A magyar csapvíz nemcsak olcsó, de jó minőségű is: csomagolásmentes vízfogyasztásért indult kampány
Elképesztő mennyiségben fogyasztunk Magyarországon palackozott vizeket, holott hazánk vezetékes vízhálózatában is minőségi víz folyik.

GettyImages-153790104
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A HELL ENERGY, hazánk vezető energia-, jegestea- és jegeskávégyártója tovább bővíti termékkínálatát. Új márkával, a Floewaterrel lép be a vízpiacra, prémiumminőségű vizet kínálva az éttermek, szállodák, fitnesztermek és munkahelyek számára - ráadásul mindezt csomagolásmentesen.

A Floewater az innovatív, egyedülálló vízszűrő- és kezelő technológiának köszönhetően mindig prémiumminőségű, friss, jó ízű és hűtött vizet biztosít. Az új, csomagolásmentes megoldás a hazai gyártó környezettudatos filozófiájának és fenntarthatósági téren tett példamutató lépéseinek újabb fontos állomása.

Vízfogyasztási szokások

A víz maga az élet, mindennapjaink elengedhetetlen része, amely élettanilag fontos ásványi anyagokat tartalmaz, és egyben az egyik legjobb szomjoltó is. Átlag napi 2-3 liter víz fogyasztása szükséges szervezetünk megfelelő működésének biztosításához.

Magyarország Európa országainak többségéhez képest kivételezett helyzetben van, hiszen az ország egyedülálló ivóvízkészlettel rendelkezik. Jelenleg hazánkban minden településen van vezetékes ivóvíz, köszönhetően annak a több mint 65 000 ezer kilométert is meghaladó vízhálózatnak, amely a lakosság számára biztosítja a vezetékes vízellátást. Ráadásul a magyar vezetékes ivóvizek egyharmada ásványvíz minőségű, ami azt jelenti, hogy a csapból - például Debrecenben, Sopronban vagy Győrben - olyan víz folyik, melyben az értékes ásványi anyagok mennyisége meghaladja az 500 mg/liter mennyiséget. 

Mindezek ellenére hazánkban nagyon sok többnyire PET-palackba csomagolt víz fogy: a magyarok évente fejenként 130 liter palackozott vizet isznak, ami súlyos környezeti terhelést jelent, hiszen óriási mennyiségű csomagolási hulladék keletkezik általa. De ha a vendéglátószektort nézzük, az éttermekben, szállodákban jellemzően megtalálható üveges kiszerelésű vizek is jelentős környezeti terhelést jelentenek, hiszen nehezek, kevésbé jól rakásolhatók, így szállítmányozásuk nagyobb szén-dioxid-kibocsátással jár, nem beszélve arról, hogy előállításuk és újrahasznosításuk is rendkívül energiaigényes. Becslések szerint csak Magyarországon naponta 10 kilométer hosszúságú kamionsor szállítja csak a palackozott vizeket, ez pedig a kibocsátott szén-dioxiddal tovább károsítja a környezetet. 

- A környezettudatosság és egészségmegőrzés érdekében meg kell változtatnunk azt, ahogy az ivóvízről, a csapvízről gondolkozunk. Magyarországon a vezetékes hálózat által biztosított ivóvíz nagyon jó minőségű és olcsó, így teljesen felesleges palackokkal és szállítással terhelni a környezetünket, hiszen csomagolás nélkül, mindenki számára elérhetően ott a csapvíz - mondta el Szabó Diána, a HELL ENERGY senior brand managere a Floewater sajtóeseményén.

Szabó Diána, a HELL ENERGY senior brand managere.
Szabó Diána, a HELL ENERGY senior brand managere.
Fotó: Soós Bertalan

- Idén februárban szénsavas üdítőitalainknál megszüntettük a PET-kiszerelést, teljes termelésünkben már 5% alatt van a PET-palackok használata, és most ennél is tovább léptünk. Olyan megoldást kerestünk, amely csomagolásmentesen prémiumminőségű ivóvizet biztosít, és a HoReCa-szektor számára is alternatívát nyújt. Annak érdekében, hogy ez mind ízében, mind összetételében az ország minden pontján ugyanazt az állandó, kiváló szintet érje el, bevezetjük az innovatív vízszűrő- és vízkezelő technológiával készülő Floewatert, mert hiszünk abban, hogy a prémiumminőségű, csomagolásmentes vízé a jövő, mely ráadásul nem termel hulladékot, nem igényel készletgazdálkodást, nem foglal helyet a raktárban, és nem kell törődni a csomagolás visszajuttatásával a beszállítóhoz - tette hozzá Szabó Diána.

