Minden hatodik nőt érint

A humán papillómavírus

Parazitaként élősködik a sejteken úgy, hogy jelenlétéről nem is tudni. A rák számos típusát okozó HPV napjaink egyik legveszélyesebb kórokozója.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Egyes kutatások szerint a humán papillómavírus már akkor jelen volt a Földön, mielőtt az emberi faj kialakult volna. Manapság az egyik leggyakrabban előforduló, elsősorban szexuális úton terjedő kórokozónak tartják, amely a nemi szervek, a fej és a nyak rákos megbetegedéseiért a leginkább felelős.

Legtöbbször a vírus a felelős

Az utóbbi évtizedek kutatási eredményei azt mutatják, hogy a rosszindulatú rákos megbetegedések közel 20%-át valamilyen vírus okozza. Ezek, mint ahogy a humán papillómavírus is, önmagukban képtelenek a túlélésre vagy a szaporodásra, a szervezetbe kerülve azonban parazitaként az egészséges sejteken élősködnek.

Nemcsak beépülnek, hanem egyúttal átírják a sejtek DNS-kódját és kikapcsolják azok védekező mechanizmusát, hogy képtelenek legyenek ellenállni a vírussal szemben. Sőt, a vírusok úgy módosítják a működésüket, hogy a kórokozó DNS-ét másolják tovább ahelyett, hogy új, egészséges sejteket termelnének. Lassan képtelenné válnak a környező sejtekkel való kapcsolattartásra, szabálytalanul szaporodni kezdenek, és végül ráksejtté alakulnak.

Nem egyetlen vírusról van szó

Fontos tudnod, hogy a HPV nem egyetlen kórokozó, az elnevezés egy egész víruscsaládot takar. Jelenleg közel 130 típusa ismert, melyeket számmal jelölnek, utalva ezzel az azonosítás idejére. Mindegyikre igaz, hogy csakis hámszövettel borított szervet támadnak meg, mivel csak a hámsejtek belsejében képesek a szaporodásra, rosszindulatú rákos elváltozást azonban csak az úgynevezett magas kockázatú csoportokba tartozó vírusok okoznak, az alacsony kockázatú csoport tagjai által kialakult elváltozások általában jóindulatúak.

Jó, ha tudod!
A HPV-nek csupán 15-20 típusa okoz rosszindulatú, esetenként gyógyíthatatlan daganatos elváltozást. Sajnos, ebbe a csoportba tartozik a méhnyakrák kialakulásáért az esetek többségében felelős 16-os és 18-as típus is.

A humán papillómavírus jelenléte csak egy bizonyos idő elteltével mutatható ki a szervezetben, a lappangási idő sokszor akár évtizedekbe is telhet, hiszen a vírus önmagában, arra hajlamosító külső tényezők hiányában nem minden esetben okoz megbetegedést.

A kéz és a száj is megfertőződhet

Talán kevesen tudják, hogy a humán papillómavírus nemcsak a nőket veszélyezteti a méhnyakrák formájában, és azt is, hogy bár a leggyakrabban előforduló típusok szexuális úton terjednek, nemcsak a nemi szervek vannak veszélyben. A vírus ugyanis a száj nyálkahártyáját is megfertőzheti orális közösülés útján, de bizonyos típusok a kézen és a lábon is okozhatnak problémákat fertőző szemölcsök formájában.
A külső hámréteg fertőzései viszonylag könnyen és gyorsan kezelhetők, sőt a mgbetegedések 90%-ában a szervezet maga gondoskodik a vírus végleges legyőzéséről - a teljes gyógyulás ideje általában két év.
Súlyosabb betegség, rosszindulatú daganat akkor alakulhat ki, amikor a fertőzöttség hosszabb ideig fennáll, vagy a kórokozók bejutnak a nyálkahártyába. Ennek következménye lehet a nemi szerveken és környékükön megjelenő kellemetlen, esetenként fájdalmas szemölcsök, vagy a méhnyak sejtjeinek rosszindulatú elváltozása is.

Nem csak szexuális úton

A humán papillómavírus elsősorban, de nem kizárólag szexuális úton terjed. A kórokozó bármilyen fertőzött bőrfelülettel érintkezve megszerezhető, éppen ezért - bár csökkenti a fertőződés esélyét - az óvszer sem jelent tökéletes védettséget. A HPV ráadásul a férfiak egy részénél nem produkál tüneteket, és megbetegedést sem okoz, azok azonban, akik szervezetében megtalálható a vírus, könnyen átadhatják azt. A nők jobban ki vannak téve a megbetegedés veszélyének, a kórokozó ugyanis könnyen behatol a méhnyak hámszövetébe, ahol ugyanolyan könnyen el is szaporodhat.

Az egyik leggyakoribb tünet a nemi szerveken és környékükön megjelenő, bőrszínű vagy rózsaszínes szemölcsök, amelyek esetenként kiemelkednek a bőrfelszínből. Általában házilag nehezen észlelhetők, a méhnyakrák jelenlétére irányuló szűrő- és szövetvizsgálatokkal azonban kimutatható a vírus.

Ne vedd félvállról!

Becslések szerint a HPV okozta fertőzés a szexuálisan aktív nők 30-40%-át érinti, a nemi életet élők - beleértve a férfiakat - közel 80%-a pedig élete során legalább egyszer átesik a fertőzésen.

A tünetek a betegség stádiumától és az elváltozások mértékétől függően bizonyos kezelési módszerekkel enyhíthetők és megszüntethetők, azt azonban tudnod kell, hogy a humán papillóma-fertőzések jelenleg nem gyógyíthatók.

A szervezet immunrendszere általában képes legyőzni a vírust, melynek következtében a betegség két éven belül nyomtalanul eltűnik, helytelen azonban csupán bízni ebben. Ha ugyanis a szervezeted mégsem képes erre, akkor kezelés hiányában fennáll a folyamatos fertőzöttség veszélye, mely később igen komoly elváltozásokat eredményezhet. Az időben diagnosztizált betegség műtéti úton kezelhető, amely lehetőséget ad a teljes gyógyulásra, ehhez azonban arra van szükség, hogy rendszeresen részt vegyél az ajánlott szűrővizsgálatokon. Érdemes jobban odafigyelned az életmódodra is, a dohányzás, a túlzott mértékű napozás, a legyengült immunrendszer, a nem megfelelő szexuális védekezés, a gyakori partnerváltás, valamint az egyéb nemi úton terjedő fertőzések ugyanis jelentős mértékben növelik a HPV okozva megbetegedések kialakulásának kockázatát.

Ezt is szeretjük