Rákmegelőző hormonokat szabadít fel ez az egyszerű módszer a testben - Túlsúly ellen is használ a szakemberek szerint

Az időszakos böjtnek rengeteg pozitív hatása van a szervezetre.

Az időszakos böjt rákmegelőző hatású
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az egészséget az egészséges ételek mellett a kellő mennyiségű alvással és sporttal javíthatjuk. Az utóbbi időben rengeteg szó esett a böjt vagy intermittent fasting áldásos hatásairól is. A böjt hatására olyan hormonok termelődnek a szervezetben, amelyek hozzájárulnak a sejtmegújításhoz és a daganatos betegségek megelőzéséhez. 

Rákmegelőző hormonokat szabadít fel a böjt

A böjtölés élettani hátterére - vagyis az úgynevezett autofágia mechanizmusára - az utóbbi évtizedek kutatásai mutattak rá még inkább. Ez a görög szó az önemésztést jelenti, vagyis amikor a sejtjeink a már nem jól működő sejtalkotórészeket lebontják, és ezeket újra felhasználják, vagy energiát termelnek belőle. A folyamat alatt  bizonyos hormonok - például az éhezés során felszabaduló glükagon - termelődése és egyéb más hormonok együttes hatása az autofágia folyamatát serkentheti, tehát elősegítheti a sejtmegújulást.

Getty Images Hungary
Getty Images Hungary
Fotó: Grandbrothers /

Számos böjttípus ismert, de manapság az egyik leggyakoribb, és talán a hétköznapokban legkönnyebben kivitelezhető az úgynevezett 16/8-as időszakos böjt. Ezekben a rövidebb ideig tartó böjtökben nem feltétlenül az a lényeg, hogy mit eszik valaki, hanem az, hogy mikor. A 16/8-as böjt esetén a nap 24 órájából 16 órát nem eszik az ember, maximum vizet fogyaszt, és a fennmaradó 8 órában - késő délelőttől kora estig - táplálkozhat, így 16 órában a hormonális változások következtében a sejtmegújulás, vagyis az autofágia előnyösebben működhet. Ennek is léteznek különböző variációi, például a 14/10-es vagy a 18/6-os megosztás, de van olyan típusú böjt is, amikor a hét öt napján a megszokott módon étkezünk, két napon - lehetőség szerint nem két egymást követő napokon - pedig csak minimális, 500-600 kilokalóriát fogyasztunk vagy semmit se.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Amit eddig ezekről a böjttípusokról tudunk, hogy hozzájárulhatnak a fogyáshoz, csökkenthetik bizonyos vérzsírok szintjét és gyulladásos faktorok termelését, vagy túlsúlyos páciensek esetében javíthatják az inzulinérzékenységet, magyarázza dr. Leiszter Katalin, a Semmelweis Egyetem Sebészeti, Transzplantációs és Gasztroenterológiai Klinika adjunktusa. Ha szeretnél bővebben olvasni az időszakos böjt súlycsökkentő hatásáról, ide kattintva megteheted.

A böjt nem való mindenkinek

Az időszakos böjt nem mindenkinek javallott. Például nem javasolt várandós és szoptató édesanyáknak, gyerekeknek, illetve számos alapbetegség - például szív- és érrendszeri, anyagcsere-, daganatos és nőgyógyászati betegségek, meddőség, alultápláltság, étkezési zavarok - esetén a böjt megkezdése előtt szükséges a kezelőorvossal konzultálni. Azt is érdemes szem előtt tartani, hogy a böjti időszak alatt a fokozódó éhségérzet következtében az érintettek feszültebbek lehetnek, és átmenetileg csökkenhet a fizikai vagy szellemi teljesítőképességük, emiatt érdemes a böjti napokat a kevésbé aktív napokra, például hétvégére időzíteni. Az időszakos böjtöt pedig fokozatosan bevezetni egy-egy órával csökkentve az étkezési ablakot.

GettyImages-101929598
Fotó: Dougal Waters / Getty Images Hungary

A gasztroenterológus kiemeli: a megfelelő mennyiségű és minőségű zöldség és gyümölcs fogyasztása, rostbevitel, valamint folyadékfogyasztás (főként tiszta víz) javíthatja a bélnyálkahártya állapotát, a bél mikrobiom-összetételét és diverzitását, valamint gyorsíthatja a bél tranzitidejét, vagyis azt az időszakot, amíg a táplálék a bélrendszerben tartózkodik. Mindezek a tényezők együttesen csökkenthetik a daganatos betegségek, köztük a vastagbélrák kialakulásának kockázatát. Ennek oka többek között, hogy ha rövidebb ideig tartózkodnak a bélben az esetlegesen rákkeltő anyagok, akkor kevésbé károsítják a bélnyálkahártyát, illetve a megfelelő rostbevitel mellett olyan rövid szénláncú zsírsavak is keletkeznek, amik szintén hozzájárulhatnak a bélnyálkahártya épségéhez. Mindez azért különösen fontos, mert előrejelzések szerint 2030-ra minden negyedik-ötödik végbéldaganatos beteg az ötven éven aluli korosztályból kerül majd ki.

Innen tudod, hogy bekapcsolt a szervezeted védekező mechanizmusa - A fejfájás és az evési rohamok is lehetnek tünetek

Az üss vagy fuss reakció hosszútávon nagyon sok egészségügyi problémát okozhat.

Elolvasom

(A képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük