Images Hungary

- Már csak azért is, mert ki kell zárni az olyan lehetséges okokat is, mint a mellhártyagyulladás vagy a lép betegségei. Ha pedig a kardiológiai vizit, a nagylabor, a nyugalmi és terheléses EKG vagy a szívultrahangos vizsgálat során kiderül, hogy mégis szíveredetű a panasz, a mielőbb elkezdett kezeléssel komoly, akár életet veszélyeztető állapotokat előzhetünk meg. 

8 vérnyomáscsökkentő gyógytea: védik a szív egészségét, és nagyon finomak

A gyógynövények erejét érdemes az egészségügyi problémáknál minél szélesebb körben felhasználni, természetesen minden esetben a kezelőorvossal egyeztetve.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük