10 népszerű élelmiszer, ami hamarosan eltűnhet: a klímaváltozás miatt néhány évtizedük maradt

Eltűnhet több kedvelt élelmiszer is a klímaváltozás miatt.

Klímaváltozás miatt eltűnő élelmiszerek
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A változó, gyakran szélsőséges időjárási körülmények, az elhúzódó aszályok és az özönvízszerű csapadékok már most megnehezítik a mezőgazdaság munkáját, és kiszámíthatatlanná teszik a betakarítható termést, később azonban ez a tapasztalat fokozódni fog.

A klímaváltozás miatt már néhány évtizeden belül érezhető következményekkel kell számolni, egy-egy élelmiszer hiánycikk lehet, vagy akár teljesen el is tűnhet, a növények termesztési helye pedig gyökeresen megváltozhat.

A klímaváltozás hatására eltűnő élelmiszerek

Sokan még legyintenek a baljós előrejelzésekre, pedig a változó körülmények miatt a mezőgazdaság az elmúlt időszakban is jelentős változásokon esett át: bizonyos alapanyagok megtermelése sokkal nehezebb lett a megszokott termőhelyeken, helyüket más veheti át, vagy meg is szűnhetnek. Lehet, hogy hamarosan csak emlék lesz a kávé, a méz vagy a narancs?

A kávétermelő területek zsugorodni fognak az elkövetkező évtizedekben, miközben a beporzáshoz szükséges méhek száma csökken, és a gombafertőzések is felerősödnek, különösen az arabica kávé van veszélyben. Már zajlanak a kísérletek a helyettesítő kávébab megtalálására, de a legrosszabb forgatókönyv szerint el is tűnhet végül.
Fotó: S_A_N / Getty Images Hungary
A kakaótermesztéshez a megfelelő hőmérséklet mellett magas páratartalom és tápanyagban gazdag föld szükséges. A legtöbb mai termőhely egyre kevésbé alkalmas a biztos termelésre, a forró, aszályos idő miatt a következő évtizedben egyre drágul a csokoládé is.
Fotó: Jacek Nowak / Getty Images Hungary
A méheket számos tényező veszélyezteti a mezőgazdaságban használt rovarirtó szerektől kezdve a betegségeken át a szeszélyes időjárás miatt felboruló virágzásig. A méhek száma jelentősen lecsökkent, velük együtt a méz is elérhetetlenné válik, a beporzási folyamat kiesése pedig a legtöbb élelmiszer termelését ellehetetleníti.
Fotó: StefaNikolic / Getty Images Hungary
A gabonafélék, így a búza, a kukorica és a rizs iránt várhatóan 2050-re 33%-kal növekszik a kereslet. Ennek ellenére az ingadozó hőmérséklet és a kiszámíthatatlan időjárás és csapadékmennyiség előreláthatólag jócskán vissza fogja vetni, vagy el fogja tolni más helyre a termelést.
Fotó: fcafotodigital / Getty Images Hungary
A túlhalászat, a tengervíz savasodása, hőmérséklet-növekedése és szennyezettsége miatt a hal luxuscikké válhat néhány évtizeden belül. A WWF Élő Bolygó Jelentése szerint 40 év alatt 49%-kal csökkentek a tengerben élő populációk, több, élelmezésre alkalmas halfaj állománya 75%-kal esett vissza.
Fotó: bartoshd / Getty Images Hungary
A banántermesztők számára eddig is kihívás volt a stabil csapadék és hőmérséklet biztosítása, valamint a betegségek. Ellenálló fajokkal kísérleteznek, ám az időjárás-változás akár túl nagy költségeket is generálhat ahhoz, hogy megérje banánt termelni.
Fotó: kuppa_rock / Getty Images Hungary
A szőlőtermő vidékek időjárása egyre forróbbá válik, a Nature Climate Change tanulmánya úgy véli, a következő 50 évben 85%-kal eshet vissza a bortermelés. A megoldást esetleg az ellenállóbb, tájjellegű szőlőfajok megtalálása jelentheti.
Fotó: Stefanie Grewel / Getty Images Hungary
A földimogyoró termesztése viszonylag állandó csapadékmennyiséget és hőmérsékletet igényelne, ezt nehéz kordában tartani a klímaváltozás és a vele érkező aszályok miatt, így megvan rá az esély, hogy ez is teljesen eltűnik.
Fotó: Amarita / Getty Images Hungary
A hüvelyes zöldségek termesztésének sem kedvez a változékony, hosszú aszályokkal és özönvízszerű esőkkel tarkított időjárás. A csicseriborsó termelése a 40%-ára esett vissza az elmúlt években, hiszen elképesztően vízigényes, és a babot is megviselhetik a változások.
Fotó: Olha_Afanasieva / Getty Images Hungary
A citrusok, így a narancs és a citrom számára sem kedvez az aszály, és a betegségek, főként a bakteriális sárgasárkány-kór is egyre nagyobb problémát jelent. Jelenleg darazsakat próbálnak bevetni ellenük, de ha a védekezési költségek elszállnak, idővel hiánycikkek lehetnek.
Fotó: leonori / Getty Images Hungary

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük