6 szembetegség, ami 40 év fölött egyre gyakoribb: a rövidlátástól a makula degenerációig

Gyakran a szembetegségek az életkor előrehaladtával alakulnak ki, látásromlással, fájdalommal járnak.

Időskori szembetegségek
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ahogy idősödünk, úgy nő meg számos betegség kialakulásának esélye. Így van ez a szem esetében is. Ezért az évek múlásával egyre nagyobb figyelmet kell fordítani a rendszeres szemészeti ellenőrzésre, és egyre inkább oda kell figyelni a különböző szemészeti, illetve látási panaszokra.

Prof. dr. Holló Gábor, a Szemészeti Központ szemész szakorvosa, glaukómaspecialistája a leggyakoribb időskori szembetegségekre figyelmeztet.

Az életkorhoz társuló szembetegségek csak az öregeket érintik?

Mindenekelőtt le kell szögezni, hogy az idősödéssel kapcsolatos szemészeti változások már a középkorú embereken megjelenhetnek. Ekkor a panaszok még viszonylag enyhék. Ezért - és mert régen a látással kapcsolatos igények és kezelési lehetőségek jóval kisebbek voltak, mint manapság a számítógépek, képernyők és mobiltelefonok világában - a régi, több évtizeddel ezelőtti szemészet csak a nagyon jelentős panaszokkal foglalkozott.

GettyImages-119544956

Innen ered az időskori szembetegségek fogalom. Mára azonban az életkorral összefüggő korai problémák kezelése is fontossá és lehetségessé vált, ezért a középkorú emberek életkorral összefüggő szemészeti gondjaival is kiemelten foglalkozni kell.

Miért lesz szükség a szemüvegre az olvasáshoz?

A szemlencse rugalmassága az életkor előrehaladtával mindenkinél csökken. Ez abban nyilvánul meg, hogy közelre, tehát olvasáshoz, számítógép- vagy mobiltelefon-használathoz közeli szemüveg használata válik szükségessé. A szemlencse rugalmasságának csökkenéséből eredő közeli szemüveg negyvenéves kor körül +0,5 dioptriás. A szükséges érték ötévente +0,5 dioptriával fokozódik, egészen 65 éves korig, amikor eléri a +2,5 dioptria értéket. Ez a folyamat azt jelenti, hogy a közeli, azaz olvasószemüveget néhány évente erősebbre kell cserélni. Aki nem a megfelelő közeli szemüvegben végez tartósan közeli munkát, az a szemek kivörösödését, fáradását tapasztalja.

GettyImages-1333076617
Fotó: microgen / Getty Images Hungary

Éppen ezért érdemes mindig a megfelelő dioptriájú szemüveget használni. Annak a személynek, akinek a távollátáshoz is plusz dioptriás szemüvegre van szüksége - akár hordja azt, akár nem -, a közeli szemüveg iránti igénye hamarabb jelenik meg, és a szükséges dioptriaérték a távoli és a közeli érték összege, tehát erősebben pluszos, mint a fent leírt alapesetben lenne. Ha valakinek távolra mínusz dioptriára van szüksége, a szükséges közeli dioptriaérték kisebb az alapesetben bemutatottnál. Az életkorral történő változás a multifokális szemüvegek hordása esetén is fennáll.

Az idősödéssel összefüggő leggyakoribb szembetegségek

A szemfelszín romló könnyellátása, a szaruhártya és a kötőhártya elégtelen könnyborítottsága, a szárazszem-betegség egyre nagyobb probléma világszerte. Az öregedéssel a könnytermelés mértéke és a termelt könny minősége romlik, ezért a könny pótlása, a korszerű műkönny rendszeres használata elengedhetetlen. Ha a könnyfilm nem megfelelő, a látás romlik, a szem vörös és fáradékony lesz mindaddig, amíg a megfelelő könnyborításról nem gondoskodunk.

GettyImages-1313655450
Fotó: RealPeopleGroup / Getty Images Hungary

Ezért szükséges a rendszeres, óránkénti, kétóránkénti műkönnycseppentés csökkent könnytermelés esetén már reggeltől kezdve. Minden olyan hatás, ami a könny elpárolgását fokozza, súlyosbítja a panaszokat. A műkönny használatával elsősorban megelőzni kell a panaszok kialakulását, hiszen a már kialakult panaszok a műkönny egyszeri becseppentése után sem múlnak el addig, amíg az irritált szemfelszín meg nem gyógyul. Mai világunkban a tartós mobiltelefon-használat miatt már a tízen- huszonéveseken is gyakori lett a szemszárazság, aminek súlyossága és gyakorisága az életkor előrehaladtával fokozódik.

