Haspuffadás és gázképződés jelezheti az egyre gyakoribb betegséget: a bélflóra megváltozása áll a hátterében

Ha nem áll szervi elváltozás az emésztőrendszeri panaszok hátterében, kontaminált bélszindróma lehet az ok.

haspuffadás

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Évről évre nő azoknak a betegeknek a száma, akik emésztőrendszeri tünetekre, puffadásra, kellemetlen érzetre panaszkodnak, és a tüneteik mögött nem áll semmilyen szervi elváltozás.

A betegség az úgynevezett kontaminált bélszindróma (SIBO - Small Intestinal Bacterial Overgrowth), amely során a vékonybélben túlszaporodnak a baktériumok - hívja fel rá a figyelmet a Semmelweis Egyetem.

Haspuffadás is jelezheti a kontaminált bélszindrómát

A betegség akár poszt-Covid-tünetként, de az ülő életmód vagy túlzott savlekötő gyógyszer szedése esetén is kialakulhat. A kór egy egyszerű, fájdalommentes hidrogénkilégzési teszttel igazolható.

- A vékonybél nem steril környezet, a benne lévő baktériumok száma egy bizonyos határértékig természetes, de ha a baktériumok száma nő, és megváltozik a bélflóra összetétele, az panaszokat idézhet elő, mindez pedig befolyásolja az elfogyasztott ételek lebontását és azok felszívódását is. A leggyakoribb tünetek a haspuffadás, gázképződés, hasmenés, székrekedés - sorolja dr. Papp Veronika.

A Semmelweis Egyetem Sebészeti, Transzplantációs és Gasztroenterológiai Klinika adjunktusa kifejtette, hogy vannak olyan kórképek, amelyek hajlamosítanak arra, hogy a vastagbélflóra baktériumai a vékonybélben elszaporodjanak, és kialakuljon ez a mással nem magyarázható, haspuffadással, hasmenéssel járó tünetegyüttes.

Ilyen például egyes emésztőenzimek kiválasztásának csökkenése, néhány krónikus, más szervrendszert is érintő betegség, gyulladásos bélbetegségek és azok szövődményei, korábbi műtét, amely megváltoztatta a gyomor-bélrendszer anatómiáját, illetve az ülő életmód vagy akár a cukorbetegség következményének is tartható renyhébb gyomor-bélmozgás. De állhat a háttérben az elhízás, az egészségtelen táplálkozás, gyomorsavcsökkentő gyógyszerek tartós alkalmazása, sőt akár poszt-Covid-tünetként is kialakulhat ez az állapot.

Tb-finanszírozott teszt segít beazonosítani

A kórkép diagnosztizálására a gasztroenterológusok hidrogénkilégzési tesztet használnak. Ennek kiindulópontjaként a beteg egy laktulóz nevű, nem felszívódó szénhidrátot tartalmazó folyadékot iszik meg.

Az emberi sejtek önmagukban nem termelnek hidrogént, ám ha a normálisnál nagyobb számban vannak jelen baktériumok a vékonybélben, akkor azok lebontják az elfogyasztott laktulózt, aminek következtében hidrogén termelődik. A kilégzési teszt során ezt tudják mérni az orvosok. A mintegy 180 perces vizsgálat alatt 30 percenként kell a speciális eszközbe fújni. Általánosságban 90 perc alatt ér el az elfogyasztott laktulóz a vékonybélből a vastagbélbe. Ha a másfél óra alatt a kilégzett levegő hidrogéntartalma a megengedett határérték (20 ppm) fölé kerül, akkor igazolható a kórkép - magyarázza a gasztronenterológus.

A cikk az ajánló után folytatódik

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal, tökéletlenségünkkel? Hogyan dolgozzuk fel az életünkben felmerülő elakadásokat? 

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Dr. Papp Veronika hozzáteszi, hogy egyre többen jelentkeznek ilyen panaszokkal a szakrendeléseken, köztük sok az olyan páciens, akik már átestek számos más vizsgálaton, például endoszkópos kivizsgáláson, ételallergia- és -intoleranciavizsgálatokon, és nem igazolódott semmilyen betegség. Vagyis lehetséges, hogy nem az elfogyasztott ételben kell keresni a hibát, hanem a bélflórában. A társadalombiztosítás által finanszírozott vizsgálatot minden esetben megelőzi egy gasztorenterológiai konzultáció, a szakrendelésre a háziorvostól kapott beutaló szükséges.  

A betegség kezelése antibiotikumkúrával kezdődik, a normál baktériumflóra helyreállítása pedig egy ezt követő probiotikumkúrával segíthető. Ezzel párhuzamosan életmódváltással, szénhidrátcsökkentett diétával is hozzájárulhat a beteg a sikeres gyógyuláshoz.

9 jel, ami a bélflóra egyensúlyának felborulására utal

A bélflóra az ember emésztőrendszerében élő mikroorganizmusok, baktériumok összessége, amely a szervezet egészére hatással van. Bár viszonylag keveset foglalkozunk vele, a kutatások szerint az emésztés mellett többek között az immunrendszer és az idegrendszer működését is befolyásolja, egyáltalán nem mindegy tehát az állapota.

9 jel, ami a bélflóra egyensúlyának felborulására utal: fáradtság és bőrirritáció is jelezheti a bajt

A bélflóra egyensúlyának felborulása súlyos betegségek kockázatát is növeli, fontos felismerni a jeleket.

Elolvasom

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük