Életveszélyes kórokozók a tengerekben: ezért nem szabad nyílt sebbel úszni a sós vízben
A tengervíz mára nem a sebgyógyító hatásáról híres, inkább óvakodni kell nyílt seb esetén a sós vízben való úszkálástól.

tenger-nyilt-seb-verzik
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Sokan tisztában vannak a só sebösszehúzó hatásával, rengetegen használják még a mai napig is egy-egy kisebb, de annál idegesítőbb sérülés kezelése gyanánt.

A tengerek környékén azonban nemcsak a nyers vagy félig főtt tengeri herkentyűktől lehet borzasztó fertőzéseket elkapni, de fürdőzés közben is vigyázni kell. Többféle baktériumtól és egyéb kórokozóktól ajánlott ilyenkor óvakodni.

A vibrio vulnificus baktérium végzetes lehet

A vibrio vulnificus baktérium jelenlétét a tengerekben először 1979-ben vették észre, akkor még csak "eddig ismeretlen, igen ritka baktériumfajként" jellemezték. Ma már rengeteg haláleset fűződik a nevéhez, és nemcsak tengeri állatok elfogyasztásával juthat a szervezetbe, hanem akkor is komoly, akár végzetes fertőzéseket tud okozni, ha a tengervíz által kerül a nyílt sebekbe. A fertőzést követően 60%-ban szükséges a végtag amputálása.

A mycobacterium marinum baktérium miatt is amputációra kerülhet sor

A mycobacterium marinum baktérium fertőzését gyakran tévesen diagnosztizálják, és összekeverik valamilyen gombás vagy parazitafertőzéssel, esetleg bőrdaganattal.

A fertőzések által előidézett bőrelváltozások gyakran több helyen jelennek meg. Általában a bőr felületén található, nem feltétlenül fájdalmas csomók vagy megvastagodott erek jelzik. Legtöbbször a könyöknél, a térdhajlatban és a lábaknál lehet észrevenni őket. A tünetek körülbelül 2-4 hetes lappangási időszak után jelentkeznek, és 3-5 hét alatt már 1-2,5 centiméter átmérőjűek. A betegség gyorsan előrehaladhat, végső esetben a fertőzött terület amputációjára kerülhet sor.

amputációt okozhat
Fotó: ER Productions Limited / Getty Images Hungary

Az erysipelothrix rhusiopathiae baktérium miatt fáj, viszket, belilul

A leginkább állatokra veszélyes baktérium - többek között a sertésorbánc okozója - az ember szervezetébe is be tud kerülni a nyílt sebeken keresztül. Tünete a duzzadt, kékes, kontrasztos szélű bőrelszíneződés, mely leggyakrabban a kézen jelentkezik.

Gyakori a helyi fájdalom, és sajnos kifejezetten viszkető, bizsergő érzés jellemzi a fertőzött terület. A közel levő nyirokcsomók gyakran megduzzadnak, olykor szövődményeként okozhat, így vérmérgezést vagy szívbelhártya-gyulladást. Azonban többnyire a betegség néhány héten belül magától gyógyul, attól eltekintve, hogy a bőr egy ideig barna és hámló marad.

Az aeromonas hydrophila baktérium fertőzése hasonlít a kolerához

Az aeromonas hydrophila főleg a halak és kétéltűek számára veszélyes. Sajnos az emberi szervezetben is tud károkat okozni, felelős lehet a gyomor-bélhurut kialakulásáért. Főleg kisgyermekek körében és a legyengült immunrendszerrel vagy növekedési problémában szenvedő embereknél fordul elő. Kettő válfaja létezik, az egyiket leginkább a kolerához hasonlítják, mely hányást, hasmenést okoz. A másik típusa véres, nyálkás, laza székletet okoz, a panaszok több hétig fennállhatnak.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ezenkívül ekcémát is képes okozni, ritkább esetben pedig éppúgy, mint egy húsevő baktérium, megtámadhatja a lágyszöveti részeket, amivel súlyos sérüléseket tud okozni.

Szerencsére viszonylag ritkán fordulnak elő ezek a baktériumok, de nem árt óvatosan úszkálni nyílt sebbel a tengerben - érdemes lehet beszerezni egy vízhatlan sebtapaszt, ami legalább valamelyest óvja az érzékeny területet.

Ekcéma vagy bőrgomba? Képeken 7 gyakori bőrbetegség

A legtöbb bőrbetegség tünetei közé tartozik a bőrpír, a szárazság és a viszketés. A pontos diagnózishoz bőrgyógyász szakemberre van szükség, ám bizonyos esetekben te magad is meg tudod állapítani, mi állhat a probléma hátterében.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük