Íme, a világ legerősebb rákellenes zöldsége!
Így fogyaszd a brokkolit
Az apró zöld fára emlékeztető zöldség hihetetlen erővel bír. Nézd meg, milyen fontos vegyületeket tartalmaz!

Ez is érdekelhet

Télen-nyáron nélkülözhetetlen bulikellék: megtehetsz bármit, mert nem érzel semmit (x)

A szabadban töltött idő egészségre gyakorolt pozitív hatása minden multivitaminnál többet ér (x)

Meglepő fellépést vállalt Mező Misi: közel 600 fiatal énekelt vele (x)

7 dolog, ami károsítja, és ami védi az idegeinket (x)

beauty and style

Így kommunikáld okosan, ha nem hívsz meg valakit az esküvőre, aki számít rá »

Vékony szálú a haja, de sohasem lapos: Taylor Swift jól bánik a bob fazonnal »

Szuperkényelmes pizsamák körképe őszre: élvezetesebbé teszik a lustálkodást »

retikül.hu
Top olvasott cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

A brokkoli talán az egyik legtöbbet tanulmányozott és legegészségesebbnek tartott zöldség. Bár kevesen rajonganak érte, magas fitovegyület-tartalma miatt talán érdemes megbarátkoznod vele.

Rákellenes brokkoli

A keresztesvirágzatú zöldségek - a brokkoli, kelbimbó, káposzta, karfiol, karalábé - bővelkednek szulforafánban és indo-3-karbinolban. Ezek a molekulák hatásosan lépnek fel a daganatos betegségekkel szemben: meggátolják, hogy a rákot megelőző állapotban lévő sejtek rosszindulatú daganattá fejlődjenek. Emellett kutatások tanúsága szerint serkentik a rákos sejtek öngyilkosságát, azaz az úgynevezett apoptosist.

A brokkoli elsősorban az emésztőrendszeri daganatok kifejlődését előzi meg, azonban nemrégiben bizonyították, hogy a bőrrák ellen is hatásos lehet.

A növény szulforafán-tartalma miatt javítja a szervezet védekezőképességét a káros UV-sugarakkal szemben, míg a benne lévő béta-karotin és a folsav felveszi a harcot a káros szabadgyökökkel. Az indoloknak köszönhetően pedig a brokkolifogyasztás bizonyos fokig véd a hormonfüggő daganatoktól, például az emlő- és prosztataráktól.

Így fogyaszd!

Párolt brokkoli

Ha meg akarod őrizni a brokkoli előnyös tulajdonságait, fontos, hogy ne főzd forrásban lévő vízben. 100°C fokon ugyanis elpusztulhat a szulforafán és az indo-3-karbinol. Szerencsésebb inkább párolnod a növényt.

Brokkolisaláta

A tavasz beköszöntével egyre több friss zöldséget találsz a boltok polcain. Készíts magadnak igazán egészséges salátát brokkoliból és káposztából. Kattints korábbi cikkünkre, és ismerj meg egy kiváló antioxidánssaláta-receptet!

Továbbfejlesztett szuperbrokkoli

Brit tudósok nem érték be a hagyományos brokkoli rákellenes hatásával. 2011-ben egy úgynevezett szuperbrokkolit nemesítettek, amely Beneforte névre hallgat. A Nagy-Britanniában már kapható növény kétszer-háromszor annyi glükorafanin nevű rákellenes vegyületet tartalmaz, mint a hagyományos brokkoli.

Te milyen formában fogyasztod szívesen a brokkolit?

Ezt is szeretjük