Prémiumvíz környezetbarát megoldással

A Floewater a vízvezeték-hálózatra kötve képes állandó minőségű, a 0,2 μm-nál nagyobb fizikai és kémiai szennyeződésektől mentes prémiumvíz előállítására az ország bármely pontján. A mai magyar vízvezeték-hálózat bekötővezetékei helyenként felújításra szorulnak. Az elöregedett bekötővezetékekből kioldódó anyagok, a hálózati sajátosságok okán kialakuló úgynevezett pangóvíz, valamint az ezeket semlegesítő fertőtlenítő klór megváltoztatják a csapból kifolyó víz ízét, színét, esetleg szagát.

A cikk az ajánló után folytatódik

Calgon Hygiene Gél–Antibakteriális gél a mosógépek védelme érdekében

A Calgon Hygiene Gél ötvözi a vízkő elleni védelmet az antibakteriális összetevőkkel, így a mosógépben található baktériumok 99,9%-át elpusztítja.*

*EN13697 szerint tesztelve, 40°C vízhőmérsékleten végzett 60 perces mosáson

*Biocidok alkalmazásakor ügyeljen a biztonságra! Használat előtt mindig olvassa el a címkét és a használati útmutatót!

Promóció

A Floewater több, mint egy vízszűrő berendezés, hiszen nemcsak megszűri, hanem kezeli is a vizet. A gyakran javításra, cserére szoruló bekötővezetékekből a csapvízbe kerülő szennyeződéseket úgy távolítja el, hogy megőrzi a vízben található értékes oldott ásványianyag-tartalmat, valamint az előkezelés során beállítja a víz pH-értékét, és magnéziummal dúsítja azt. 

Az innovatív technológia alkalmazásával három lépésben lesz a csapvízből Floewater

  1. Az előszűrés során a berendezés az emberi szervezet számára optimális 5,6–7 közötti szintre állítja be a víz pH-értékét, ami nagyon fontos, hiszen a víz pH-értéke folyamatosan ingadozik. 
  2. A FIBREDYNETM II szénszűrés eltávolítja a helyenként elöregedett vezetékhálózatból érkező csapvízből a fizikai és kémiai szennyeződéseket. Ebben a lépésben a klór íze és kellemetlen szaga eltűnik a csapvízből, és minden 0,2 μm-nél nagyobb szennyeződéstől is mentes lesz a víz. A szűrés finomságát jól mutatja, hogy egy emberi hajszál átlagos vastagsága 50 μm.
  3. Az ezüstionos szűrés meggátolja a baktériumok kialakulását, elszaporodását, dupla biztonságot adva a friss prémiumvízre vágyóknak. 

A Floewater környezetbarát, szénsavas és szénsavmentes, friss megoldást nyújt minden étterem, szálloda, fitneszterem, munkahely számára.

Vízkóstolás
Fotó: Soós Bertalan

- Hisszük, hogy a csomagolás nélküli víz nem csak egy alternatíva, hanem egy fenntartható megoldás a PET- és üvegpalackok jelentette globális problémára, amely rövidesen mindenki számára elérhetővé válik. Szeretnénk, ha más italgyártók is követnék a példánkat, és hozzánk hasonlóan cselekednének is, hiszen az általunk használt innovatív megoldással nem kell napi 10 kilométer kamionsorban szállítani a palackozott vizet - elég csak kinyitni egy Floewater csapot, amely egy környezetbarát megoldást biztosíthat számunkra. Ha pedig a vendéglátóhelyek, hotelek, irodák közül egyre többen a csomagolásmentes víz mellett teszik le a voksukat, egy fenntarthatóbb, élhetőbb világot teremthetünk, mely gyermekeink és a következő generációk számára elengedhetetlen - mondta Mihály Eszter, a HELL cégcsoport fenntarthatósági managere.

A világ legszennyezettebb folyója

A Citarum folyó vizét a ruhádat készítő gyárak szennyezték be.

(Cikken belüli képek forrása: Soós Bertalan, Getty Images Hungary, borítókép forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük