Haspuffadás és gázképződés jelezheti az egyre gyakoribb betegséget: a bélflóra megváltozása áll a hátterében
Ha nem áll szervi elváltozás az emésztőrendszeri panaszok hátterében, kontaminált bélszindróma lehet az ok.

haspuffadás
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Évről évre nő azoknak a betegeknek a száma, akik emésztőrendszeri tünetekre, puffadásra, kellemetlen érzetre panaszkodnak, és a tüneteik mögött nem áll semmilyen szervi elváltozás.

A betegség az úgynevezett kontaminált bélszindróma (SIBO - Small Intestinal Bacterial Overgrowth), amely során a vékonybélben túlszaporodnak a baktériumok - hívja fel rá a figyelmet a Semmelweis Egyetem.

Haspuffadás is jelezheti a kontaminált bélszindrómát

A betegség akár poszt-Covid-tünetként, de az ülő életmód vagy túlzott savlekötő gyógyszer szedése esetén is kialakulhat. A kór egy egyszerű, fájdalommentes hidrogénkilégzési teszttel igazolható.

- A vékonybél nem steril környezet, a benne lévő baktériumok száma egy bizonyos határértékig természetes, de ha a baktériumok száma nő, és megváltozik a bélflóra összetétele, az panaszokat idézhet elő, mindez pedig befolyásolja az elfogyasztott ételek lebontását és azok felszívódását is. A leggyakoribb tünetek a haspuffadás, gázképződés, hasmenés, székrekedés - sorolja dr. Papp Veronika.

A Semmelweis Egyetem Sebészeti, Transzplantációs és Gasztroenterológiai Klinika adjunktusa kifejtette, hogy vannak olyan kórképek, amelyek hajlamosítanak arra, hogy a vastagbélflóra baktériumai a vékonybélben elszaporodjanak, és kialakuljon ez a mással nem magyarázható, haspuffadással, hasmenéssel járó tünetegyüttes.

Ilyen például egyes emésztőenzimek kiválasztásának csökkenése, néhány krónikus, más szervrendszert is érintő betegség, gyulladásos bélbetegségek és azok szövődményei, korábbi műtét, amely megváltoztatta a gyomor-bélrendszer anatómiáját, illetve az ülő életmód vagy akár a cukorbetegség következményének is tartható renyhébb gyomor-bélmozgás. De állhat a háttérben az elhízás, az egészségtelen táplálkozás, gyomorsavcsökkentő gyógyszerek tartós alkalmazása, sőt akár poszt-Covid-tünetként is kialakulhat ez az állapot.

Tb-finanszírozott teszt segít beazonosítani

A kórkép diagnosztizálására a gasztroenterológusok hidrogénkilégzési tesztet használnak. Ennek kiindulópontjaként a beteg egy laktulóz nevű, nem felszívódó szénhidrátot tartalmazó folyadékot iszik meg.

Az emberi sejtek önmagukban nem termelnek hidrogént, ám ha a normálisnál nagyobb számban vannak jelen baktériumok a vékonybélben, akkor azok lebontják az elfogyasztott laktulózt, aminek következtében hidrogén termelődik. A kilégzési teszt során ezt tudják mérni az orvosok. A mintegy 180 perces vizsgálat alatt 30 percenként kell a speciális eszközbe fújni. Általánosságban 90 perc alatt ér el az elfogyasztott laktulóz a vékonybélből a vastagbélbe. Ha a másfél óra alatt a kilégzett levegő hidrogéntartalma a megengedett határérték (20 ppm) fölé kerül, akkor igazolható a kórkép - magyarázza a gasztronenterológus.

A cikk az ajánló után folytatódik

Dr. Papp Veronika hozzáteszi, hogy egyre többen jelentkeznek ilyen panaszokkal a szakrendeléseken, köztük sok az olyan páciens, akik már átestek számos más vizsgálaton, például endoszkópos kivizsgáláson, ételallergia- és -intoleranciavizsgálatokon, és nem igazolódott semmilyen betegség. Vagyis lehetséges, hogy nem az elfogyasztott ételben kell keresni a hibát, hanem a bélflórában. A társadalombiztosítás által finanszírozott vizsgálatot minden esetben megelőzi egy gasztorenterológiai konzultáció, a szakrendelésre a háziorvostól kapott beutaló szükséges.  

A betegség kezelése antibiotikumkúrával kezdődik, a normál baktériumflóra helyreállítása pedig egy ezt követő probiotikumkúrával segíthető. Ezzel párhuzamosan életmódváltással, szénhidrátcsökkentett diétával is hozzájárulhat a beteg a sikeres gyógyuláshoz.

9 jel, ami a bélflóra egyensúlyának felborulására utal

A bélflóra az ember emésztőrendszerében élő mikroorganizmusok, baktériumok összessége, amely a szervezet egészére hatással van. Bár viszonylag keveset foglalkozunk vele, a kutatások szerint az emésztés mellett többek között az immunrendszer és az idegrendszer működését is befolyásolja, egyáltalán nem mindegy tehát az állapota.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük