A lábujjak és a körmök is jelezhetik a tüdő betegségét: visszafordíthatatlan károsodásokat okoz
Nehéz kiszúrni ezt a súlyos tüdőbetegséget, mert általános tünetekkel jelentkezik, holott visszafordíthatatlan szövetkárosodásokat okoz.

labfej-labujjak
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A tüdőfibrózis egy ritka intersticiális, azaz szövetközi tüdőbetegség, mely során a tüdő elkezd hegesedni, megvastagodik, és merevvé válik, ami légzési nehézségekhez vezet.

A tüdőfibrózisban szenvedő betegek fizikai állapota mellett nagyon fontos mentális jóllétük is. 

Mi az az IPF?

Az IPF az alábbi három szóösszetételből áll:

  • Idiopátiás - Kialakulásának oka ismeretlen.
  • Pulmonális - A tüdőt érinti.
  • Fibrózis - Hegszövet a tüdőben.
GettyImages-1128933003


Az idiopátiás tüdőfibrózis a progresszív tüdőfibrózis egy különleges formája, mely krónikus, hosszan tartó, lassú lefolyású tüdőbetegség, a tüdő visszafordíthatatlan hegesedésével jár, ami légszomjhoz, köhögéshez vezet, valamint ezáltal csökken a szervezet legfontosabb szerveihez juttatott oxigén mennyisége. Európában 100 000 lakosból körülbelül 1-23 embert érinthet.

Az IPF diagnózisa

Az IPF sikeres diagnosztizálása sokáig elnyúlhat, akár évekig is, mivel a betegség tünetei más légúti megbetegedésekre is jellemzőek. Az IPF egy progresszív betegség, melyre jelenleg még nincsen gyógymód. Vannak betegek, akiknél fokozatosan súlyosbodnak évek alatt a tünetek, másoknál azonban rövid idő alatt, rohamosan romlik a beteg állapota. Bár minden egyes ember esetében eltérőek lehetnek, a tüdőfibrózis leggyakoribb tünetei közé tartozik a légszomj, a tartós, nem múló  köhögés, a fáradtság és az óraüvegköröm, ujjak vagy a lábujjak végének kiszélesedése és lekerekedése.

A cikk az ajánló után folytatódik

A légúti betegségek egyik leggyötrőbb tünete a fokozott nyákképződés miatt kialakuló hurutos köhögés, nehéz légzés, ami a jelenlegi időszakban különösen nagy odafigyelést és mielőbbi kezelést kíván.  Ebben nyújthat hatékony segítséget a Bébelle nyákoldó, köptető hatású balzsam, ami 100%-os tisztaságú, természetes alapanyagokból készült, és már egészen kisgyermekkortól használható.

Tudj meg róla még többet!

Promóció

Az idiopátiás tüdőfibrózis világszerte körülbelül 3 millió embert érint, és sajnos minden évben további 30-35 000 új IPF-megbetegedést diagnosztizálnak. Általában férfiaknál a 60 év feletti korosztályban fordul elő. A tüdőfunkció csökkenése visszafordíthatatlan, azonban a korai és pontos diagnózis, valamint a terápia azonnali megkezdése lassíthatja a betegség előrehaladását.

A ritka betegségekkel élők - állapotukból kifolyólag - gyakran magányosnak és elszigeteltnek érezhetik magukat. A kapcsolatteremtés más emberekkel, akik hasonló tapasztalatokon mennek keresztül, nagyon sokat segíthet a beteg mentális és lelki egészsége szempontjából. Ennek egyik formája, ha a beteg betegszervezetekhez csatlakozik. 

GettyImages-1215016026 (1)

Günther, egy IPF-fel diagnosztizált beteg így számolt be tapasztalatairól: „támogatok más betegeket, hogy megtalálják a diagnózis és a kezelés legjobb és leghatékonyabb módját. Ez egy súlyos betegség, ami bárkinek kihívást jelentene. De ha IPF-fel diagnosztizálnak, akkor sem szabad reménytelenségbe süllyednünk, mert van orvosi és terápiás segítség. Nekem nagyon sokat jelent más betegek támogatása és a betegséggel kapcsolatos tapasztalataink megosztása. Ezért is alapítottam meg az osztrák tüdőfibrózisos betegek egyesületét. Minden ritka betegséggel diagnosztizált betegnek javaslom, hogy keresse fel a közelében lévő betegszervezeteket, ahol megértést és hasznos tanácsokat fog kapni.” 

Ha valaki ritka betegséggel él, vagy az IPF-hez, tüdőfibrózishoz kapcsolódó tüneteket mutat, ne habozzon, keresse fel orvosát!

10 szupererős gyógynövény a légúti betegségekre

Gyógyteákkal is enyhíthetők a légúti betegségek kínzó tünetei.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük