A jódtabletta önkényes szedése többet árt, mint használ - Atomkatasztrófától félve fosztják ki a patikákat az emberek

A kálium-jodid tabletta segíthet a sugárzás okozta pajzsmirigydaganat kockázatának csökkentésében, de nem mindegy, hogy mikor szedik be az emberek, helytelenül alkalmazva veszélyes is lehet.

gyógyszer bevétele
beauty and style
Top olvasott cikkek

A szomszédban dúló orosz-ukrán háborúról nap mint nap aggasztó, felkavaró hírek érkeznek, a felvételeket látva és az újságcikkeket olvasva minduntalan összerándul az ember gyomra. Sokan tartanak egy lehetséges nukleáris balesettől, beláthatatlan következményekkel járó atomkatasztrófától.

A korábbi történelmi eseményekre emlékezve az unió országaiban ugrásszerűen megnőtt a kereslet a jódkészítmények iránt, a tendencia itthon is megfigyelhető, azonban a szakemberek óva intenek tőle, hogy bárki meggondolatlanul szedni kezdje a tablettákat, ez ugyanis korántsem mentes a kockázatoktól.

Nő a pajzsmirigyrák kockázata a sugárzás következtében

Az atomkatasztrófa miatti félelmet táplálja, hogy február 24-én az oroszok elfoglalták a csernobili atomerőművet, majd március 4-én átvették az irányítást a zaporizzsjai atomerőmű felett is, amely Európa legnagyobb ilyen létesítménye. Miután pedig a tankok Csernobilnál felverték a port, hússzor magasabb sugárzást mértek, mint a korábbi években.

A korábbi atomkatasztrófák miatt még élénken él a köztudatban, hogy az emberi egészséget károsító sugárzás ellen a jódtabletták védőhatást fejthetnek ki, csökkenthetik a pajzsmirigyrák kialakulásának kockázatát. Így aztán amellett, hogy Belgiumban ingyen osztották a tablettákat, számos európai uniós ország gyógyszertárai jelentették, hogy ugrásszerűen megnőtt a kereslet a jódkészítmények iránt.

Az 1986-os csernobili atomkatasztrófa egyik szomorú következménye volt, hogy az érintett területen élők körében jócskán megnőtt a pajzsmirigyrák előfordulása, főleg azok körében, akik a baleset idején gyermekek, illetve serdülőkorúak voltak. Ezért leginkább a reaktorból kiszabaduló radioaktív jód tehető felelőssé, ami az emberi szervezetbe a szennyezett levegő belégzésével, valamint a táplálékláncba bekerülve az étkezésen keresztül juthatott be. 

Hogy működik a jódtabletta? 

A pajzsmirigynek a hormonok képzéséhez jódra van szüksége, annak hiányában a működése zavart szenved, változatos tüneteket okozó, az egész testre hatással lévő endokrin betegségek léphetnek fel. A jód a táplálkozás során jut be a szervezetbe, így aztán a jódban szegény talajjal - és emiatt ivóvízzel, növényekkel - rendelkező területeken élőket jobban fenyegeti az ásványi anyag hiánya. Magyarország mérsékelten jódhiányos területnek számít, ezt orvosolandó terjedt el például a jódozott só használata. 

A hormonszintézishez a pajzsmirigy a jódot a vérből veszi fel, amennyiben viszont egy atomkatasztrófa esetén radioaktív jód is van a szervezetben, azt ugyanúgy felveszi, mint a nem sugárzó izotópot, nem tud különbséget tenni. A radioaktív jódizotóp a szervben felhalmozódva daganatos megbetegedést idézhet elő. Ezt kiküszöbölendő az egészségügyi szakemberek az 1986-os csernobili, illetve a 2011-es fukusimai katasztrófa idején a kálium-jodid tabletta szedését sürgették az érintett területeken, ez ugyanis akadályozza a radioaktív jód felvételét, fokozza annak kiürülését, így pedig csökkenti a rákos elváltozás kialakulásának valószínűségét. A működési elv, hogy ha a pajzsmirigy már telített a nem sugárzó jódizotóppal, nem veszi fel a sugárzó változatot sem a véráramból. 

