Gátolja a zsírmáj kialakulását, segíti az izmok működését: 8 étel, ami bővelkedik kolinban

A kolin a szervezet egy fontos tápanyaga, mely az izmokat védi a sérülésektől, és a máj zsírosodását is meggátolhatja.

GettyImages-506223348
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Érdemes kolin tartalmú ételekkel kiegészíteni az étrendet, mert a tápanyag nagyon fontos a szervezet számára, az agy, a szív és a máj működésére is hatást gyakorol.

A tápanyagot a test is képes előállítani, de érdemes odafigyelni a pótlására. Az egészség megőrzés mellett még fogyást segítő tulajdonságokkal is rendelkezik, befolyásolja a testzsír szintjét, és gyorsítja az izmok regenerálódását.

Kolintartalmú ételek

Egy 2014-es kutatásban atléták testzsírszázalékát vizsgálták meg a versenyidőszakuk előtt. A résztvevők egy csoportja kolintartalmú étrendkiegészítőt szedett annak érdekében, hogy optimalizálják a testsúlyukat, és a kutatók azt vették észre, hogy azoknak, akik már egy héttel a verseny megkezdése előtt elkezdték szedni, gyorsabban csökkent a testzsírszázalékuk.

GettyImages-881524474

A kísérlet is jól mutatja, hogy a kolin milyen fontos szerepet játszik a zsíranyagcserében. Képes lebontani a zsírt, és energiaként hasznosítani, ezen tulajdonságának hála olyan állapotok előzhetőek meg, mint a zsírmáj kialakulása, vagy a túl magas vérzsírszint. Mindezek mellett a kolin fokozza a telítettség érzetét is, így csökkentve a napi bevitt kalóriamennyiséget, ami már önmagában fogyást eredményez. 

A kolin mindezek mellett még redukálja a mozgás által kiváltott lipidperoxidációt, azaz lényegében a szabad gyökök keletkezésének sebességét is, amivel megelőzhetővé válik az izomszövetek károsodása. Az alább látható élelmiszerek bővelkednek benne.

  • Máj - 100 gramm sült marhamájban 414 mg kolin található, ugyanennyi csirkemáj 200 milligrammot tartalmaz.
  • Tojássárgája - egyetlen nagyobb tojás sárgája közel 140 milligramm kolint tartalmaz.
  • Kaviár - egy evőkanálnyi kaviár közel 80 milligramm kolint tartalmaz.
  • Olajos halak - 100 gramm tőkehal 291 milligrammot, a lazac pedig 95 milligrammot tartalmaz a makrotápanyagból.
  • Brokkoli - 100 gramm brokkoliban több mint 60 milligramm kolin található.
  • Tofu - 100 gramm tofu pedig 106 milligrammot tartalmaz.

A cikk az ajánló után folytatódik

A máj védelmében

A Máj állapotfelmérő gyorsteszt a megemelkedett transzamináz (mind ALT és AST) szint mérésére szolgáló gyorsteszt, melynek sikeres használatához elegendő egy csepp ujjbegyből vett vérminta.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Ezeken kívül még a 2%-os zsírtartalmú tejtermékeket és a karfiolt is kielégítő kolinforrásnak tartják, 100 gramm, illetve 100 milliliter belőlük nagyjából 40-65 milligrammot tartalmaz.

A kolinhiány és a túladagolás

Az ajánlások szerint egy egészséges felnőtt nő szervezetének naponta 425 mg kolinra van szüksége ahhoz, hogy az anyagcsere egészséges egyensúlyát fenn tudja tartani. Különböző ételekkel, italokkal biztosítható a megfelelő kolinszint, azonban a növényi alapú táplálkozást folytatóknak szükséges lehet külön étrend-kiegészítővel pótolni a nélkülözhetetlen vegyületet.

GettyImages-1296561511

A kolinhiány tünetei nagyon ritkán fordulnak elő, de hogyha mégis túl alacsonyra süllyedne a szintje, akkor izom- és májkárosodás következhet be, és a májban zsírlerakódást mehet végbe. Túladagolás esetén pedig a bőr kellemetlen halszagúvá válik, hányást, fokozott izzadást, nyáladzást, alacsony vérnyomást és szintén májkárosodást okozhat. Érdemes betartani a napi felső határt, és odafigyelni a változatos étkezésre és a rendszeres mozgásra.

10 szuper diétás étel tojásból

Magas fehérjetartalma mellett értékes tápanyagai miatt is érdemes gyakran fogyasztani tojást.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük