Gyomorégés, haspuffadás, hasmenés
Az IBS jelei
Gyakran kínoz görcsös hasfájás, különösen evés után vagy stresszhelyzetben?

beauty and style
Top olvasott cikkek

A nyugati népesség 15-20%-a szenved irritábilis bél szindrómában, ezen belül is háromszor gyakrabban érinti a nőket, mint a férfiakat. A betegség bármely életkorban kialakulhat, azonban a leggyakoribb a 45-64 évesek körében. Tünetei sokfélesége és változatossága miatt sokáig nehézséget okozott diagnosztizálása és gyógyítása, mára azonban mindkét területen jelentős előrelépés történt.

A betegség felismerése

Az irritábilis bél szindróma napjainkban egyre elterjedtebbé váló bélműködési zavar. Eredete és kialakulása máig nem tisztázott egyértelműen. A panaszok intenzitása és jellege erősen változó, ami megnehezíti a betegség elhatárolását a puszta közérzeti zavartól.

Tünetek

 • Erős hasfájás.
 • Haspuffadás vagy gyomorégés.
 • Gyakran váltakozó hasmenés és székrekedés.
 • Esetenként a széklet vérrel is keveredhet.

Előfordulhat, hogy a székelési inger hirtelen és feltartóztathatatlanul jelentkezik. A panaszok a székletürítést követően enyhülnek, étkezések után viszont súlyosbodnak. Mivel a betegség jelei könnyen összetéveszthetők a renyhe bélműködés tüneteivel, az orvosi vizsgálatok során szükség van az egyéb szervi betegségek kizárására: a tünetek súlyosságától függően akár a vastagbél- vagy gyomorrák gyanúja is felmerülhet. Éppen ezért a betegség kialakulása nem vezethető vissza minden esetben ugyanazon okokra.

Leggyakoribb okok

 • Zsigeri túlérzékenység, ami szélsőséges esetben fokozott fájdalomérzettel járhat.
 • Az emésztőszervek mozgászavara.
 • A bélflóra összetételében bekövetkező változások.
 • Pszichés behatások.

A normálistól eltérő érzékenységre és fájdalomérzetre utal, ha a vastagbélben keletkezett nyomásingerek intenzív fájdalmat okoznak. A fokozott zsigeri érzékenység és a hasmenést vagy székrekedést okozó rendellenes bélmozgások gyakran visszavezethetőek bakteriális anyagcseretermékek hatására vagy emésztőszervi fertőzésre. Emellett azonban a pszichés zavarok is kétségtelenül nagy szerepet játszanak a betegségben, ám hatásuk elsősorban a panaszok enyhülése, illetve súlyosbodása terén figyelhető meg, kiváltó oknak kevésbé tekinthetők.

A laktóz-intolerancia, és bizonyos gyógyszerek, antidepresszánsok vagy étrendkiegészítők is okozhatnak az irritábilis bélszindrómához hasonló tüneteket, azonban ezeket nem szabad összekeverni a tényleges betegséggel.

A bélflóra összetételének megváltozása is hozzájárulhat a betegség kialakulásához vagy súlyosbodásához, mivel a baktériumok befolyásolják bélműködésed. A kórosan elszaporodó baktériumok és a tevékenységük során keletkező erjedési termékek károsítják a nyálkahártyát, ami a bélirritáció tüneteinek megjelenéséhez vezet. Emellett azonban krónikus zsigeri túlérzékenységet is okozhatnak, melynek során az emésztőrendszert behálózó idegrendszer működése megváltozik, így szervezeted nehezebben dolgozza fel a stresszt, és hajlamosabb lehetsz a gyulladásos megbetegedésekre is.

Kezelés

A betegség kezelésének három alappillére: a természetes kezelés, a gyógyszeres terápia és a pszichoterápia. Emellett azonban az is fontos, hogy alaposan tájékozódj betegséged körülményeiről, ez ugyanis a terápiák eredményessége szempontjából is döntő jelentőségű. A speciális étrend egyénenként változó, úgyhogy a legjobb, ha étkezési naplót vezetve tapasztalod ki, mire vagy érzékeny. Legtöbbször a hüvelyesek, a zsíros ételek, az alkohol, a fűszerek vagy a kávé okoznak panaszokat.

A rostban gazdag táplálkozás egészséges, azonban ebben az esetben nem biztos, hogy hatékony. A ballasztanyagok ugyanis gyomrodban nem bomlanak le, a vastagbélben viszont erjedésnek indulnak: ekkor gázok és egyéb anyagok keletkeznek, melyek felszaporodása lehet, hogy éppen erősíti panaszaidat. Először mindenképpen tisztázni kell, hogy a tüneteket elsődlegesen a különösen rostgazdag avagy a rostban szegény táplálkozás váltotta-e ki.

Lazító gyakorlatokkal, stresszoldással és pszichoterápia segítségével a panaszok kedvező irányba befolyásolhatók, azonban jelentős enyhülést hozhat a testmozgás is.
Pszichés állapotodtól függően szükséged lehet enyhe antidepresszánsokra, azonban mindenképpen körültekintően alkalmazd őket, mivel többek között az emésztésre is hatással vannak. A fokozott bélmozgások csillapítására is van azonban gyógyszeres segítség. A krónikus székrekedés és a visszatérő hasmenések egyaránt sikeresen kezelhetők tablettákkal, de négy hétnél tovább semmiképp ne alkalmazd őket!

Alternatív megoldás

A probiotikumok élő, fiziológiai mikroorganizmusok, melyek pozitív hatást gyakorolnak szervezetedre bélflórád helyreállítása révén. Az irritábilis bél szindróma kezelésére és megelőzésére egyaránt sikerrel alkalmazhatod ezeket az olcsó termékeket, mivel mellékhatásuk alig van, viszont jelentős javulást eredményezhetnek.

Ne keverd össze azonban az élelmiszerekben található probiotikumokat ezekkel a készítményekkel. A joghurtok, alapvetően táplálékkiegészítőül szolgálnak, akkor is, ha tejsavtermelő mikroorganizmusokat adnak hozzájuk. A probiotikus gyógyszerek szedése azonban a bélflórát különböző módon befolyásolja, gyógyítja. Ezek a krónikus székrekedés orvoslásában éppoly hatékonynak bizonyultak, mint az ismételten visszatérő hasmenés kezelésében: hatásukra a székletürítés körülbelül négy hét után normalizálódik.
 

Ha szívesen olvasnál életmódról, egészségről, fogyókúrákról, és érdekel a wellness világa, itt az ideje, hogy megvásárold az Ideál Magazin augusztusi számát.
Ízelítő a tartalomból:
 • Arcfitnesz
 • Intim zűrök
 • Antioxidáns - Csodaszer vagy méreg?
 • Meghökkentő hizlalók
 • Gyógyító herbák női bajokra
Olvass bele az augusztusi szám tartalmába:
Ideál Magazin 2008. augusztus »

OLVASD EL EZT IS!

csipkes felso nagy
 • gyógynövény
 • tünetek és betegségek

Hasi görcsök, puffadás, székrekedés

Ezt is szeretjük