Fontos egészségügyi vizsgálatok lesznek most ingyenesek: 4 városban érhetők el

Február 13. és 16. között több fontos egészségügyi vizsgálatot is el lehet végeztetni a megjelölt helyszíneken.

GettyImages-646350998
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A rákellenes világnaphoz (World Cancer Day) kapcsolódóan a Magyar Orvostanhallgatók Szövetsége, a Nemzeti Népegészségügyi Központ és a Magyar Rákellenes Liga „Ismerd fel időben!” címmel kampányt indít, amelynek középpontjába a korai diagnózis és a szűrővizsgálatok fontossága kerül.

Az érdeklődőknek országszerte több helyszínen is lehetőségük nyílik számos vizsgálat elvégeztetésére, így például vércukorszint- és csontsűrűségmérésre, légzésfunkciós vizsgálatra.

Ingyenes egészségügyi állapotfelmérés és szűrés

A rákellenes világnap (World Cancer Day) apropóján a betegségek megelőzését és az egészséges életmódot fókuszba helyező „Ismerd fel időben!” kampány során február 13. és 16. között négy városban rendeznek ingyenes egészségügyi állapotfelmérést és szűrést a Nemzeti Népegészségügyi Központ szűrőbuszai és egészségügyi szakszemélyzet segítségével. Az időpontok és helyszínek:

  •   Február 13. Budapest, Groupama Aréna
  •   Február 14. Pécs, PTE ÁOK, Szigeti út 12.
  •   Február 15. Szeged, Dóm tér
  •   Február 16. Debrecen, Kossuth tér

Az említett városokban az adott napon 10:00 és 16:00 között várják az érdeklődőket.

A helyszínen elérhető szűrések: vérnyomásmérés, vércukorszint-mérés, koleszterin- és trigliceridszint-meghatározás, férfiaknak PSA-mérés, kardiovaszkuláris állapotfelmérés, csontsűrűségmérés, testösszetétel-analízis, életmód-tanácsadás, szájüregi szűrés, légzésfunkciós vizsgálat.

Közös séta a figyelemfelkeltés érdekében

Ezen túlmenően február 13-án 16:00-kor Budapesten, Debrecenben, Pécsen és Szegeden egyszerre közös sétával indítják el programsorozatuk stafétáját a Magyar Rákellenes Ligával együttműködve. A cél a rákmegelőzésre történő ismételt figyelemfelhívás, hiszen a rendszeres szűrés és az időben történő felismerés életet menthet. Az útvonalak:

  • Budapest: a Groupama Arénától az Orczy parkig.
  • Debrecen: a Stadiontól a Debreceni Egyetem főépületéig, gyülekező a Nagyerdei Stadion északi kapujánál.
  • Szeged: Kárász utca, gyülekező a Dóm téren.
  • Pécs: Campustól a Széchenyi térig, gyülekező a Fogászati és Szájsebészeti Klinika bejáratánál (Tüzér u. 1.)

Melyik laboreredmény jelzi a kezdődő szívbetegséget?

A kezdődő szívbetegséget és a nagyobb kockázatot több érték is jelezheti a laboreredményben, akár már a komolyabb, nehezebben kezelhető problémák fellépése előtt.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük