Mikor jelezhet bajt a szemben egy apró folt? 10-ből 6 embernek van, sokan mégsem tudnak róla

Szeplők nemcsak az arcon, hanem a szemben is megjelenhetnek, ezekre sok esetben nem árt odafigyelni.

írisz-szeplő1

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Szembetegségek alatt legtöbben a gyulladásokat, a fertőzéseket vagy az olyan elváltozásokat értik, mint a szürke hályog. Mivel a mindennapi élet során a látás a legfontosabb érzékelő képesség, nem véletlenül mondják, hogy „úgy kell vigyázni rá, mint a szemünk fényére.”

Egy apró, mégis olykor fontos jelenségről viszont sokan nem is tudnak. A szem íriszében, vagyis a látószerv színes részében megjelenő sötét foltok az arcon lévő szeplőkre hasonlítanak, és az emberek 60 százalékánál megfigyelhetők.

Mi az a kis folt, és miért alakul ki?

Az íriszszeplőnek is nevezett elváltozások a rendellenes melanociták vagy melanint termelő sejtek csoportjai, amelyek a szivárványhártya felületén ülnek. Jellemzően a külső, alsó szélén alakulnak ki. Erre egyik lehetséges magyarázat, hogy a szemöldök és az orr az árnyékával segít megvédeni az írisz belső és felső negyedét, míg az alsó, külső szakasz jobban ki van téve a napsugárzásnak.

Egy tanulmány szerint a jelenség leginkább az idősebb korosztályt érinti, gyermekkorban csak nagyon ritkán figyelhető meg. A szakértők úgy vélik, hogy - akár a bőr szeplői - a napsugárzás hatására is kialakulhatnak. Általában az olyan embereknél gyakoribb jelenség, akik világos bőrűek és szeműek, de bárkinél megjelenhetnek a foltok.

írisz-szeplő2
Fotó: R2D2 / Getty Images Hungary

- A bőrgyógyászatban a hiperpigmentált foltok megjelenése - különösen a krónikus napégést elszenvedett bőrön - a napfénnyel való rendszeres és tartós érintkezéssel függ össze – mondta a tanulmány szerzője, Christoph Schwab. - Úgy gondoljuk, hogy az íriszszeplők képződésének menete meglehetősen hasonló lehet.

Figyelmeztető jel is lehet a szemen lévő szeplő

Míg a szem szeplői általában jóindulatúak, figyelmeztető jelként szolgálhatnak a napsütéssel összefüggő egészségügyi problémákra. Az íriszszeplők jelenléte a bőr napfény okozta károsodását is jelezheti, amely számos különböző típusú bőrrák kockázati tényezője. Mivel ezt a kapcsolatot csak nemrég ismerték fel, még további vizsgálatokra van szükség a bőrrák és az íriszszeplők közötti összefüggések megállapításához. Ha bebizonyosodik a feltevés, a szemen megjelenő kis folt akár a betegség jelenlétéről is árulkodhat.

írisz-szeplő3
Fotó: boggy22 / Getty Images Hungary

Az íriszfoltokkal kapcsolatos további kutatások segíthetnek az orvosoknak megérteni a napfény szerepét olyan szembetegségek esetében is, mint a makuladegeneráció és a szürke hályog. Annak ellenére, hogy látszólag teljesen ártalmatlannak tűnhet a szemben lévő pont, az orvosok óvatosságra intenek mindenkit. Ritkán ugyan, de kifejlődhetnek abnormális vérerek is az íriszszeplő mellett, ez pedig látásromlást is okozhat.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Íriszszeplő megjelenésénél, különösen a fiataloknál ilyen esetben érdemes nagyobb hangsúlyt fektetni a fényvédelemre, ha pedig rövid időn belül változás tapasztalható a folt színében vagy formájában, mindenképp szakemberhez kell fordulni. A szemorvosok és bőrgyógyászok szerint ezeket ugyanúgy évente érdemes ellenőriztetni, mint az anyajegyeket, hiszen bár jóindulatúak, mégis rejthetnek magukban rizikófaktort.

Rák tünetei a szemen

A szemre fokozottan kell ügyelni a káros hatások miatt.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük