Kevesebb rostot eszünk a kelleténél (x)
A megfelelő rostbevitel az emésztésünkre és testsúlyunkra gyakorolt pozitív hatás mellett a krónikus betegségek megelőzésében is szerepet játszhat.
Ennek ellenére sem a magyar felnőttek, sem a gyerekek átlagos napi rostbevitele nem éri el a szakmai ajánlásoknak megfelelő mennyiséget.
Mennyi az ideális mennyiség?
Egy felnőtt embernek ideális esetben naponta legalább 25-30 gramm rostot kellene elfogyasztania, de ez ritkán teljesül. Pedig ez a mennyiség az olyan betegségek kialakulásának kockázatát csökkenti, mint a székrekedés, az elhízás, a 2-es típusú cukorbetegség, a szív- és érrendszeri betegségek, valamint a vastagbélrák.
Ráadásul a helytelen táplálkozási szokások már gyerekkorban megjelennek, a Nestlé Hungária országos, reprezentatív kutatása szerint ugyanis a kisiskolások közel harmadának a rostbevitele az ajánlás 70 százalékát sem éri el.* Pedig a megfelelő mennyiségű rostbevitel minden életkorban nélkülözhetetlen az egészség megőrzése szempontjából, ahogy a dietetikus is figyelmeztet rá:
„Az élelmi rost szerepet játszik a bélflóra épségének, egyensúlyának megőrzésében. Emellett javítja az emésztést, fokozza a telítettségérzést, lassítja a szénhidrátok felszívódását (ezáltal segítve az egyenletes vércukorszint kialakítását), és hozzájárulhat az egészséges testtömeg fenntartásához, eléréséhez” – sorolja a rostok pozitív hatásait a Nestlé Hungária dietetikusa, Sárga Diána.
Szerencsére a helyes rostbevitel egyáltalán nem ördöngösség, hiszen több-kevesebb élelmi rostot szinten minden növényi alapanyag tartalmaz, így a változatosság és a rendszeresség a legjobb stratégia a megfelelő beviteli mennyiség biztosítására. Érdemes megtekinteni a különböző termékek csomagolásán található tápértékadatokat, és a rosttartalmat is figyelembe venni a napi menü összeállításakor.
Például a legtöbb Nestlé gabonapehely első számú összetevője a teljes értékű gabona, amely jelentősen hozzájárul a megfelelő rostbevitelhez, ezáltal egy kiegyensúlyozott reggeli része lehet, akárcsak a természetes cikóriatartalmú Ricoré, ami kisétkezéshez is ideális választás. A Garden Gourmet termékek fehérjében is gazdag növényi alapú finomságok, melyek főétkezésekkor kínálnak egyszerű megoldást a napi rostbeviteli cél eléréséhez.
* 2014-ben végzett, 4-10 éves budapesti és kecskeméti gyerekekre reprezentatív táplálékbeviteli felmérést 2021-ben kiterjesztve ismételte meg a Nestlé Hungária: ezúttal egy országos lefedettségű reprezentatív mintán. A kutatást az InsightLab Piackutató Kft., a naplók elemzését pedig a NutriComp Bt. végezte.
(Képek forrása: Nestlé Hungária)