A világ édesvízkészletének ötöde ebben az egyetlen tóban van: 25 millió évével a legrégibb a Földön a Bajkál-tó

A hatalmas Bajkál-tó a világ egyik legkülönlegesebb tava.

GettyImages-1294368595

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Szibéria déli részén, a mongóliai határnál terül el a hatalmas méretű Bajkál-tó, mely a Föld édesvízkészletének egyötödét foglalja magába.

Kora rendkívüli: mintegy 25 millió évével ez a bolygó legöregebb tava. Története hajnalán a tó területe a Nagy Tavakéhoz hasonló lehetett, a kisebb vizek a pliocén korban, 5,3-2,58 millió évvel ezelőtt, süllyedő talaj, sziklaomlások, erózió, illetve földrengések következtében egyesülhettek. A vízszint emelkedéséhez az olvadó gleccserek is hozzájárulhattak. A Bajkál-tó, köszönhetően az évi akár 2 ezer kisebb földrengésnek, a mai napig gyarapszik, mind területében, mind mélységében. Partjai évente 2 centiméterrel távolodnak egymástól. A Baikal Center geológusai úgy tartják, hogy a tó valójában egy születőben lévő óceán.

A legek tava, a Bajkál-tó

Érdemes képeken is megnézni a gyönyörű Bajkál-tavat. A felvételek kíséretében további érdekességeket mesélünk róla: kötődik hozzá egy különleges legenda Jézusról, telente pedig látványos jelenség tapasztalható a vizében.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ezt is szeretjük