Mikor jelezhet bajt a szemben egy apró folt? 10-ből 6 embernek van, sokan mégsem tudnak róla
Szeplők nemcsak az arcon, hanem a szemben is megjelenhetnek, ezekre sok esetben nem árt odafigyelni.

írisz-szeplő1
beauty and style
Top olvasott cikkek

Szembetegségek alatt legtöbben a gyulladásokat, a fertőzéseket vagy az olyan elváltozásokat értik, mint a szürke hályog. Mivel a mindennapi élet során a látás a legfontosabb érzékelő képesség, nem véletlenül mondják, hogy „úgy kell vigyázni rá, mint a szemünk fényére.”

Egy apró, mégis olykor fontos jelenségről viszont sokan nem is tudnak. A szem íriszében, vagyis a látószerv színes részében megjelenő sötét foltok az arcon lévő szeplőkre hasonlítanak, és az emberek 60 százalékánál megfigyelhetők.

Mi az a kis folt, és miért alakul ki?

Az íriszszeplőnek is nevezett elváltozások a rendellenes melanociták vagy melanint termelő sejtek csoportjai, amelyek a szivárványhártya felületén ülnek. Jellemzően a külső, alsó szélén alakulnak ki. Erre egyik lehetséges magyarázat, hogy a szemöldök és az orr az árnyékával segít megvédeni az írisz belső és felső negyedét, míg az alsó, külső szakasz jobban ki van téve a napsugárzásnak.

Egy tanulmány szerint a jelenség leginkább az idősebb korosztályt érinti, gyermekkorban csak nagyon ritkán figyelhető meg. A szakértők úgy vélik, hogy - akár a bőr szeplői - a napsugárzás hatására is kialakulhatnak. Általában az olyan embereknél gyakoribb jelenség, akik világos bőrűek és szeműek, de bárkinél megjelenhetnek a foltok.

írisz-szeplő2
Fotó: R2D2 / Getty Images Hungary

- A bőrgyógyászatban a hiperpigmentált foltok megjelenése - különösen a krónikus napégést elszenvedett bőrön - a napfénnyel való rendszeres és tartós érintkezéssel függ össze – mondta a tanulmány szerzője, Christoph Schwab. - Úgy gondoljuk, hogy az íriszszeplők képződésének menete meglehetősen hasonló lehet.

Figyelmeztető jel is lehet a szemen lévő szeplő

Míg a szem szeplői általában jóindulatúak, figyelmeztető jelként szolgálhatnak a napsütéssel összefüggő egészségügyi problémákra. Az íriszszeplők jelenléte a bőr napfény okozta károsodását is jelezheti, amely számos különböző típusú bőrrák kockázati tényezője. Mivel ezt a kapcsolatot csak nemrég ismerték fel, még további vizsgálatokra van szükség a bőrrák és az íriszszeplők közötti összefüggések megállapításához. Ha bebizonyosodik a feltevés, a szemen megjelenő kis folt akár a betegség jelenlétéről is árulkodhat.

írisz-szeplő3
Fotó: boggy22 / Getty Images Hungary

Az íriszfoltokkal kapcsolatos további kutatások segíthetnek az orvosoknak megérteni a napfény szerepét olyan szembetegségek esetében is, mint a makuladegeneráció és a szürke hályog. Annak ellenére, hogy látszólag teljesen ártalmatlannak tűnhet a szemben lévő pont, az orvosok óvatosságra intenek mindenkit. Ritkán ugyan, de kifejlődhetnek abnormális vérerek is az íriszszeplő mellett, ez pedig látásromlást is okozhat.

A cikk az ajánló után folytatódik

Íriszszeplő megjelenésénél, különösen a fiataloknál ilyen esetben érdemes nagyobb hangsúlyt fektetni a fényvédelemre, ha pedig rövid időn belül változás tapasztalható a folt színében vagy formájában, mindenképp szakemberhez kell fordulni. A szemorvosok és bőrgyógyászok szerint ezeket ugyanúgy évente érdemes ellenőriztetni, mint az anyajegyeket, hiszen bár jóindulatúak, mégis rejthetnek magukban rizikófaktort.

Rák tünetei a szemen

A szemre fokozottan kell ügyelni a káros hatások miatt.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük