A rák és a cukorbetegség kockázatával is összefügghet a kávézás: érdekes dolgok derültek ki a kutatásból

Sokan egészségesnek tartják a kávét, míg mások egyenesen károsnak. Ez a kutatás segít megadni a választ.

Kávé egészséges
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A kávézás csökkentheti egy sor betegség, köztük a szív- és érrendszeri betegségek miatti halálozás kockázatát - ezt állapította meg két tanulmány, szerzőik szerint azonban a kávézással együtt járó életstílus is hatással lehet az eredményekre.

Naponta világszerte 2,25 milliárd csésze kávét fogyaszt az emberiség. Korábbi tanulmányok már valószínűsítették, hogy a kávénak előnyös hatásai vannak az egészségre, a legutóbbi kutatások nagy mintán és változatos korcsoportokban vizsgálták a kávé hatását - írta a The Guardian.

A kávézás egészséges

Az első tanulmány több mint 185 ezer résztvevő kávézási szokásait vizsgálta, őket a kilencvenes évek elején toborozták, és átlagosan 16 évig követték nyomon őket. Az eredmények szerint napi egy kávé fogyasztása 12%-kal csökkentette a halálozás kockázatát bármely korcsoportban.

A kávézás mellett az egészséges életmód is fontos

A másik tanulmány, amely a maga nemében az eddigi legnagyobb, több mint 450 ezer résztvevőt vizsgált. Őket 1992 és 2000 között toborozták európai országokból, és szintén átlagosan 16 éven át követtek nyomon. Figyelembe vettek számos olyan tényezőt, mint az életkor, a dohányzás, a testmozgás, a képzettség.

Azt találták, hogy a nem kávézókhoz képest azoknál, akik három vagy annál több kávét ittak naponta, 18%-kal csökkent a halálozási kockázat a férfiak, és 8%-kal a nők körében. A szakértők azonban arra figyelmeztettek, hogy az Annals of Internal Medicine folyóiratban közölt két tanulmány nem tudta kimutatni, hogy egyedül a kávézás okozná a csökkenő kockázatot, és az is lehetséges, hogy a kávézóknak egyszerűen egészségesebb az életstílusuk.

A cikk az ajánló után folytatódik

A gomba ellenes plusz

Micovag Plus hüvelykúp természetes eredetű összetevőkkel, tejsavval és kamillakivonattal egészíti ki a hüvelygomba kezelését. A tejsav visszaállítja a normál hüvelyi pH-t, így képes gátolni a gombák szaporodását, a kamillakivonat pedig enyhíti az égő érzést és csillapítja a kellemetlen viszketést. A Micovag Plus hüvelykúp a tünetek enyhítésével teszi teljessé a célzott gombaellenes terápiát. A gyógyszertárakban vény nélkül kapható gyógyászati segédeszköz.

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

Promóció

További kutatások szükségesek a megerősítéshez

Emellett a kávéfogyasztásukról maguk a részvevők szolgáltak adatokkal, néhányan koffeinmentes és koffeines kávét is fogyasztottak, az európai tanulmány pedig csak egy-egy időpontban vizsgálta a kávézás mennyiségét. Ezek mind hatással lehettek a kapott eredményekre. A két tanulmány szerzői egyetértettek abban, hogy a kérdésben további kutatások szükségesek.

Marc Gunter, Nemzetközi Rákkutatási Hivatal munkatársa, a második tanulmány társszerzője így fogalmazott: - Nem javasolnám senkinek, hogy mostantól öntse magába a kávét, de azt igazolták a kutatások, hogy a kávézás biztosan nem ártalmas, része lehet az egészséges étrendnek.

Ezt is szeretjük