Kínosnak gondolt kérdések, amiket sokan nem mernek feltenni a nőgyógyásznak - Nem jó stratégia a szégyenlősködés

Fontos, hogy az ember nyíltan tudjon beszélni a nőgyógyászával az őt érdeklő kérdésekről.

Kínos kérdések a nőgyógyásznál
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

A rendszeres nőgyógyászati vizit, a szűrővizsgálatokon való részvétel kulcsfontosságú az egészségmegőrzés szempontjából. Mégis gyakori probléma, hogy a nők kényelemből, szégyenlősség okán, esetleg korábbi rossz tapasztalatok miatt nem keresik fel az orvosukat. 

Az is jellemző, hogy sokan, mivel zavarban vannak a nőgyógyásznál, nem merik feltenni az őket foglalkoztató kérdéseket, holott kifejezetten fontos lenne, hogy választ kapjanak rájuk, az intim egészségük múlhat a felvilágosításon. 

Kínosnak gondolt kérdések a nőgyógyásznál

Alighanem a legtöbb nő átélt már néhány zavarba ejtő, sőt olykor sajnos megalázó pillanatot a nőgyógyászati rendelés során. Teljesen természetes reakció a szégyenlősség, hiszen mégiscsak a legintimebb részek megmutatására van szükség ilyenkor, a páciens sebezhetőnek érezheti magát. Nem jó viszont, ha valakit ez tart vissza az orvos felkeresésétől, hiszen így akár még az egészségét is kockára teheti. Szintén rossz stratégiának számít, ha az ember nem mer feltenni bizonyos kérdéseket az orvosának, mert tabunak, kínosnak tartja a témafelvetést, esetleg tart a másik reakciójától.

Mindenképp fontos lenne tudatosítani, hogy az orvos-beteg kapcsolat, különösen, ha nőgyógyászról van szó, bizalmi viszony, annak érdekében, hogy a szakember minél hatékonyabban végezhesse a munkáját, sok, a pácienssel kapcsolatos, adott esetben kényes információra van szüksége. Ehhez pedig nélkülözhetetlen a nyitott párbeszéd - és egy megértő, közvetlen légkört teremtő orvos.

Ha van olyan téma, amit eddig nem mertél szóba hozni a nőgyógyásznál, most névtelenül rákérdezhetsz, a Femina új podcastjában dr. Jenei Lóránd szülész-nőgyógyász válaszolja meg a legérdekesebb, legfontosabb felvetéseket.

A következő kérdéseket például gyakran kínosnak tartják a nők, holott nem kéne pironkodniuk miattuk:

Normális a fájdalom a szex során?

A szexszel kapcsolatos aggályaikat sokan nem merik felvállalni az orvos előtt, pedig a téma bizonyos aspektusai rá is tartozhatnak, tipikusan ilyen a fájdalom. Az aktus normális esetben mindkét fél számára kellemes, élvezetes élmény, a fájdalmas közösülésnek számos oka lehet. Állhat a hátterében egyebek mellett hüvelyszárazság, vaginizmus, endometriózis, petefészekciszta, sőt akár daganatos elváltozás is. 

Mire utalhat a két menstruáció között jelentkező vérzés?

A menstruációs ciklus egyénenként eltérő sajátosságokat mutathat, sőt egy adott személynél is időről időre változhat. A változásokba azonban érdemes beavatni a nőgyógyászt, hiszen egészségügyi problémára is felhívhatják a figyelmet. A két menzesz közötti vérzés viszonylag gyakori probléma, amire sokan csak legyintenek. Az okok között ugyanakkor nemi úton terjedő betegségek, gyulladással járó kórképek is szerepelhetnek. 

Nem baj, ha viszketés jelentkezik az intim területeken?

A viszketést többen kínos, az intim higiénia hiányával összekapcsolható tünetnek gondolják, így aztán nem szívesen tájékoztatják róla az orvosukat. A szeméremtest és a hüvely viszketése gyakori panasz, okozhatja irritáció, allergiás reakció, gombás vagy bakteriális fertőzés, bőrbetegség és nemi úton terjedő betegség is. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Lehangoltság? Nyerd vissza az életkedved!

Ha tartósan lehangoltnak, fásultnak, kedvetlennek érezzük magunkat, és nem tudunk úrrá lenni rosszkedvünkön, segít az orbáncfű kivonatát tartalmazó Remotiv extra. Ez a patikában, vény nélkül kapható növényi gyógyszer javítja a hangulatot, fokozza a motivációt és csökkenti az enyhe depresszió további tüneteit.

A Remotiv extra vény nélkül kapható, orbáncfűkivonat-tartalmú gyógyszer.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Promóció

Mit jelezhet a kellemetlen szagú, megváltozott mennyiségű váladék?

A váladék mennyisége, állaga a ciklus függvényében alakul, és egyéni eltéréseket is mutathat, ahogyan az intim terület szaga is. Azonban a folyás mennyiségének, állagának megváltozása diagnosztikus jelentőségű lehet, és ugyanez igaz az erőteljes, kellemetlen szagra is.

Mitől lehet alacsony a libidó?

Mindenkivel előfordulhat, hogy kevésbé van kedve a szexhez, ám a tartósan alacsony libidóban a párkapcsolati és pszichés problémákon túl a nemi szerv fájdalmával járó betegség, illetve inzulinrezisztencia, diabétesz és hipertónia is szerepet játszhat. 

8 tünet, ami a hormonháztartás problémájára utalhat

A különböző hormonális zavarok világszerte rengeteg nőt érintenek. Az idetartozó kórképek rendkívül változatos tüneteket okozhatnak, mivel a hormonrendszer a szervezet működésének egészére hatással van.

8 tünet, ami a hormonháztartás problémájára utal: a hízástól a túlzott szőrnövekedésig

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük