Íme, a legerősebb immunerősítő nyomelem

Influenza és baktériumok ellen

A cink számos fertőzéssel szemben védelmet nyújt a szervezetnek.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A cink ötvözeteit - főleg a rézzel és az ónnal alkotott vegyületeit - már az ókorban ismerték, és különféle tárgyakat - pénzérméket, nyakékeket - készítettek belőle. 1746-ban végül a német vegyésznek, Andreas Sigismund Margraffnak sikerült izolálnia a fémet.

Létfontosságú nyomelemként a cink a szervezet számos biokémia folyamatában részt vesz, kiváló immunerősítő hatással bír.

A cink szerepe a szervezetben

A cink az emberi szervezet minden sejtjében megtalálható - főként a harántcsíkolt izmokban -, de az igazi cinktartalék, amelynek csak egy részére van szükség, valójában a májsejtekben koncentrálódik. A hasnyálmirigy, a nemi mirigyek és a belső elválasztású mirigyek, amelyek hormonjaikat közvetlenül a vérbe választják ki, szintén jelentős cinkkoncentrációval rendelkeznek.

Ez a nyomelem a rézzel együtt a katalízisben - olyan enzimműködés, melynek során a hidrogén-peroxid vízzé és oxigénné alakul át -, valamint számos enzim és koenzim munkájában vesz részt.

Baktériumok és vírusok ellen

A cink támogatja az immunrendszer működését, segíti a szervezetet a baktériumok és vírusok elleni küzdelemben. Védelmet nyújt a nátha- és influenzavírusok, továbbá más fertőzések, például a kötőhártya-gyulladás ellen is.

Kutatások szerint a nyomelem lassítja a vírusok szaporodását, illetve akadályozza, hogy azok bekerüljenek a légutakat belepő nyálkahártya sejtjeibe. Elősegíti továbbá a sebek gyógyulását, de olyan bőrproblémák esetén is hatásos lehet, mint az ekcéma, az akné vagy a rosacea.

Természetes cinkforrások

Jelentős mennyiségű cinket tartalmaz az osztriga és a hering, ezek után következik a marhamáj, a marhahúsból készült felvágottak, a tehéntej és a tojás. A növények közül pedig a teljes kiőrlésű gabonafélékben, a hüvelyesekben és a magokban - főleg a tökmagban - található sok cink.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Mennyi cinkre van szükséged?

Nők esetében az ajánlott napi cinkmennyiség 12 milligramm, férfiaknál 15 milligramm. Ennél nagyobb adagok szedhetők átmenetileg, már kialakult nátha vagy influenza esetén. A cink megfelelő felszívódásához rézre is szüksége van a szervezetednek: 30 milligramm cinkhez szedj 2 milligramm rezet.

Cikkünk megírásában a Kossuth Kiadó Ásványi anyagok és nyomelemek az egészség szolgálatában című könyve segített.

Ezt is szeretjük