Melyik laboreredmény jelzi a kezdődő szívbetegséget? 4 érték, ami a nagyobb kockázatot jelzi

A kezdődő szívbetegséget több érték is jelezheti a laboreredményben.

Kezdődő szívbetegséget jelző laborértékek
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

A kezdődő szívbetegséget és a nagyobb kockázatot több érték is jelezheti a laboreredményben, akár már a komolyabb, nehezebben kezelhető problémák fellépése előtt.

A szív- és érrendszeri betegségek Magyarországon rendkívül gyakoriak, és világszinten is vezető halálozási oknak számítanak, mielőbbi felismerésük ezért életet menthet, segítségével megelőzhető lehet akár a szívelégtelenség vagy egy infarktus. 

Kezdődő szívbetegséget jelző laborértékek

A laborvizsgálatok segítik a korai diagnózist, egyes értékek felhívják a figyelmet a megnövekedett kockázatra. Életmódváltással, étrenddel, előrehaladottabb esetben orvosi kezeléssel megelőzhetővé válhatnak a nagyobb egészségügyi problémák.

Triglicerid

A triglicerid szintjének növekedéséért egyrészt az életmód, másrészt a háttérbetegségek tehetők felelőssé, akár anyagcsere-betegségek, diabétesz esetén is emelkedhet a szám.

A trigliceridszint normálértéke 1,7 mmol/l alatti, magasabb értékek esetén nő az ereket elzáró plakkok kialakulásának kockázata, a kardiovaszkuláris eredetű betegségek, érelmeszesedés, stroke, trombózis esélye, különösen a veszélyeztetett csoportba tartozóknak, így a mozgásszegény életmódot folytatóknak, elhízottaknak, dohányzóknak, magas koleszterinszinttel rendelkezőknek. Az életmód alapos átgondolását igényli, az alkohol-, valamint zsír- és szénhidrátfogyasztás visszafogását, a testmozgást.

Összkoleszterin

A koleszterin kulcsfontosságú szerepet tölt be a szervezetben, ám túlzottan magas szintje rendkívül káros az érrendszerre, a felesleges mennyiség az érfalakban rakódhat le, megnövelve az érelmeszesedés vagy a stroke kockázatát. Kismértékben az étrendből származik, nagyobb mennyiségben a máj termeli, így az értéke a méregtelenítő szerv állapotáról is árulkodhat.

A normálérték 5,0 mmol/l alatti, 6,4 mmol/l felett már jelentős rizikófaktort jelez. Külön vizsgálják az LDL- és a HDL-koleszterint is, előbbi magas szintje a koleszterin lerakódásának kockázatát fokozza, míg utóbbi épp az erek falán lerakódott koleszterint szállítja vissza a májba, így annak alacsony szintje jelez fokozott veszélyt.

Homocisztein

A homocisztein aminosav magas szintje a vérben ugyancsak a szív- és érrendszeri betegségek, így az infarktus, a stroke, az érelmeszesedés megnövekedett kockázatát jelzi, de a demencia kialakulását is összefüggésbe hozták vele.

A cikk az ajánló után folytatódik

Számos ok állhat a háttérben, legtöbbször egyszerűen a B-vitaminok, főként a folsav és a B12-vitamin hiánya, a felszívódási zavarokkal járó kórképek, gyulladások, esetleg anyagcserezavarok tehetők érte felelőssé. A háttérprobléma kezelése a cél ilyenkor, sokszor már B-vitamin-pótlással is elősegíthető a szint csökkenése.

Prothrombin idő és INR

A prothrombin idő értéke azt mutatja meg, hogy az adott vérmintában az alvadási folyamat során mennyi idő alatt képződik alvadék. Elsősorban a vérképzési zavarokkal élőknél és a véralvadás-gátlót szedőknél fontos elem ez a laborvizsgálatban, megmutatja, hogy mekkora a kockázata a vérrög képződésének, gyógyszerszedés esetén a készítmény elég hatékony-e a megelőzésre. 

A prothrombin INR a nemzetközileg normalizált rátát (International Normalized Ratio) jelenti, amely áthidalja az esetleges (különféle reagensek miatt felmerülő) mérési különbségeket: ez a normálérték 2,0-3,0 közötti, esetenként a 2,5-3,5 is elfogadható lehet. Ha a prothrombin idő vagy INR magasabb szám, azt jelenti, hogy a vér túlzottan lassan képes az alvadásra. Több vizsgálat indokolt, ha ez nem véralvadásgátló gyógyszer eredménye.

Májfunkcióértékek a laborleleten

A laborvizsgálat során a máj állapota is kideríthető, néhány érték megmutathatja, ha a szerv elégtelenül működik.

Melyik laboreredmény jelzi, hogy megy tönkre a máj? 6 érték, ami megmutatja a bajt

Már korán jelzi a májműködés gyengülését néhány laboreredmény.

Elolvasom

(Képek: Getty Images.)

Ezt is szeretjük