A Dunántúlon élők a legtájékozatlanabbak: alig tudunk valamit a komoly betegségről
Szinte mindenki hallott már a HPV-ről, mégis összekeverik más betegségekkel. Te is közéjük tartozol?

hpv virus
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Bár tízből kilencen hallottak már a HPV-ről, közülük minden tizedik válaszadó tévesen definiálja a vírust. Összekeverik a hepatitisszel, a HIV-vel vagy a herpesszel is. A megkérdezett anyukák 81%-a tudja, hogy létezik HPV elleni vakcina, mégis mindössze 3%-uk adatta be magának. 

Pedig a prevenció, különösen a védőoltások fontosságára a közelmúltban kitört kanyarójárvány is rávilágított. A védőoltásokkal számos vírus okozta megbetegedés megelőzhető, így például a tartós HPV-fertőzés miatt kialakuló méhnyakrák, amelyben évente csaknem ötszáz nő veszíti életét 

A Dunántúlon élők a legtájékozatlanabbak

Nemcsak a hepatitisszel vagy a HIV-vel, hanem a tüdőbetegséggel is keverik a HPV-t, illetve azt gondolják, hogy a vírus influenzát, herpeszt vagy agyhártyagyulladást okozhat. A nyugati országrészben élők a legkevésbé tájékozottak, közülük minden harmadik megkérdezett olyan betegséget említett, ami nem köthető a HPV-hez. Sokan hiszik azt is, hogy csak a nőknél okozhat problémát, és szinte kizárólag a méhnyakrákot hozzák összefüggésbe a vírussal. 

Férfiakat is érinthet a vírusfertőzés

A nemi szervi szemölcsöt mindössze a válaszadók 1%-a kötötte a HPV-hez, pedig ez a kifejezetten kellemetlen betegség minden tizedik férfit és nőt érint élete során legalább egyszer. Fontos kiemelni a vírus okozta szeméremtesti és hüvelyrákot, a fej-nyaki daganatokat és a végbélnyílás körüli rákokat is, amelyek szintén kialakulhatnak a fertőzés miatt, hívta fel a figyelmet a következményekre dr. Szőnyi György, szülész-nőgyógyász szakorvos.

Néha egy fénykép is felhívhatja a figyelmet arra, hogy valakinek rendhagyó betegsége van. 

Fontos a HPV elleni védőoltás

A HPV elleni védőoltást a szexuális élet megkezdése előtt a legideálisabb beadatni, ezért a szülők felvilágosítása rendkívül fontos, hangsúlyozta Tibenszky Moni Lisa, a Felelős Szülők Iskolájának alapítója. Az állami oltóprogramnak köszönhetően a 12 évesnél idősebb lánygyermeket nevelő anyukák jóval tájékozottabbak, mint a társaik, az érintettek fele azonban még így sem tervezi, hogy beoltassa a gyermekét. A saját egészségükre sajnos még mindig nagyon kevés figyelmet fordítanak az anyák. Az összes megkérdezett mindössze 3%-a oltatta be magát HPV ellen.

30-as nőknél a leggyakoribb a méhnyakrák

A méhnyakrák épp a harmincas éveiben járó nőknél alakul ki a leggyakrabban, ezért nagyon fontos, hogy 30-on túl is megfontolják a védőoltás beadatását, és rendszeresen részt vegyenek méhnyakrákszűrésen. Mivel a szervezetben egy legyőzött HPV-fertőzés után sem alakul ki természetes úton a védettség, az oltás kulcsszerepet játszik az újrafertőződés elkerülésében. A legújabb, 9 komponensű oltás például innovációt jelent a rákmegelőzésben, mert csaknem 100%-os védelmet biztosít a vakcinában található HPV-típusok által okozott méhnyakrákkal szemben. 

Ezt is szeretjük