A rák az időzónákkal is összefügg: megdöbbentő, de emiatt is nőhet a kockázat

A legkisebb bioritmuszavar is erősítheti a rákos megbetegedésekre való hajlamot.

álmos
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Meglepő tanulmány mutatta ki, hogy a daganatos megbetegedések és az időzónák között van összefüggés. A zónák váltogatása, illetve az ezzel együtt járó bioritmuszavar negatív hatással lehet az emberi szervezetre.

A zónaidők változása komoly hatással van az ember szervezetének biológiai órájára, amelynek működése alapvető befolyással van a rák egyes fajtáinak kialakulására.

A cirkadián ritmus hatása 

Az orvosok cirkadián ritmuszavarként ismerik azt a jelenséget, amikor valakinek a biológiai órája nem jár jól, vagy felborul. Ez bekövetkezhet például éjszaki műszak vállalásánál. Az éjszaka dolgozóknál fellépő bioritmuszavart bizonyíthatóan összefüggésbe hozták a rákos megbetegedésekkel, mely jelenségről tanulmány és statisztika is született. Dr. Neil Caporaso epidemiológus, a National Cancer Institute vezető professzora vizsgálta a több műszakban dolgozókat, és jutott a meglepő következtetésre.

A váltott műszak egészségügyi hátrányai

Azok az emberek, akik váltott műszakban dolgoznak, még inkább ki vannak téve a daganatos betegségek rizikójának. A professzor és csapata azt is kutatták, hogy a kisebb időeltolódások vagy változások hatással vannak-e a szervezetre. Arra a következtetésre jutottak, hogy a legtöbb embernél már az úgynevezett szociális jetlag is fennakadást okoz a biológiai órában.

A szociális jetlag több fajtája létezik

A jelenség egyeseknél zavart okoz akkor is, amikor hétköznap munkájukból kifolyólag korán kell kelniük, ám hétvégén hiába lenne rá lehetőségük, nem képesek tovább aludni. Ez egy kisebb fajta bioritmuszavar, mely negatív hatással van a szervezet immunrendszerére. A társadalmi jetlag időzónától függetlenül nagyon sokakat érint.

Megdöbbentő képeket mutatunk, többek között a rákos sejtekről, melyek komoly pusztítást képesek végezni a testben. 

Ennél a jelenségnél a szervezet biológiai órája eltér a valós időtől, és ez olyan káros utóhatásokkal jár az egyénnél, mint a dohányzás, túlzott koffeinfogyasztás és elhízás. Ezek mind rizikófaktorai a rákos megbetegedéseknek.

Ha valaki arra kényszerül, hogy például utazás miatt sűrűn váltogassa az időzónákat, az komoly eltérést okozhat a belső biológiai órája és a tényleges idő között. Ha felborul a szervezet természetes ritmusa, az nemcsak magas vérnyomást, hormonális problémákat okoz, hanem szív- és érrendszeri tüneteket és az immunrendszer legyengülését is. Ezek együttesen vezetnek oda, hogy emelik a daganatok kialakulásának kockázatát.

Az új tanulmány kimondottan a rák rizikóját vizsgálta

A vizsgálatban 4 millió fehér nő adatait vetették össze, akik 2000 és 2012 között daganatos betegségben szenvedtek. A számítások szerint minden 5 hosszúsági foknyi eltérés, illetve az azzal járó bioritmuszavar 3% emelkedést jelent a rákbetegségekre való hajlamra a férfiaknál, és 4%-ot a nőknél. Az eredmények speciális daganatfajtákat említettek, a férfiaknál a prosztatarákot és a leukémiát, a nőknél a mellrákot és a méhnyakrákot emelték ki. Dr. Caporaso emellett kiemelte a rendszertelen és mesterséges fényekkel terhelt alvási ciklus veszélyeit, amelyek az alacsony melatoninszint miatt szintén emelik a rákra való hajlamot. A tanulmány eredményeit a Live Science magazinban is publikálták. 

Ezt is szeretjük