A szemlencse átlátszóságának csökkenése, szürkehályog-képződés már korai állapotban is panaszt okozhat, akár az éjjeli járművezetést akadályozhatja. Ilyen esetben a műtét akár már a negyvenes életévekben indokolt lehet. Az idősödéssel a még átlátszó szemlencse szürkehályog-képződéshez kapcsolódó dioptriaváltozása is zavaróvá válhat. Ezek az okok indokolják a szürkehályog-műtétek idősödéssel növekvő számát.

GettyImages-1318834652
Fotó: Morsa Images / Getty Images Hungary

Különösen jelentős a negyvenévesnél idősebb népességben, és annak idősödése kapcsán a vissza nem fordítható látáskárosodást okozó zöld hályog, azaz glaucoma egyre gyakoribbá válása. Ebben a betegségben a panaszok beteg általi észlelése és a hasznos látás végleges elvesztése nagyon közel van egymáshoz. Ezért negyvenéves kortól kezdve rendszeres, szakmailag korrekt és részletes, zöld hályog irányú vizsgálatra mindenkinek szüksége van ahhoz, hogy a betegséget még korai állapotában felfedezhessék, és megfelelő kezeléssel a látásromlást megállíthassák.

A szemnek a szemlencse és a retina közötti területét az átlátszó üvegtest tölti ki. Az üvegtest öregedése már fiatalkorban megkezdődik, különösen rövidlátó szemeken, a szemet ért tompa sérülés, illetve szemműtét után. Az üvegtest öregedése szinte mindenkinél megmutatkozik néhány, a látótérben úszó pontocska vagy folt formájában. Súlyosabb esetben az üvegtest a retináról leválik. Ennek kapcsán fényvillanások és nagyszámú úszó folt megjelenése tapasztalható. Mivel a fenti jelek a retina leválásának előjelei lehetnek, annak, aki a fenti panaszokat észleli, rövid időn belül részletes szemészeti vizsgálaton kell átesnie.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Idősebb korban gyakorivá válnak a szemhéjak kötőszövetgyengülés-eredetű betegségei is. Ilyen például a szemhéj kifelé vagy befelé fordulása, az erős, a bőrt felmaró könnyezés, a felső szemhéj bőrének laza csüngése. A fenti panaszok esetén szemészeti vizsgálat javasolt. Gyakran szemhéji műtét végzése válhat szükségessé.

Az időskori makuladegeneráció egyre gyakoribb az idősödő lakosságban. Egyes formái a központi látás elvesztéséhez vezetnek, ha nem kezelik őket megfelelően. A tartósan fennálló és nem megfelelően egyensúlyban tartott cukorbetegség kezelést igénylő szemészeti szövődményei is gyakrabban jelennek meg az idősebb korosztályban.

GettyImages-1295856296
Fotó: Svitlana Hulko / Getty Images Hungary

- A fent bemutatott betegségeken kívül számos egyéb szembetegség gyakorisága és súlyossága fokozódik jelentősen az élet előrehaladása során. Éppen ezért idősebb életkorban akkor is évenkénti szemészeti vizsgálat javasolt, ha valaki saját maga nem észlel látási panaszt - mondja prof. dr. Holló Gábor, a Szemészeti Központ szemész szakorvosa, glaukómaspecialistája.

Röviden összefoglalva: középkorúakon és idősebbeken a szemben bekövetkező változások miatt megnő több jelentős, illetve veszélyes szembetegség esélye. Ezek a következők:

 • zöld hályog (glaukóma),
 • szürke hályog (katarakta),
 • makuladegeneráció,
 • retinaleválás,
 • diabéteszes retinakárosodás (cukorbetegség fennállása esetén),
 • a szemfelszín károsodásai.

Mivel az említett betegségek többsége esetén nagy a súlyos látáskárosodás vagy vakság esélye, az alábbi tünetek észlelésekor mindenképp szemész szakorvoshoz kell fordulni:

 • látótérkiesés,
 • szemfájdalom, szemvörösség, fejfájás a szem környékén,
 • látászavarok, homályos látás,
 • központi vagy perifériás látásromlás/kiesés,
 • kettőslátás,
 • úszó foltok, csíkok látása, villanás látása sötétben,
 • az egyenes vonalak megtörnek látszanak,
 • az arcok felismerése romlik.
 • Kontrasztokat nem látja élesen.
 • Szivárványszerű karika megjelenése a fényforrások körül.

A pupilla alakja is jelezhet súlyos betegséget

A szemfehérjén történő változások jobban kiütköznek, mint a pupilla alakjának módosulásai, pedig azok is súlyos betegségeket jelezhetnek.

A pupilla alakja is jelezhet súlyos betegséget – Nem mindig a szemfehérjén keresendő a baj

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük