A lábujjak és a körmök is jelezhetik a tüdő betegségét: visszafordíthatatlan károsodásokat okoz
Nehéz kiszúrni ezt a súlyos tüdőbetegséget, mert általános tünetekkel jelentkezik, holott visszafordíthatatlan szövetkárosodásokat okoz.

labfej-labujjak
beauty and style
Top olvasott cikkek

A tüdőfibrózis egy ritka intersticiális, azaz szövetközi tüdőbetegség, mely során a tüdő elkezd hegesedni, megvastagodik, és merevvé válik, ami légzési nehézségekhez vezet.

A tüdőfibrózisban szenvedő betegek fizikai állapota mellett nagyon fontos mentális jóllétük is. 

Mi az az IPF?

Az IPF az alábbi három szóösszetételből áll:

  • Idiopátiás - Kialakulásának oka ismeretlen.
  • Pulmonális - A tüdőt érinti.
  • Fibrózis - Hegszövet a tüdőben.
GettyImages-1128933003


Az idiopátiás tüdőfibrózis a progresszív tüdőfibrózis egy különleges formája, mely krónikus, hosszan tartó, lassú lefolyású tüdőbetegség, a tüdő visszafordíthatatlan hegesedésével jár, ami légszomjhoz, köhögéshez vezet, valamint ezáltal csökken a szervezet legfontosabb szerveihez juttatott oxigén mennyisége. Európában 100 000 lakosból körülbelül 1-23 embert érinthet.

Az IPF diagnózisa

Az IPF sikeres diagnosztizálása sokáig elnyúlhat, akár évekig is, mivel a betegség tünetei más légúti megbetegedésekre is jellemzőek. Az IPF egy progresszív betegség, melyre jelenleg még nincsen gyógymód. Vannak betegek, akiknél fokozatosan súlyosbodnak évek alatt a tünetek, másoknál azonban rövid idő alatt, rohamosan romlik a beteg állapota. Bár minden egyes ember esetében eltérőek lehetnek, a tüdőfibrózis leggyakoribb tünetei közé tartozik a légszomj, a tartós, nem múló  köhögés, a fáradtság és az óraüvegköröm, ujjak vagy a lábujjak végének kiszélesedése és lekerekedése.

A cikk az ajánló után folytatódik

Szakácskönyv egy kis extrával!

Mentes Anyu legújabb könyvét azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

Most AJÁNDÉK üvegpalack és vászontáska is jár a könyv mellé!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

Promóció

Az idiopátiás tüdőfibrózis világszerte körülbelül 3 millió embert érint, és sajnos minden évben további 30-35 000 új IPF-megbetegedést diagnosztizálnak. Általában férfiaknál a 60 év feletti korosztályban fordul elő. A tüdőfunkció csökkenése visszafordíthatatlan, azonban a korai és pontos diagnózis, valamint a terápia azonnali megkezdése lassíthatja a betegség előrehaladását.

A ritka betegségekkel élők - állapotukból kifolyólag - gyakran magányosnak és elszigeteltnek érezhetik magukat. A kapcsolatteremtés más emberekkel, akik hasonló tapasztalatokon mennek keresztül, nagyon sokat segíthet a beteg mentális és lelki egészsége szempontjából. Ennek egyik formája, ha a beteg betegszervezetekhez csatlakozik. 

GettyImages-1215016026 (1)

Günther, egy IPF-fel diagnosztizált beteg így számolt be tapasztalatairól: „támogatok más betegeket, hogy megtalálják a diagnózis és a kezelés legjobb és leghatékonyabb módját. Ez egy súlyos betegség, ami bárkinek kihívást jelentene. De ha IPF-fel diagnosztizálnak, akkor sem szabad reménytelenségbe süllyednünk, mert van orvosi és terápiás segítség. Nekem nagyon sokat jelent más betegek támogatása és a betegséggel kapcsolatos tapasztalataink megosztása. Ezért is alapítottam meg az osztrák tüdőfibrózisos betegek egyesületét. Minden ritka betegséggel diagnosztizált betegnek javaslom, hogy keresse fel a közelében lévő betegszervezeteket, ahol megértést és hasznos tanácsokat fog kapni.” 

Ha valaki ritka betegséggel él, vagy az IPF-hez, tüdőfibrózishoz kapcsolódó tüneteket mutat, ne habozzon, keresse fel orvosát!

10 szupererős gyógynövény a légúti betegségekre

Gyógyteákkal is enyhíthetők a légúti betegségek kínzó tünetei.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük