A korai klimax 10 legfontosabb tünete: nézd meg, érintett lehetsz-e!
Ha a tíz tünetből csak a fele megvan, érdemes ellenőriztetni magadat.

menopauza
beauty and style
Top olvasott cikkek

A menopauza, azaz a klimax előbb-utóbb minden nőnél elérkezik. A változókor rendszerint 45-50 éves kor után köszönt be, ám van, hogy ennél jóval előbb.

Hogy pontosan milyen tünetek jelezhetik azt, hogy valaki korai menopauzában szenved, arról dr. Lőrincz Ildikó, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyász-endokrinológusa beszélt.

A korai klimax 30-35 évesen jelentkezik

Korai klimaxról akkor van szó, amikor a nőnél már 30-35 éves korban megindul a menopauza. Legtöbbször a sikertelen gyermekáldás és a menstruációs zavarok miatt keresik fel a nőgyógyászt. A menopauza egyik legjellemzőbb jele a vérzési rendellenesség, ugyanis ekkor megváltozik a hormontermelés, és a petefészkek elkezdenek kimerülni.

Maga a folyamat ugyanaz, mint a normál klimax esetén, ám minden idő előtt történik, vagyis hamarabb csökken a progeszteron, majd az ösztrogén szintje. Ezek miatt eleinte csak elvétve, később egyre többször lesznek anovulációs ciklusok, míg végül egyáltalán nem történik meg a peteérés. 

A korai menopauza 10 legjellemzőbb tünete

  • meddőség
  • gyakori fejfájás
  • hangulatingadozások
  • hőhullámok
  • depresszió
  • hízás
  • alvászavarok
  • csökkent libidó
  • hajhullás
  • az emlők konzisztenciája megváltozik

A mell önvizsgálatának fontosságát nem lehet elégszer hangsúlyozni. Galériánkban megmutatjuk, mire figyelj nagyon!

A korai petefészek-kimerülés okai

Manapság gyakori, hogy 30-35 felett vág bele a nő a babaprojektbe. Ekkor sajnos számolni kell a korai klimax rizikójával is, ami összezúzhatja a saját gyermekről alkotott álmokat. Előfordulhat akkor, ha az illető családjában előfordult már korai klimax, ha a nő cukorbeteg, esetleg korábban kemoterápián vagy sugárkezelésen esett át. Ezek olyan hatással vannak a hormonrendszerre és a reprodukciós szervekre, hogy megnő korai petefészek-kimerülés kockázata.

Korai klimax esetén is jöhet a baba

A menopauza egy hosszú folyamat, ami több évet ölel fel. Tehát még a kezdetén megtörténhet a teherbeesés, főleg hormonpótló készítményekkel. Ám minél tovább vár a nő, annál kevesebb esélye lesz saját gyermekre, mert a petefészkek kimerülnek, az AMH-érték pedig lecsökken. Ha nincs gyermekvállalási szándék, akkor sem szabad félvállról venni a tényét.

Egyrészt mivel igen kellemetlen tünetekkel járhat a klimax, másrészt mert ez egy jelzés is arra, hogy jobban oda kell figyelnie az olyan szövődmények kialakulásának kockázatára, mint a csontritkulás vagy a szív-és érrendszeri problémák. Hogy mi klimax esetén a teendő az egészséges életmód betartásán kívül, az a hormonszintek és a panaszok függvénye. Enyhe esetben elég a természet elixírjeihez nyúlni, ám orvosi javallatra hormonterápiára lehet szükség.

Ezt is szeretjük