Ezekkel a tünetekkel kell számolni, ha a tested nem bírja a koffeint - Lehet valaki érzékeny a kávéra?
Szokatlan idegességet, feszültséget okozhat, ha érzékeny vagy a kávéra.

kave-faradt-no
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az ember azt gondolná, hogy a kávé - akárcsak a tea - nem tud érzékenységi reakciót kiváltani, hiszen rengeteg ember issza reggelente, és a mellékhatásairól viszonylag keveset hallani. Pedig pont a kávé legfőbb hatóanyaga okozhat problémát.

Maga a kávébab növényi, nyers formájában is kiválthat allergiás reakciót, ám mivel az emberek java csak feldolgozott, pörkölt állapotban találkozik vele, ettől az egyszeri kávéfogyasztónak nem kell tartania. Van viszont egy hatóanyag, mellyel nagyon is óvatosan kell bánni.

Hogyan okozhat panaszokat a kávé?

A kávéérzékenységi reakciók javáért egy anyag felelős a legtöbb esetben: a koffein. Ennek az anyagnak megvannak a pozitív és a negatív élettani hatásai is, nem véletlenül használják számtalan gyógyszerben és kozmetikai szerben.

A koffein egy élénkítő anyag, kis mértékben fokozhatja a szív és a vese működését, ezért ha valaki érzékeny rá, általában idegességre, ingerlékenységre panaszkodik, de megfigyelhet heves szívdobogást is.

Egyes esetekben már kis mennyiségű koffein fogyasztása is hasi görcsöket, fájdalmat válthat ki, ezért az erre érzékeny embereknek mellőzniük kell a kávé, a tea és a koffeintartalmú gyógyszerek fogyasztását.

Normális esetben, az arra nem érzékeny emberek szervezetének nem árt meg a napi legfeljebb négy eszpresszónyi mennyiségű kávé, azonban ezen az adagon felül már bárki tapasztalhat a fent leírtakhoz hasonló tüneteket, ezért érdemes odafigyelni a mennyiségre.

Számos más anyag is található a kávéban, mely az intoleranciához hasonló tüneteket idézhet elő. A csersav például irritálhatja a gyomor nyálkahártyáját. Ez főleg azoknál okozhat gondot, akiknek kialakuló vagy már kialakult refluxbetegségük van.

A cikk az ajánló után folytatódik

Allergiagyanús tünetek

Tüsszögés? Ingerköhögés? Orrdugulás? Ödéma? A szervezetben megnövekedett IgE (immunglobulin E) szintet sokféle tünet jelezheti. Gyorstesztünk segít eldönteni, hogy visszatérő panaszaidat allergia, vagy valamilyen vírus, fertőzés okozza-e.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Az arra érzékenyeknél a kávét ízesítő tej és egyes cukorpótlók is okozhatnak hasmenéssel, hasi görcsökkel járó panaszokat, tehát lehet, hogy az érzékenység hátterében a laktóz vagy az édesítőszer áll.

A kávéba továbbá bekerülhetnek a növény védelmére használt rovarirtó szerek maradványanyagai is, ezek ugyancsak kiválthatnak reakciót, így ha hevesen reagál a szervezeted a reggeli feketére, érdemes felkeresni egy orvost, és kivizsgáltatni, mi okozhatja a bajt.

Kávé helyett

Nem a koffein az egyetlen anyag, amitől kipattanhat a szemed reggel. Számos gyógynövény van, melynek hasonlóan élénkítő a hatása, és nyugodtan fogyaszthatod, ha úgy döntesz, szeretnél lemondani a kávéról.

A képek forrása: Getty Images.

Ezt is szeretjük