Az oltásellenesek vesszőparipája miatt tombolhat a kanyaró - A kutatók cáfolata az autizmusvádakra
Sokan azért utasítják vissza a kanyaróoltást, mert attól félnek, autizmust okozhat.

kanyaró-beteg-gyerek
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az idei évben eddig több mint harminc kanyarómegbetegedést regisztráltak csak a szomszédos Horvátországban a horvát közegészségügyi hivatal közlése szerint, ebből pedig legalább 14-en helyben kapták meg a vírust - hívta fel a figyelmet nemrégiben az MTI. De csaknem minden európai országban rögzítettek megbetegedéseket, tavasszal pedig az Egyesült Államokban dúlt a járvány. 

Noha a védőoltások kifejlesztésével és elterjedésével biztos fegyvert kapott az ember, hogy megelőzzön súlyos, esetenként végzetes kimenetelű betegségeket, többször megingott a vakcinákba vetett bizalom, és ma is sokan utasítják vissza azokat a mellékhatásaiktól való félelem miatt.

Nem okoz autizmust az MMR-vakcina

A legtöbb félelem éppen az MMR, vagyis a mumpsz, kanyaró, rubeola elleni oltás kapcsán merül fel, az aggodalmat a mai napig Andrew Wakefield brit orvos nagyjából húsz évvel ezelőtti vizsgálódásai táplálják, melyek igazságtartalmát már többször megcáfolták a tudósok.

A pánikot okozó tanulmány szerint a kombinált oltás során bevitt, legyengített vírus bélgyulladást okozhat, majd olyan fehérjéket küldhet az agyba, amelyek következtében autizmus alakulhat ki. Bár hamar kiderült, hogy a kutatás kontrollcsoport nélkül zajlott, és az eredmények is hamisított adatokon alapultak, majd Wakefield orvosi engedélyét is visszavonták, a félelem begyűrűzött az oltást ellenzők táborába.

Noha az autizmusspektrum-zavarral diagnosztizált emberek száma kétségtelenül nőtt az elmúlt húsz évben, a látszólagos növekedés valószínűleg nagyban köthető a tudomány fejlődéséhez, ezáltal az enyhébb típusok felismeréséhez is, melyeket korábban nem diagnosztizáltak. Az autizmus kialakulásának oka és gyógymódja egyelőre nem ismert.

Az oltásellenesség nem magánügy

Azóta persze több tanulmány is cáfolta Wakefield eredményeit, ám a helyreigazítás visszhangja már jóval kisebb volt. Ami a probléma az egészben, hogy az oltásellenességet sajnos nem lehet elintézni annyival, hogy a döntés mindenki magánügye. Részben ugyanis ez tehető felelőssé a betegségek gyorsabb, akadálytalanabb terjedésében, amely sokak életét is veszélyezteti. A leginkább veszélyeztetett csoportok a WHO szerint az oltást még meg nem kapó kisgyermekek és a várandósok.

Legutóbb idén tavasszal publikáltak egy tanulmányt dán kutatók, melyhez 657 ezer 1999 és 2010 között született gyerek adatait követték le. Közülük 6517 főnél állapítottak meg autizmust, ám eredményük szerint az autizmus előfordulása független volt attól, hogy a gyerekek megkapták-e az MMR-t, vagyis a kanyaró, mumpsz és rubeola elleni oltást. Ugyanerre a következtetésre jutottak egyébként korábbi amerikai és japán kutatások is.

A kanyaró súlyos fertőző betegség, amely cseppfertőzéssel terjed. 9-11 nappal a fertőzést követően hirtelen fellépő náthával, lázzal, köhögéssel és kötőhártya-gyulladással jelentkezhet. A szájüregben piros foltok jelenhetnek meg, melyeket Koplik-foltnak is neveznek. Ezután bőrkiütések és nyirokcsomó-duzzanatok tűnhetnek fel. A betegség komplikációi közé tartozik a hasmenés, a középfül- és a tüdőgyulladás, a bakteriális fertőzés, de esetenként akár agyvelőgyulladás, agykárosodás is kialakulhat miatta. A tüdő- és agyvelőgyulladás miatt a betegség végzetes is lehet.

A cikk az ajánló után folytatódik

A megelőzés egyetlen megoldása a Magyarországon kötelező MMR-védőoltás, amelyet kétszer kapnak meg a gyerekek: 15 hónapos korban és az általános iskola 6. osztályában.

Az Egészségügyi Világszervezet - WHO - alcsoportja, a Globális Felkészültség-Ellenőrző Testület arra is felhívta a figyelmet, hogy a globalizált világban egy veszélyes vírus terjedése minden eddiginél gyorsabb lenne, és nagyobb pusztítást is okozhatna. Közlésük szerint egy halálos világjárvány akár 36 óra alatt végigsöpörhetne ma a Földön, és akár 80 millió áldozattal is járhatna, már csak ezért is fontos, hogy az oltások minél nagyobb körben elterjedjenek, és legalább az úgynevezett nyájimmunitás - a népesség nagy részének oltottsága által biztosított immunitás a beoltatlanok számára is - kialakuljon.

A világ legpusztítóbb járványai

A történelem során többször pusztított már olyan járvány, amely biztos halált ígért a fertőzöttek számára. Ma is beleborzong az ember, ha rájuk gondol.

Ezt is szeretjük