A cikk az ajánló után folytatódik

10 perc alatt eredmény

A pajzsmirigy alulműködés gyorsteszt teszt előnye az egyszerű használat: kényelmesen, otthon bárki el tudja végezni, csupán egyetlen vércseppre van szükség hozzá.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Fontos tehát, hogy egy jodid-sóról van szó, ami nem véd a radioaktív sugárzás minden aspektusa ellen, ráadásul lényeges a szedésének időzítése is: bevétele az ajánlások értelmében a tényleges katasztrófa előtti és utáni néhány órában, vagy azzal egyidejűleg javasolt - és ekkor is csak az előírt módon. Megjegyzendő továbbá, hogy a gyógyszertárban kapható kálium-jodid-tabletták közül nem is mindegyik rendelkezik a védelemhez szükséges hatóanyag-tartalommal. 

Csak hatósági utasításra!

A jódtabletta nukleáris vészhelyzetben történő alkalmazása csakis indokolt esetben, az illetékes közegészségügyi hatóságok javaslatára, az általuk előírt módon történhet, a szétosztás megszervezése az érintett államok feladata. A pánikszerű szedés növelheti a túlzott jódbevitel valószínűségét, amelyre egyénenként eltérő módon reagálhat a szervezet, ez attól is függ, hogy egyébként kinek milyen állapotban van a pajzsmirigye - nem precedens nélküli, hogy emberek alul- vagy épp túlműködéssel élnek úgy, hogy nem is tudnak róla. A hirtelen magas jódbevitel, emelt dózis tartós szedése hozzájárulhat a pajzsmirigybetegségek kialakulásához, alul- és túlműködéshez is vezethet, fokozhatja a szerv gyulladását. Egyes, már meglévő pajzsmirigybetegségek esetén kifejezetten káros lehet.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság honlapján a következők olvashatók: 
„A jódtabletták (kálium-jodid) szedését a radioaktív szennyezés megérkezése előtt 1-2 órával kell elkezdeni, és naponta folytatni. A kálium-jodid csak a pajzsmirigyet képes megvédeni, és csakis a radioaktív jód megkötődése ellen. Amennyiben a levegőben nincs radioaktív jód, a kálium-jodid tabletta alkalmazása teljesen felesleges. A kálium-jodid sem nyújt 100%-os védettséget! (…) A kálium-jodid tablettát csak központi utasításra és csakis indokolt esetben szabad bevenni. Amennyiben központilag nem kerül elrendelésre a jódprofilaxis, a kálium-jodid tabletták bevétele nem javasolt, mivel indokolatlan esetben a kockázat nagyobb, mint a haszon.”

Továbbá, mint írják, az alkalmazás függ az életkortól és az egészségi állapottól is. A tájékoztatás értelmében Magyarországon a Paksi Atomerőmű 30 kilométeres körzetében lévő települések gyógyszertáraiban és polgármesteri hivatalaiban tartanak kálium-jodid tablettákat, illetve van szükség esetén kiosztható központi készlet is.

A szakemberek szerint tehát a jódtabletták felesleges szedése jelenleg inkább kontraproduktív és kockázatos, mintsem hasznos. Amennyiben pedig nem árt a szervezetnek, akkor is elmondható, hogy a készítmény abban az esetben effektív, ha közvetlenül a radioaktív jódnak való kitettség előtt vagy után, esetleg azzal egy időben szedik be.

Pajzsmirigybetegség jelei

Egy kidülledő szem, a fejbőr vagy a köröm változásai önmagában nem feltétlenül jeleznek komoly egészségügyi zavart, ám megerősíthetik a további vizsgálatok jelentőségét, különösen, ha addig nem jellemző vagy egyre erősödő tünetekről van szó.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük