Ki oltsa be magát influenza ellen? Nemcsak az időseknek ajánlott
Az infektológus szakember tanácsait érdemes figyelembe venni.

oltás (2)
beauty and style
Top olvasott cikkek

A hatvan évnél idősebbeknek, a kétévesnél fiatalabb gyermekeknek, a krónikus betegségben szenvedőknek és a várandós nőknek különösen ajánlott az influenza elleni védőoltás.

Szlávik János infektológus főorvos szerint azonban nem csak nekik érdemes az oltást beadatni.

Még nem késő oltást kérni

Az Egyesített Szent István és Szent László Kórház főorvosa közölte, hogy a vakcina a beadása után két héttel már védetté tesz az influenza ellen. A védettség természetesen nem 100%-os, de súlyos influenzája semmiképp nem lesz annak, aki beoltatja magát.

Szlávik János ismertetése szerint Magyarországon jelenleg nincs influenzajárvány, az előző évek tapasztalatai szerint november végén, decemberben azonban már előfordulhatnak influenzás esetek.

A január a legveszélyesebb időszak

A járvány általában januárban kezdődik, amikor a gyerekek a téli szünet után visszamennek az iskolába. Rendszerint februárban van a legtöbb megbetegedés. Az, hogy meddig tart a járvány, többnyire az időjárás függvénye. Ha hosszú a tél, márciusig is elhúzódhat az influenzaszezon.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az influenza az egészséges immunrendszerű fiatalokra nem jelent veszélyt, de a rizikócsoportok tagjainál veszélyes, akár halálos is lehet. Ez látszik abból is, hogy Magyarországon minden évben februárban, a járvány tetőzésének időszakában hal meg a legtöbb ember.

Ezt is szeretjük