Miért okoz elhízást az inzulinrezisztencia? Így lehet mégis fogyni
Dr. Koppány Viktória az inzulinrezisztenciáról beszélt.

no-csipo
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az inzulinrezisztenciában szenvedők gyakran küzdenek súlyfelesleggel, így sokszor a fogyásra való képtelenség viszi a betegeket orvoshoz, ahol a kezükbe kapják a diagnózist, magyarázatként szolgálva a plusz kilókra.

Hogy mégis miként függ össze az inzulinrezisztencia és a túlsúly, arra dr. Koppány Viktória, a Budai Endokrinközpont PCOS- és inzulinrezisztencia-specialistája adott magyarázatot.

Túlsúly - rizikófaktor, tünet és következmény

Az inzulinrezisztencia az életmóddal erősen összefüggő állapot, melynek kialakulásában nagy szerepe van a helytelen táplálkozásnak és a mozgáshiánynak. Éppen ezért az inzulinrezisztensek nagy része már alapból kisebb-nagyobb súlyfelesleggel küzd - akár zsigeri zsír formájában, mely a szervek körül lerakódott zsírt jelenti.

Sajnos, amennyiben már kialakult az állapot, a fogyás még nehezebbé válik, mivel az inzulinrezisztenciának nemcsak rizikófaktora, de következménye is a zsírraktárak felhalmozódása. Éppen ezért, amennyiben valaki nem képes megszabadulni a súlyfeleslegétől, úgy érdemes inzulinrezisztenciára is gondolni. Szerencsére megfelelő kezeléssel nemcsak a vércukor és az inzulin szintje normalizálódik, de javul a beteg közérzete, és a fogyás is beindul.

Miért is okoz hízást az inzulinrezisztencia?

Az inzulinrezisztencia során a sejtek rezisztenssé válnak az inzulinnal szemben, melynek fő feladata a glükóz sejtekbe való beépítése lenne. Azonban a rezisztencia hatására a szervezet úgy érzékeli, több inzulinra van szükség, így a hasnyálmirigy a kelleténél nagyobb mennyiségű inzulint bocsát ki.
Viszont az inzulinnak van még egy hatása: ez az egyetlen olyan hormon ugyanis, mely a zsírtartalékok felépítését végzi, és hozzájárul ahhoz, hogy a zsír a raktárakban is maradjon. Ez az oka annak, hogy túl sok inzulin hatására egyre több és több zsírréteg halmozódik fel. Természetesen ennek ellenkezője is igaz, vagyis inzulin hiányában testsúlycsökkenés tapasztalható - mint ahogy az látható az 1-es típusú cukorbetegek esetén.

A cikk az ajánló után folytatódik

Hogyan lehet mégis fogyni?

Dr. Koppány Viktória, a Budai Endokrinközpont PCOS- és inzulinrezisztencia-specialistájának elmondása szerint természetesen inzulinrezisztencia esetén is lehetséges a fogyás, ám ehhez a betegnek is komoly erőfeszítéseket kell tennie. Ehhez elengedhetetlen az inzulin normál tartományba való visszaszorítása, melyet életmód-terápiával és szükség esetén gyógyszeres kezeléssel lehet elérni. Ez előbbi dietetikus által meghatározott, személyre szabott diétát és rendszeres testmozgást jelent. Amennyiben ezek nem vezetnek eredményre, illetve, ha túl nagy mértékű a zavar, akkor gyógyszeres kezelés indokolt. Ezek hatására az inzulinszint normalizálható, a fogyás megindul, és elkerülhető az olyan szövődmény, mint például a 2-es típusú cukorbetegség, ráadásul a beteg közérzete is jelentősen javul.

Ezt is szeretjük