Meg lehet enni a földre esett ételt? 4 konyhai mítosz, amit most leleplezünk
Sok a tévhit és riadalom a konyhai műveletekkel kapcsolatban.

nagykep?cikkid=168625&kep=konyhaban-lead

Dia

 	Meg szabad enni a földre esett ételt?  	Nincs konszenzus a földre hullott étel fogyasztásával kapcsolatban az emberek között, a városi legenda ugyanis úgy tartja, hogy ha csak öt másodpercig van a földön az étel, az nem ártalmas a szervezetre, mert nem kerülnek rá kórokozók. Természetesen ez függ az étel jellegétől és a padló tisztaságától is. A Nébih szakértőjének viszont egyértelmű állásfoglalása van ezzel kapcsolatban: eszerint az élelmiszerrel nagyon sok fertőzést lehet bevinni a szervezetbe, az ezeket okozó mikrobák pedig mindenütt jelen vannak, a járólapokon vagy a földön még inkább. Így nem tanácsos a lehullott ételeket elfogyasztani.

Meg szabad enni a földre esett ételt?

Nincs konszenzus a földre hullott étel fogyasztásával kapcsolatban az emberek között, a városi legenda ugyanis úgy tartja, hogy ha csak öt másodpercig van a földön az étel, az nem ártalmas a szervezetre, mert nem kerülnek rá kórokozók. Természetesen ez függ az étel jellegétől és a padló tisztaságától is. A Nébih szakértőjének viszont egyértelmű állásfoglalása van ezzel kapcsolatban: eszerint az élelmiszerrel nagyon sok fertőzést lehet bevinni a szervezetbe, az ezeket okozó mikrobák pedig mindenütt jelen vannak, a járólapokon vagy a földön még inkább. Így nem tanácsos a lehullott ételeket elfogyasztani.

Dia

 	Káros teflonserpenyőt használni?  	A teflonedény és -serpenyő, a háziasszonyok örök kedvence mellett és ellen is felsorakoztattak érveket a felhasználók és a szakemberek is. Az tény, hogy a teflonbevonatban megtalálható perfluoroktánsav - PFOA - a szervezetbe kerülve és felhalmozódva mérgező, és rákkeltő hatással bírhat. Ez a vegyület azonban igen magas hőmérsékleten oldódik ki a teflonból, 260 fokon kezd bomlani. A tapadásmentes edény jó hővezetési tulajdonságai miatt eleve nem igényli a felforrósítást, tehát hogyha a megfelelő hőmérsékleten, nem izzítva használod, nem fenyeget az a veszély, hogy egészségre káros adalékanyagot juttatsz a szervezetedbe. Értelemszerűen biztonságosabb teflonserpenyőt használni, mint teflontepsit, mert az utóbbinál valószínűsíthető a hosszú ideig és magas hőfokon történő forrósítás.

Káros teflonserpenyőt használni?

A teflonedény és -serpenyő, a háziasszonyok örök kedvence mellett és ellen is felsorakoztattak érveket a felhasználók és a szakemberek is. Az tény, hogy a teflonbevonatban megtalálható perfluoroktánsav - PFOA - a szervezetbe kerülve és felhalmozódva mérgező, és rákkeltő hatással bírhat. Ez a vegyület azonban igen magas hőmérsékleten oldódik ki a teflonból, 260 fokon kezd bomlani. A tapadásmentes edény jó hővezetési tulajdonságai miatt eleve nem igényli a felforrósítást, tehát hogyha a megfelelő hőmérsékleten, nem izzítva használod, nem fenyeget az a veszély, hogy egészségre káros adalékanyagot juttatsz a szervezetedbe. Értelemszerűen biztonságosabb teflonserpenyőt használni, mint teflontepsit, mert az utóbbinál valószínűsíthető a hosszú ideig és magas hőfokon történő forrósítás.

Dia

	Meg lehet enni a citrom héját?	Örök dilemma az is, hogy veszélyes-e a citrusfélék héjának a fogyasztása. Az igazság az, hogy az import déligyümölcsöket idejekorán, még szinte éretlen és zöld állapotukban szüretelik a termőhelyükön. Minderre azért van szükség, hogy a hosszú szállítási idő alatt ne legyenek túlérettek vagy rohadtak. A szállítás alatti tárolás, a magas páratartalom elősegíti a narancs, citrom vagy grépfrút idő előtti romlását. Ezt megelőzendő a szállítók baktérium- és gombaölő szerekkel és növényvédő kemikáliákkal kezelik a gyümölcsök felületét. Ez azonban nem jelent nagyobb veszélyt, mit a szimpla permetezéssel óvott zöldség. A héjat azonban jellemzően viaszréteggel is bevonják, amitől lehetetlen lesz lemosni a vegyszereket. Ha a héjat szeretnéd használni, vegyél biocitromot, és mindig ellenőrizd az árusítóhely feliratait, jelezniük kell ugyanis, ha a héj fogyasztásra nem alkalmas.

Meg lehet enni a citrom héját?

Örök dilemma az is, hogy veszélyes-e a citrusfélék héjának a fogyasztása. Az igazság az, hogy az import déligyümölcsöket idejekorán, még szinte éretlen és zöld állapotukban szüretelik a termőhelyükön. Minderre azért van szükség, hogy a hosszú szállítási idő alatt ne legyenek túlérettek vagy rohadtak. A szállítás alatti tárolás, a magas páratartalom elősegíti a narancs, citrom vagy grépfrút idő előtti romlását. Ezt megelőzendő a szállítók baktérium- és gombaölő szerekkel és növényvédő kemikáliákkal kezelik a gyümölcsök felületét. Ez azonban nem jelent nagyobb veszélyt, mit a szimpla permetezéssel óvott zöldség. A héjat azonban jellemzően viaszréteggel is bevonják, amitől lehetetlen lesz lemosni a vegyszereket. Ha a héjat szeretnéd használni, vegyél biocitromot, és mindig ellenőrizd az árusítóhely feliratait, jelezniük kell ugyanis, ha a héj fogyasztásra nem alkalmas.

Dia

	Gyógyszermaradványok az ivóvízben?	Időről időre felreppen az a hír, hogy a csapból folyó ivóvíz szennyezett-e hormonokkal, gyógyszerekkel vagy egyéb kemikáliákkal, és ha igen, milyen mértékben. Manapság, amikor a gyógyszerek fogyasztása mindennapos, a fájdalomcsillapítókból és antibiotikumokból, fogamzásgátlókból és gyulladáscsökkentőkből a kiválasztás révén bekerülnek vegyi anyagok a szennyvízelvezető rendszerekbe. Tény az, hogy a szennyvíztisztító telepek berendezései nem képesek az összes vegyi anyagot megszűrni, amely a vízben található. Ezért kiemelkedő fontosságú, hogy a lejárt gyógyszereket és egyéb vegyszereket ne a WC-n húzd le vagy a csapba öntsd. Számos külföldi kutatás vizsgálja azt, hogy a csapvízben található hormonok lehetnek-e felelősek a drasztikusan növekvő hormonháztartás-problémákért. Mindemellett a Magyar Víziközmű Szövetség nyilatkozataiban az olvasható, hogy a hazánkban fogyasztható csapvíz teljes mértékben megfelel az egészségügyi előírásoknak. A statisztikailag leggyakrabban használt gyógyszerek jelenlétét a vízben folyamatosan vizsgálják. Az a hatósági és szakértői álláspont, hogy itthon a vízbe került hormontartalom nem lépi át azt a kritikus szintet, amely káros hatással lenne az emberi szervezetre. Ugyanakkor nem zárják ki, hogy az ivóvíz tartalmazhat ilyen anyagokat, a vizsgálatok ugyanis jelenleg is folynak.

Gyógyszermaradványok az ivóvízben?

Időről időre felreppen az a hír, hogy a csapból folyó ivóvíz szennyezett-e hormonokkal, gyógyszerekkel vagy egyéb kemikáliákkal, és ha igen, milyen mértékben. Manapság, amikor a gyógyszerek fogyasztása mindennapos, a fájdalomcsillapítókból és antibiotikumokból, fogamzásgátlókból és gyulladáscsökkentőkből a kiválasztás révén bekerülnek vegyi anyagok a szennyvízelvezető rendszerekbe. Tény az, hogy a szennyvíztisztító telepek berendezései nem képesek az összes vegyi anyagot megszűrni, amely a vízben található. Ezért kiemelkedő fontosságú, hogy a lejárt gyógyszereket és egyéb vegyszereket ne a WC-n húzd le vagy a csapba öntsd. Számos külföldi kutatás vizsgálja azt, hogy a csapvízben található hormonok lehetnek-e felelősek a drasztikusan növekvő hormonháztartás-problémákért. Mindemellett a Magyar Víziközmű Szövetség nyilatkozataiban az olvasható, hogy a hazánkban fogyasztható csapvíz teljes mértékben megfelel az egészségügyi előírásoknak. A statisztikailag leggyakrabban használt gyógyszerek jelenlétét a vízben folyamatosan vizsgálják. Az a hatósági és szakértői álláspont, hogy itthon a vízbe került hormontartalom nem lépi át azt a kritikus szintet, amely káros hatással lenne az emberi szervezetre. Ugyanakkor nem zárják ki, hogy az ivóvíz tartalmazhat ilyen anyagokat, a vizsgálatok ugyanis jelenleg is folynak.

Ezt is szeretjük
Fotó: