A depresszió újabb okára jöttek rá kutatók: számít, mi történt tinédzserkorban
A tizenévesek kannabiszhasználata összefügghet a későbbi depresszióval.

no-depresszio-ablak
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A tizenévesek kannabiszhasználata és a felnőttkori depresszió között erős kapcsolatot találtak brit és kanadai kutatók - írta a BBC hírportálja.

A fejlődő agy különösen érzékeny - írták az Oxfordi Egyetem és a montreali McGill Egyetem kutatói, akik szerint a fiatalok kannabiszhasználata fontos közegészségügyi probléma, különösen, mert a ma árult szerek jóval erősebbek lehetnek a korábbiaknál.

A fiatalkori kannabiszfogyasztás veszélye 

Angliában és Wales-ben évente nagyjából minden kilencedik tizenéves és fiatal felnőtt használ kannabiszt. A JAMA Psychiatry című szaklapban megjelent tanulmány vezető szerzője, Andrea Cipriani szerint eredményeik arra hívják fel a szülők figyelmét, hogy a kockázat ugyan kicsi, mégis borzalmas következményei lehetnek a fiatalkori kannabiszfogyasztásnak.

A kutatók 11 korábbi tanulmányon keresztül több mint 23 ezer fiatal adatait elemezték. Kiszűrték azokat, akik már fiatalon a depresszió jeleit mutatták, valamint azokat, akiknek a családjában előfordult a betegség.

Azt találták, hogy a 18 éves kor előtti kannabiszhasználat 37%-kal növelte annak az esélyét, hogy 35 éves kor előtt depresszió alakul ki. Ez azt jelenti, hogy a 35 év alattiak korcsoportjában körülbelül minden 14. depressziós betegsége a tizenéves drogfogyasztással lehet kapcsolatban - írták a kutatók.

Erős kapcsolat a depresszió és a kannabisz között

Megvizsgálták a szorongás és az öngyilkossági kísérletek valószínűségét is. A szorongás kockázatának emelkedését megfigyelték, de statisztikailag nem volt szignifikáns. Akik tizenévesen kannabiszt használtak, háromszor nagyobb eséllyel próbálkoztak öngyilkossággal, de az adatok mennyisége nem tette lehetővé, hogy ebből biztos következtetést vonjanak le.

A cikk az ajánló után folytatódik

Azt nem állították, hogy a tizenévesek kannabiszhasználata feltétlenül depressziót okoz, csak erős kapcsolatot mutattak ki a számok, valamint annak alapján, amit a szer fejlődő agyra gyakorolt hatásáról tudnak. Az eredmények szerint a drog a racionális és érzelmi gondolkodással összefüggő agyterületre, valamint a kedélyt befolyásoló szerotonin hormon koncentrációjára hat. A kutatók nem vizsgálták, milyen erősségű és mennyiségű kannabisz fogyasztása függ össze a későbbi depresszióval.

Depresszió képekben

Cem Özkeser, török származású fizikushallgató az űrben képzelte el a mentális zavarokat, majd papírra is vetette illusztrációit. 

Képek: Getty Images.

Ezt is szeretjük