Tünetek, amiket félelem okoz: nehézlégzés és mellkasi fájdalom is jelentkezhet vírus nélkül is
Még azok az emberek is megérezhetik a koronavírus hatását, akik nem fertőződtek meg: a stresszes időszak éjszakai erős szívdobogást is okozhat.

szivritmus-koronavirus1
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A kialakult vírushelyzet mindenki életére nagy hatással van, és sajnos még nem igazán látni az alagút végét. A legrosszabb az egészben, hogy nem csak azokat viseli meg, akik közvetlenül fertőzöttek koronavírussal.

A jelenlegi helyzet még a viszonylag higgadt embereket is szorongással töltheti el, sokan akár éjszaka is erős szívdobogásra ébrednek. Dr. Vaskó Péter, a KardioKözpont szakorvosa arról beszélt, hogy mik lehetnek a jelei annak, ha nem csak a stressz viszi fel a pulzust.

Ördögi kör: a stressz tovább emeli a pulzust

Az éjszaka jelentkező magas pulzus képes akár felébreszteni is az érintett személyt, aki erős szívdobogásra, nyomasztó érzésre ébredhet. Nyilvánvaló, hogy ennek a koronavírus okozta helyzetben legtöbbször a stressz, a szorongás az oka. Elsősorban az alábbi kérdéseket érdemes tisztázni: a jelenlegi helyzet, a vírus, a betegség, a munka miatt alakult ki az erősebb szorongás, mint korábban? Esetleg arról van szó, hogy az érintett megpróbálja elnyomni az aggodalmat?

szivroham1
Fotó: DeanDrobot / Getty Images Hungary

Leggyakrabban egy élethelyzet miatt érzett szorongás indítja be a szimpatikus idegrendszeri fokozott működést. Ilyenkor a testben lejátszódó tipikus változások a következők: felgyorsul a légzés, emelkedik a vérnyomás és a pulzus. Ráadásul ez nemcsak a tudatos gondolatok hatására következhet be, hanem a tudatalatti szorongástól is.

A cikk az ajánló után folytatódik

Mentesen főzni könnyű!

Mentes Anyu legújabb könyvében nem kevesebbre vállalkozott, mint hogy összeállítsa a mentes étkezések 50 legjobb receptjét. Korábbi könyveivel együtt, összesen 162 recepttel örvendezteti meg a különleges étrendet követő olvasóit.

A könyveket kedvezményes áron ide kattintva, kizárólag online lehet megvásárolni.

Promóció

Ugyanakkor azt is látni kell, hogy az esetek egy részében a szapora szívműködés lehet valódi tachycardia, lehet szívritmuszavar. Az esetek más részében olyan betegségek állhatnak a háttérben, mint például lezajlott infarktus, cardiomyopathia vagy endokrin betegség, tehát rendszeresen visszatérő panasz esetén, amelyhez esetleg más tünetek is kapcsolódnak, fontos lehet a kivizsgálás.

Tünetek az éjszakai magas pulzus mellett

Nehézlégzés - Amennyiben az éjszakai magas pulzus mellett légszomj, levegő után kapkodás is jelentkezik, annak oka éppúgy például lehet szorongás, mint vashiányos vérszegénység, szívelégtelenség, alvási apnoé, pitvarfibrilláció, mint a koronavírus okozta nehézlégzés.

ekg
Fotó: Mutlu Kurtbas / Getty Images Hungary

Remegés, reszketés - Ennek a tünetnek több oka is lehet, mint például a lázas állapot, a túl sok koffein vagy stimulánstartalmú gyógyszer fogyasztása, cukorbetegség, pajzsmirigy-túlműködés vagy az úgynevezett éjszakai felriadás nevű betegség.

Mellkasi fájdalom, szédülés - Ha az éjszakai erős szívdobogásérzéshez kifejezett mellkasi fájdalom, szédülés is kapcsolódik, az akár szívinfarktusra is utalhat, ilyenkor mentőt kell hívni!

Mikor érdemes orvoshoz fordulni?

Ha valaki többször is tapasztalja az éjszakai magas pulzus jelenségét, esetleg más tünet is kapcsolódik ehhez, mindenképpen ajánlatos kivizsgáltatnia magát, bár enyhe tünetek esetén ajánlatos megvárni a koronavírus miatt meghirdetett veszélyhelyzet elmúltát - hangsúlyozza dr. Vaskó Péter. A személyes kivizsgáláskor a szakorvosok elrendelhetnek laborvizsgálatokat, szívultrahangot, EKG-t, terheléses EKG-t, sőt akár 48 vagy akár 168 óráig viselhető Holter EKG vizsgálatot is.

szivritmus-koronavirus
Fotó: Massonstock / Getty Images Hungary

Néhány esetben szóba jöhet a távkonzultáció lehetősége is, mint például korábbi személyes konzultációt követő kontroll esetén, korábbi Holter EKG vizsgálatot követően szakorvosi kiértékelés esetén, ABPM-vizsgálatot követő szakorvosi kiértékelés megoldására és egyéb olyan esetekben, amelyek eszközös vizsgálatot nem igényelnek. Aki pedig a koronavírushoz kapcsolja a tüneteit, mindenképpen hívja telefonon a háziorvosát, aki a protokollnak megfelelően fogja elirányítani.

Védőruhás emberek bukkantak fel Budapesten: így fertőtlenítették a forgalmas pontokat

A budapesti járókelők szemtanúi lehettek az utcai fertőtlenítésnek.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük