Súlyos fertőzést okozhat a népszerű bugyi: tilos viselni a nőgyógyász szerint a menstruáció alatt

Nőgyógyászt kérdeztünk a tanga viseléséről. Érdemes megfogadni a tanácsait!

noi bugyi
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A tanga esztétikus, szexi, nem látszik át a vékony nadrágokon vagy szoknyákon, így nem csoda, hogy már jó ideje előkelő helyet szerzett magának a fehérneműpiacon.

Tény, hogy ez a darab valóban dögös viselet, ugyanakkor az egészség szempontjából nem feltétlenül a legideálisabb fazon, különösen, ha valaki a hüvelyi és húgyúti fertőzésekre fokozottan érzékeny. A témával kapcsolatban dr. Oláh Orsolya szülész-nőgyógyászt kérdeztük.

Önmagában nem okoz problémát

- A tanga viselése önmagában nem okoz problémát. Egészséges, panaszmentes nőknél nem fokozza a hüvelyi, illetve a húgyúti fertőzések kockázatát. Ha valaki már eleve hajlamos a fertőzésekre, abban az esetben a tanga kismértékben növelheti a fertőzések kockázatát, vagy megnehezítheti a kezelést, például egy hüvelygomba-fertőzésnél vagy bakteriális vaginosis-ban - mondta a szakértő.

- A tangákkal az az egyik gond, hogy azáltal, hogy testhez simulóak, a szeméremtájék szellőzését, szárazon tartását még akkor is megnehezítik, ha pamutból készülnek. Erre a szoros sztreccsfarmerek és leggings-ek még rátesznek egy lapáttal, főleg, hogy általában azok is nagy százalékban tartalmaznak műszálat.

- A fő probléma viszont az, hogy a tanga - szabásából adódóan - mozgás közben folyamatosan elmozdul, és mozog a végbélnyílás, a hüvely és a húgycső között, melyeket alig három-négy centiméter választ el egymástól. Ilyen esetben, ha mondjuk a bélben normálisan is előforduló E. coli baktérium kerül a tanga hátsó részére, az hüvelyi vagy húgyúti fertőzést okozhat. Így, ha valaki nőgyógyászati fertőzésekre hajlamos, érdemes legalább sportoláshoz normál bugyit választani. 

A francia bugyikra is ugyanez vonatkozik: bár kevésbé érintkeznek a végbélnyílással, mint a tanga, nem annyira higiénikusak, mint a klasszikus fazonok.

A cikk az ajánló után folytatódik

Amikor egyáltalán nem ajánlott a tanga

- Menstruáció alatt nem javasolt a tanga viselése azoknál, akiknél gyakoriak a nőgyógyászati fertőzések. Az ilyenkor megbomlott hüvely-pH már önmagában is hajlamosító tényező, de a tanga viselése mellett ez még fokozottabb lehet. 

De aranyér esetén is tilos viselni. A fehérneműk alapvető szerepe, hogy védjenek a környezet irritáló hatásaival szemben, például a ruházattól. Ezzel szemben a túl szoros tanga bőrirritációt okozhat, akár ki is sebesedhet tőle a bőr. Érdemes megemlíteni, hogy, bár a kialakulását nem fokozza, már meglévő aranyérnél az irritáció miatt kifejezett fájdalommal járhat a tanga viselése.

Hüvelyi fertőzés esetén a teljes gyógyulásig normál bugyit javasolt hordani. Ezek általában erős folyással járnak, ilyenkor az érintettek előszeretettel használnak tisztasági betéteket. Ezek - főleg tanga mellett - még kevésbé engedik a szeméremtájékot szellőzni, és megnehezítik a fertőzés kezelését, vagy akár fel is erősítik azt.

Emiatt fontos ilyenkor mellőzni a tangát, és, ha nem túlzott mennyiségű a hüvelyváladék, akkor inkább elhagyni a tisztasági betétet, de legalábbis mindenképpen cserélni két-három óránként. A fehérneműt egy napnál tovább semmiképpen sem ajánlott viselni, emellett célszerű kellő gondot fordítani a rendszeres tisztálkodásra.

Milyen a jó fehérnemű?

A doktornő arra is kitért, mennyire fontos a pamut fehérnemű viselése, és ez a tangákra is vonatkozik. Nem elég, ha a tangának a hüvelynél lévő, belső rétege pamut, az egész bugyinak pamutból kell készülnie. Azt javasolja, hogy a műszálas, szexi, csipke- vagy selyemhatású tangákat mindenki csak különleges alkalmakra tartogassa, és lehetőleg csak néhány órán keresztül hordja. Emellett fontos a fehérneműket mindig magas hőfokon mosni a fertőzések elkerülése és az intim higiénia megőrzése érdekében.

Mit üzen rólad a fehérneműd a férfinak?

Mindig a legszexibb csipkecsodákra szavazol? Vagy inkább a kényelmes, pamut darabokat részesíted előnyben? És színben melyik a kedvenced? Az ezekre a kérdésekre adott válaszok mind a belső tulajdonságaid egy-egy részletéről árulkodnak. 

Képek: Getty Images.

Ezt is szeretjük