A 4 legrosszabb táplálkozási szokás, ami fokozza az ízületi panaszokat: már 40 felett érdemes figyelni rá
A táplálkozásnak fontos szerepe van az ízületi panaszok kezelésében is.

só
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Napjainkban egyre fiatalabb életkorban jelentkeznek az ízületi panaszok. Ez egyebek mellett a mozgásszegény életmód és a helytelen táplálkozás számlájára írható.

Érdemes minél korábban odafigyelni a rizikótényezők kiiktatására, hiszen az ízületek fájdalma, merevsége később jócskán megnehezítheti a mindennapokat. Az étkezéssel javítani és rontani is lehet a problémán, a kulcs a szakemberek szerint a gyulladáscsökkentés. 

Ízületi panaszokat fokozó étkezési szokások

Az életkor előrehaladtával az ízületi problémák kialakulásának valószínűsége nő. A leggyakoribb kórkép az ízületi porckopás, vagyis az artrózis, amely az ízületi porc fokozatos elvékonyodásával jár. Szintén sokakat érint a krónikus gyulladással jellemezhető autoimmun megbetegedés, a sokízületi gyulladás, azaz a rheumatoid arthritis. Mindkét betegség esetében számít a genetika, valamint a túlsúly is. Az étkezés a szervezet egészére hatással van, az ízületek állapotát is befolyásolja.

A nyugati típusú étrend fokozhatja a sokízületi gyulladás kockázatát, már kialakult betegség esetén pedig ronthat a panaszokon. Természetesen a cél az lenne, hogy az ember már egészen fiatalon törődjön az egészsége megőrzésével, azonban a harmincas, negyvenes évei környékén már tényleg mindenkinek tudatosan tennie kell a krónikus betegségek megelőzéséért. A következő étkezési hibák például kerülendők.

Túlzott sófogyasztás

A túlzott sófogyasztás egy sor egészségügyi probléma kialakulásában játszik szerepet, fokozza a szervezet vízvisszatartását, növeli a magas vérnyomás valószínűségét, ezáltal pedig számos krónikus betegség megjelenéséhez hozzájárul. Egyes vizsgálatok szerint a magas nátriumfogyasztás növelheti a rheumatoid arthritis kockázatát, illetve ronthatja az ízületi problémák tüneteit. A WHO ajánlása szerint napi 5 gramm - körülbelül 2 gramm nátrium - alatt kéne tartani a sófogyasztást. 

Túlzott cukorfogyasztás

A só mellett a cukor is kritikus pontja az étrendnek, ráadásul szintén rendkívül népszerű adalékanyag, amely szinte minden feldolgozott élelmiszerben megtalálható. Amellett, hogy túlzott fogyasztása testsúlygyarapodásban és szénhidrátanyagcsere-zavarok kialakulásában nyilvánulhat meg, a krónikus gyulladást is fokozhatja a szervezetben. Ezek pedig mind ízületkárosító tényezők lehetnek. 

Gyorsételek előnyben részesítése

A rohanós mindennapok során sokan teszik le a voksukat a készételek, illetve a gyorséttermek kínálata mellett. Ez viszont hosszú távon semmiképp sem járul hozzá az egészség, valamint az ideális testsúly megőrzéséhez. Azon túl, hogy a gyorsételek kalóriadúsak, és bővelkednek a zsírokban, általában sok hozzáadott sót és cukrot is tartalmaznak. Gyorsan megemelhetik a vércukorszintet, és fokozhatják a gyulladást. Mivel nem telítenek el sokáig, könnyen túlevéshez vezethetnek. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Teljes értékű ételek kerülése

A teljes értékű, vagyis feldolgozatlan táplálékok, zöldségek, gyümölcsök sajnos meglehetősen háttérbe szorulnak napjaink jellemző táplálkozási szokásai között. A nyugati típusú étrend a feldolgozott élelmiszerekre épít, amelyek gyakran híján vannak a fontos tápanyagoknak, ugyanakkor a szervezetet potenciálisan károsító adalékanyagokat tartalmaznak. A zöldségek jó hatással vannak az emésztésre, a koleszterinszintre, antioxidáns, sejtvédő hatású anyagaik révén pedig csökkenthetik a gyulladást a szervezetben. Arról nem is beszélve, hogy kalóriaszegény finomságok, amelyek az optimális testsúly megőrzésében is segíthetnek. 

Hogy csökkenthető a kockázat?

Az ízületi bántalmak megelőzése nem lehetséges, hiszen olyan tényezők is közrejátszanak benne, amelyekre az ember nincs hatással, ilyen például a genetika. Ugyanakkor rizikócsökkentésre van mód, ennek eszköze az egészséges táplálkozás, a rendszeres, ízületvédelmi szempontok mellett végzett testmozgás, a helyes testtartás elsajátítása, valamint a felesleges kilóktól történő megszabadulás. Fontos, hogy már kialakult probléma esetén sem szabad lemondani a mozgásról, ugyanakkor szakember iránymutatását követve érdemes végezni a gyakorlatokat. 

Rejtett gyulladás jelei a szervezetben

A krónikus gyulladás jelenlétét néha nehéz megállapítani, mert nem mindig ott jelentkeznek a tünetek, ahol a gyulladás fennáll. Néhány árulkodó tünet mégis utalhat a problémára, nem szabad elbagatellizálni őket.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük