4 hétköznapi dolog, ami árthat az agyadnak: már az is, ha takarót húzol a fejedre

Nemcsak a gyorsételek és az alkohol káros a működésére.

Ártalmas az agynak
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Léteznek olyan tevékenységek és élelmiszerek, melyek köztudottan ártalmasak az agyműködésre nézve. Minden bizonnyal nem szorul különösebb magyarázatra az, hogy az alkohol, a gyorsételek, a finomított szénhidrát vagy épp a mozgásszegény életmód és az ingerszegény környezet mind-mind negatív hatással van az agyra.

Azonban a tudósok nem álltak meg a nyilvánvaló tényeknél: néhány olyan furcsaságról is kiderítették már agykárosító tulajdonságát, amiről elsőre nem is sejtené az ember. Bár nyilvánvaló túlzás, meglepően logikus bizonyítékokkal támasztották alá.

A takaró veszélyei

Lefekvéskor talán senki nem azon töri a fejét, hogy pontosan az agyműködésének megfelelően takarózzon be, pedig a kutatók egy tanulmányban rámutattak: nagyon is sok múlik a paplanon éjszaka. Azt már biztosan érezted, hogy kellemetlen és fullasztó, amikor a takarót a fejedre húzod, mindez viszont még káros is.

Ha ugyanis a takaró a fejet befedi, elhelyezkedése miatt a testbe jutó oxigén mennyisége csökken, miközben az ember kénytelen újra és újra a kilélegzett szén-dioxidot beszívni. Az oxigénhiány pedig bizonyítottan rossz hatással van az agy állapotára.

Hideg ételek

A hideg ételek, így például a jégkrémek hirtelen fejfájást okozhatnak, amit azzal indokolnak, hogy a hideg szűkíti az ereket. A test ezt lehűlésként értelmezi, a hipotermia elkerülésére pedig azonnali válaszreakciót indít.

Vitaminpótlás a fitt agyért

A természetes úton pótolt vitaminok az agyműködésre is jótékonyan hatnak: a következő élelmiszereket ráadásul télen-nyáron jó áron tudod beszerezni.

A 10 legerősebb antioxidáns-tartalmú étel: olcsók, és egész évben kaphatók

Nézegess képeket!

Elolvasom

A test az őt ért sokk hatására hirtelen meleg vért kezd küldeni az agyba, hogy ismét kitágítsa az ereket: a változások okozzák a fejfájást, ezzel a felesleges vészriadóval pedig a koncentráció is romlik.

Kommunikáció nélkül nincs esély

Egy Michigani Egyetemen végzett kutatás tanúsága szerint már napi tíz perc kommunikáció segít a mentális egészség karbantartásában, sőt, az agyműködés javításában.

Ez természetesen az ellenkező esetben is igaz. Még ha az ember szellemileg edzésben tartja is magát, a kommunikáció hiánya sajnos az egyik legfontosabb agyserkentő forrástól fosztja meg az illetőt. Egy baráttal vagy egy rokonnal folytatott rövid telefonbeszélgetést ezért mindig használj ki - köss össze kellemest a hasznossal.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az éhezés lekapcsolja az agyat

A szigorú fogyókúrák nemcsak fizikailag megterhelők a szervezet számára. A kutatások szerint az önsanyargatás és a táplálkozás megvonása az agyat sem kíméli, ezért a diéta kialakításához komoly tudatosságra és előkészületekre van szükség.

Az éhező üzemmódban ugyanis az agy is lekapcsol. A helyes és mértéktartó étkezés minden testsúlynál fontos, ám hiába tűnne rövid távon kifizetődőnek a koplalás, az étrend megváltoztatásának nem szabad éhezéssel társulnia.

Ezt is szeretjük