14 élelmiszer, ami eltűnhet a klímaváltozás miatt: a jövő embereinek nem jut majd a reggeli italból

Kiderült, hogy melyek azok az élelmiszerek, amik a jövőben eltűnhetnek a klímaváltozás miatt.

Klímaváltozás hatása az élelmiszerekre
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A klímaváltozás hatásai nem csupán a Föld hőmérsékletének emelkedésében és gyakoribb extrém időjárási jelenségek képében mutatkoznak meg, hanem az élelmiszer-termelésre is komoly hatással vannak. Egyre több tanulmányban hívják fel a figyelmet arra, hogy bizonyos élelmiszerek akár teljesen eltűnhetnek a bolygó színéről az éghajlatváltozás miatt.

A klímaváltozás hatása az élelmiszerekre

Kutatások szerint a klímaváltozás hatásait főleg a Karib-térségekből származó élelmiszereknél lehet majd leginkább megérezni, de a világ minden része érintett ebben - Magyarországon például ezek lesznek a jövő superfoodjai.

Kávé

A magasabb hőmérsékletek és a megváltozott csapadékmennyiség befolyásolják a kávé minőségét és terméshozamát. Emellett a melegebb átlaghőmérséklet miatt ezeket a növényeket egyre inkább fenyegetik a betegségek és a kártevők is, így 2050-re jelentősen megcsappanhat a termény.

Jövő élelmiszer 1
Fotó: Gustoimages/spl / Getty Images Hungary

Csokoládé

A kakaóbab, amely a csokoládé alapanyaga, szintén érzékeny a hőmérséklet-emelkedésre és a vízhiányra. A kakaóültetvények legnagyobb termőterületein - például Ghánában és Elefántcsontparton - a hőmérséklet emelkedése és a csapadékmennyiség csökkenése komoly terméscsökkenést okozhat.

Tenger gyümölcsei

Nem csak a szárazföldi élelmiszer-termelést veszélyezteti a klímaváltozás, hanem az óceánokat is. A megnövekedett CO2-szint az óceánok savasodásához vezet, amely számos tengeri élőlény, például az osztrigák és más kagylók meszesedési folyamatát befolyásolja. Az óceánok savasodásához a halak is nehezen tudnak alkalmazkodni, ami veszélyezteti a tengeri élelmiszerkészletek stabilitását.

Kukorica

A kukorica termelését ugyancsak súlyosan érinti a vízhiány és a melegebb hőmérséklet. Egy 1°C-os globális hőmérséklet-emelkedés 7%-kal lassítja a kukorica növekedési ütemét. 

Cseresznye

A cseresznyefák, mint sok más csonthéjas gyümölcs, a terméshozamhoz hidegebb órákat is igényelnek. A hőmérséklet emelkedése miatt a fák később virágozhatnak, és kevesebb gyümölcsöt hozhatnak. A késői fagyok is komoly károkat okozhatnak.

Jövő élelmiszer 1 3
Fotó: LauriPatterson / Getty Images Hungary

Juharszirup

A juharfák sziruptermeléséhez hideg telekre van szükség. A melegebb telek és a szárazabb nyarak nagy terhet jelentenek a cukorjuharoknak, ami csökkenti a sziruptermelést. Az előrejelzések szerint a juharfák termőterülete északabbra tolódik, ami az USA déli államaiban a juharfák kipusztulásához vezethet.

Bor

A bortermelés különösen érzékeny a hőmérsékleti ingadozásokra. A melegebb hőmérséklet és a változó nedvességtartalom a szőlőültetvények eltolódását eredményezi, ami a borkészítés szempontjából optimális területek elvesztéséhez vezethet. Az olyan országok, mint Ausztrália kiváltképp érintettek, mivel területük 73%-a 2050-re alkalmatlanná válhat a szőlőtermesztésre.

Bab

A bab, amely sok ember számára alapvető élelmiszer, szintén érzékeny a hőmérséklet-változásokra. A magasabb hőmérsékletek csökkentik a virágzást és a magtermelést, míg az erős esőzések és árvizek tönkretehetik a termést. A hőmérséklet-emelkedés miatt a terméshozam akár 25%-kal is csökkenhet.

A cikk az ajánló után folytatódik

Lehangoltság? Nyerd vissza az életkedved!

Ha tartósan lehangoltnak, fásultnak, kedvetlennek érezzük magunkat, és nem tudunk úrrá lenni rosszkedvünkön, segít az orbáncfű kivonatát tartalmazó Remotiv extra. Ez a patikában, vény nélkül kapható növényi gyógyszer javítja a hangulatot, fokozza a motivációt és csökkenti az enyhe depresszió további tüneteit.

A Remotiv extra vény nélkül kapható, orbáncfűkivonat-tartalmú gyógyszer.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Promóció

Cukornád

A cukornád a Karib-térség egyik legfontosabb exportnövénye, amelyet az aszályok, a hőhullámok és az időjárási minták megváltozása súlyosan érintenek. A túlzó cukorfogyasztás egyébként nagyon káros a szervezetre, erről korábban írtunk.

Banán

A banánültetvények érzékenyek a hőmérséklet ingadozásaira, a túlzott esőzésekre és a szárazságokra, ami csökkenti a terméshozamot.

Citrusfélék

Az extrém időjárási viszonyok, beleértve a hurrikánokat és a hosszabb aszályos időszakokat, csökkenthetik a citrusfélék terméshozamát és minőségét.

Kókusz

A kókuszfák érzékenyek a tengerszint-emelkedés okozta sósvíz-beszivárgásra, ami befolyásolja a növekedésüket és a terméshozamot.

Rizs

A rizs termelése érzékeny a vízellátás ingadozásaira és a tengerszint emelkedésére, ami különösen a part menti területeken jelent majd problémát.

Jövő élelmiszer 2
Fotó: Brian Hagiwara / Getty Images Hungary

Mangó

Az aszályok és a hőhullámok csökkenthetik a mangó terméshozamát és minőségét.

Ezek az élelmiszerek egyre inkább veszélyeztetettek a klímaváltozás hatásai miatt, ami komoly kihívásokat jelent a globális élelmiszer-biztonság szempontjából - írja a The Guardian. Az élelmiszer-termelés fenntarthatósága és az éghajlatváltozás elleni küzdelem érdekében sürgős intézkedésekre van szükség.

Ezzel az 50 étellel menthető meg a Föld - Ennyit számít, miket eszel

Az emberiség meglepően kevés összetevőből készíti el a rendszeresen fogyasztott ételeit, ami komoly hatással van a környezetre.

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük