Folyás, viszketés, fájdalmas szex

A hüvelygyulladás tünetei

A hüvelygyulladás kellemetlen betegség, és kezeletlenül súlyos következményekkel járhat.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A vaginitisz – vagyis hüvelygyulladás – a hüvely nyálkahártyájának gyulladása. Egyáltalán nem ritka betegség, a pontos orvosi diagnózis azonban csak a kórokozó alapos laboratóriumi vizsgálata és azonosítása után állítható fel. Ehhez szükséges a hüvelyváladék mikroszkópos elemzése.

Kínos tünetek

  • Csípő, égető, viszkető érzés.
  • Hüvelyi folyás.
  • Fájdalmas közösülés.
  • Kellemetlen vizeletürítés.

A hüvelygyulladás okai

A vaginitisz hátterében sokszor áll fertőzés, ami hüvelyi diszkomfortérzéssel és egyéb panaszokkal jár. A hüvelyfertőzések leghétköznapibb formái közé tartoznak a bakteriális, valamint a gombás eredetű problémák. Egyes hüvelyfertőzések szexuális érintkezés útján terjednek, míg mások, mint például a candida-fertőzés nem feltétlenül.

Bakteriális fertőzés

A bakteriális vaginózis a termékeny korban lévő fiatal nőknél fordul elő a leggyakrabban. A hüvelygyulladás ezen fajtája zömében szexuális úton terjed. Különösen akkor kaphatod el könnyen, ha a hüvelyflóra – a pH-egyensúly eltolódása miatt – felborul. Ekkor ugyanis a különböző, szervezet számára veszélyes baktériumok túlszaporodhatnak. Ennek következtében pedig a megszokott lactobacillus túlsúly helyett egyéb mikroorganizmusok – például gardnerella vaginalis vagy bacteroides – kerülnek előtérbe.

Kezelés és szövődmények

A kutatások kimutatták a kapcsolatot a bakteriális hüvelyfertőzés és a kismedencei gyulladás között. Mely azért különösen veszélyes mert terméketlenséghez, illetve méhen kívüli terhességhez vezethet. De a fertőzés egyéb komplikációkat is okozhat a terhesség során – így például előfordulhat, hogy a baba alacsony testsúllyal születik, de koraszülés is lehetséges. Épp ezért a tervezett terhesség előtt ajánlott vaginitisz szűrésre menned. Ha kimutatják a fertőzést, antibiotikus kúra következik, melyben a szexuális partnernek is részesülnie kell.

Ha gyulladás, akkor CRP gyorsteszt

A C-reaktív protein (CRP) egy májban képződő fehérje, melyet bakteriális fertőzések és gyulladásos megbetegedések kimutatására használnak, ezért a tesztet az akut fertőzéses megbetegedésre utaló jelek, úgymint hőemelkedés, láz, fejfájás vagy gyengeség esetén érdemes elvégezni.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Gombás hüvelyfertőzés

A hüvelyi irritáció gyakori oka a gomba által okozott fertőzés. Orvosi becslések szerint a nők 75%-a életében legalább egyszer átesik gombás fertőzésen. A gombák normál körülmények között is megtalálhatók a hüvelyben, problémát akkor okoznak, ha valamilyen oknál fogva elszaporodnak. A fertőzés mind gyakoribb megjelenését számos tényező befolyásolja, így például a terhesség, a különböző antibiotikumok, az előrehaladott cukorbetegség, vagy akár fogamzásgátló tabletta szedése is. De tovább növelhetik a gombák elszaporodásának esélyeit az intim spray-k vagy a szűk és rosszul szellőző fehérneműk.

Kezelés és szövődmények

Ha sokáig elhanyagolod a hüvelygombát, a fertőzés szövődménye súlyos esetben akár meddőség is lehet.

A probléma kezelésére ma már számos gombaellenes szer áll rendelkezésre. A különböző kenőcsöket, kúpokat és tablettákat az orvos utasítása szerint kell helyileg alkalmazni. Makacs, visszatérő fertőzés esetén pedig többnyire sor kerül a szájon át alkalmazható tabletták szedésére is. Ritkán, de előfordul, hogy a gombás – többnyire candida – fertőzés hónapokon át nem múlik el. Ilyenkor érdemes megpróbálkozni a candida-diétával is.

Ha többet szeretnél többet tudni a Candida-diétáról, kattints ide!

A hüvelygyulladás egyéb okai

Bár a hüvelygyulladás általában bakteriális vagy gombás fertőzésre vezethető vissza, léteznek más problémák is, melyek ilyen tüneteket okoznak. Bizonyos esetekben allergiák, gyulladást okozó szerek – például intim spray-k vagy öblítők – tehetők felelőssé a kellemetlen jelekért. A különböző vegyi anyagok a méhnyak gyulladását okozhatják, ami szintén hüvelyi folyással jár.

Cikkünk A nők egészsége című könyv alapján készült.

E könyv célja a női test anatómiájának és élettani működésének megismertetése, az egyes életszakaszokban bekövetkező változások és a társas kapcsolatok bemutatása. Betekintést nyerhetsz a leggyakrabban előforduló testi és lelki betegségekbe, amelyek gyakorta fenyegetik a nők egészségét. Emellett a kötet remek útmutatást ad egészséged megőrzéséhez.

Kiadja az Alexandra Kiadó.
Ára 2399 Forint.
A könyvet itt rendelheted meg! »
Ezt is szeretjük