Kicsi, nagy vagy felemás a pupillád?
Mikor kell orvoshoz fordulnod?
Érdemes időnként a tükörbe meredve megnézni szembogarad. A méret árulkodó lehet.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A szem amellett, hogy a lélek tükre, egészségügyi állapotodról is árulkodik. Ha például a szemfehérje sárgás színben játszik, az májbetegségre utalhat,
de sokszor a vörös szemek is túlmutatnak a parlagfű-allergián. A színváltozások mellett pedig a pupillák mérete is diagnosztikai értékű lehet - különösen, ha nem felemásak.

A szembogár szerepe

A pupilla - köznapi néven: szembogár - a szem szivárványhártyájának közepén elhelyezkedő, kör alakú nyílás, melyen keresztül a fény a szem belsejébe jut. A szembogár a fény erősségétől függően képes kitágulni, illetve összeszűkülni. A pupilla szűkítésére és tágítására képes izmok a szivárványhártyában helyezkednek el. Ugyanakkor egyes betegségek következtében is változhat a mérete.

Apró pupilla

Egészséges esetben erős nappali fényben a szembogár beszűkül, ám ha úgy látod, egész nap apró méretű, lehet, hogy valamilyen rendellenesség áll a háttérben. Pupillaszűkületet okozhat az írisz gyulladásos megbetegedése, illetve a szivárványhártya és a sugártest gyulladása is. Mindkét betegség szemészeti kezelést igényel. Ritkán a pupillát szűkítő záróizmok görcsös állapota vagy a tágulásért felelős izom bénulása is okozhatja a tünetet.

Kitágult szembogár

Ha a szembogarad nagy, az íriszed alig látszik tőle,  az többféle dologra utalhat. Pupillatágulatot okozhat az alkohol- vagy kábítószer-fogyasztás, de felfokozott érzelmi reakció tüneteként is jelentkezhet. A pupilla záróizom-bénulásának, illetve a tágulásért felelős izom összehúzódásának következménye is lehet. Ritkább esetben a kitágult szembogár a harmadik agyidegnek - a szem egyik mozgató idegének - a sérülése. Ez azonban jellemzően egyoldali pupillatágulást okoz.

Felemás pupilla

Normál esetben a két pupillád azonos méretű, hiszen egyformán reagálnak az őket érő fényhatásokra. Ha az egyik szembogarad nagyobb, mint a másik, az komoly problémára, koponyán belüli nyomásnövekedésre utalhat. Ilyen esetekben mindenképpen orvoshoz kell fordulnod! A koponyán belüli nyomásnövekedésért az alábbiak felelnek.

Fejsérülés

Ha baleset következtében a fejsérülés belső vérzést, benyomódásos koponyatörést - ilyenkor a lemezes koponyacsont egy része behorpad, és nyomja az agyat - vagy agyduzzanatot okoz, fokozódik a nyomás a koponyaűrben. Ennek tünete lehet a romló tudatállapot, a test egyik oldalát érintő gyengeség, valamint a felemás pupilla. Ha a szembe világító zseblámpa hatására sem képes összeszűkülni a kitágult pupilla, az egyértelműen koponyaűri nyomásnövekedésre utal, azonnali orvosi kezelés szükséges.

Agydaganat, agyi aneurisma

Ha nem történt olyan baleset, ami fejsérülést okozhatott, de pupilláid nem egyformák, felemásak, akkor is fontos, hogy orvoshoz fordulj. A koponyán belüli nyomásnövekedés okát ugyanis mielőbb ki kell vizsgálni. Előfordulhat, hogy agydaganat vagy ciszta okozza a tünetet, de agyi aneurismát is jelezhet a felemás pupilla. Ilyenkor egy beteg vagy gyenge falú éren tágulat alakul ki, mely a nyomásnövekedésért felel. Léteznek veleszületett agyi aneurismák is, melyek a fiatal felnőtteknél bekövetkező, váratlan halálesetekért felelhetnek.

Ezt is szeretjük