A keresztrejtvényfejtés véd a mentális hanyatlástól? Szomorú következtetésre jutottak skót kutatók
A tudósok szerint a következő tevékenységek segítenek frissen tartani az elmét.

keresztrejtveny-nagyi-unoka
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Korábban széles körben elterjedt nézet volt az agy frissességének megőrzésével kapcsolatban a "használd, vagy elveszíted"-elmélet. Egy skót kutatás azonban arra az eredményre jutott, hogy azok az emberek őrzik meg jobban a mentális képességeiket, aki egész életükben rendszeresen végeztek intellektuális tevékenységet. Vagyis önmagában a keresztrejtvényfejtés vagy a sudokuzás nem véd meg az időskori mentális hanyatlástól.

Ugyanis az ő mentális hanyatlásuk a kutatók szerint magasabb kognitív pontról indul. Az nem derül ki a kutatásból, hogy vajon a kognitív hanyatlás lassabb is lesz-e ezáltal - ismertette a tanulmányt a BBC News kedden.

A folyamatos intellektuális tevékenység segít

A BMJ folyóiratban közölt tanulmány az Aberdeeni Királyi Kórházban dolgozó Roger Staff és az Aberdeeni Egyetem közreműködésével készült. A kutatásban 498 ember vett részt, akik 1936-ban születtek, és 11 éves korukban intelligenciafelmérést végeztek velük. A kutatás akkor kezdődött, mikor betöltötték a 64. évüket. A következő 15 évben öt alkalommal mérték fel emlékezőképességüket és szellemi gyorsaságukat.

Kiderült, hogy a problémamegoldással kapcsolatos tevékenység nem védi meg az embert a szellemi hanyatlástól. Ugyanakkor azok, akik egész életükben, folyamatosan végeztek intellektuális tevékenységet, idős korukban is magasabb szinten voltak birtokában szellemi képességeiknek.

A tanulmány modellező módszerrel készült, és nem állapított meg okozati összefüggéseket. Időközben a kutatásban részt vevők közül többen kimaradtak, néhányan elhunytak. Korábban néhány tanulmány megállapította, hogy a kognitív tréning javíthatja az emlékezet és a gondolkodás néhány aspektusát, különösen középkorúaknál vagy idősebbeknél a napi feladatok ellátásában. Ám azt egyetlen kutatás sem bizonyította, hogy az agytréning megvédene a demencia kialakulásától.

A cikk az ajánló után folytatódik

Agytorna helyett zenetanulás

A brit Global Council on Brain Health egy tavalyi jelentésében arra ösztönzött, hogy az agytorna helyett az emberek minél fiatalabb koruktól végezzenek olyan agystimuláló tevékenységeket, mint a zenetanulás, rajzkészségfejlesztés vagy a kertészkedés, hogy ezzel őrizzék meg egészséges agyi funkcióikat életük későbbi részében.

David Reynolds, a brit Alzheimer Kutatóintézet vezető szakembere szerint a tanulmány újabb adalék a "használd, vagy elveszíted"-vitában. A tudós hangsúlyozta, hogy a szellemi aktivitás megőrzéséhez a jó fizikai állapot, az egészséges, kiegyensúlyozott étrend, a dohányzás mellőzése, az ajánlásoknak megfelelő határokon belüli alkoholfogyasztás, a testsúly megőrzése, a koleszterinszint és a vérnyomás kordában tartása járulhat hozzá.

Omega-3 zsírsavakkal az agy frissességéért

A táplálkozással is sokat tehetsz azért, hogy elkerüljön a demencia életed során. Megmutatjuk, milyen ételekben bővelkednek ebben a hasznos vegyületben.

Képek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük