Fogamzásgátló és stressz is okozhatja: 8 jel, ami hormonzavarra utalhat
Az életkort, mint tényezőt nem lehet befolyásolni a hormonzavarok kialakulásában, de sok más faktor is közrejátszik!

fogamzasgatlo-mellekhatas-tabletta
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A hormonzavarok igen gyakoriak manapság, melyek kellemetlen tüneteket és veszélyes szövődményeket is okozhatnak.

Hogy mégis miért léphet fel a hormonális egyensúlyban hiba, arról dr. Polyák Annamária, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa beszélt.

Xenoösztrogének

A xenoösztrogének olyan nehezen lebomló vegyületek, melyek ösztrogénszerűen viselkednek, így egyfajta mesterséges ösztrogénnek tartják őket. Sajnos az ösztrogén mennyisége egy bizonyos szint felett káros - ösztrogéndominancia, mely miómát és különböző daganatokat, meddőséget is okozhat -, így a kívülről bevitt xenoösztrogének igen negatív hatást gyakorolnak a hormonháztartásra. Ezen anyagokkal mindennapi életünk során is találkozhatunk, hiszen megtalálhatóak vegyszerekben, BPA-t tartalmazó műanyagokban, permetezőszerekben, ételszínezékekben, körömlakkokban, körömlakklemosókban is.

ösztrogén
Fotó: Kerkez / Getty Images Hungary

Hormonális fogamzásgátlók

A hormonális fogamzásgátlók igen széles körben elterjedt védekezési módszernek számítanak, akár tablettáról, akár méhen belüli eszközről van szó. Ezen készítmények mesterséges hormonokat tartalmaznak, melyek, bár valóban megakadályozzák a nem kívánt teherbeesést, a szervezet normál hormonháztartására hosszútávon nincsenek feltétlenül jó hatással. A szintetikus progeszteron, vagyis a progesztin ugyanis gátolja a progeszteron hatását, ami gyakran a fogamzásgátló letétele után is megmarad. Ez azért is baj, mert a progeszteron más szteroid hormonok - például a kortizol - előállításához is fontos, így hiánya további hormonális zavarokat okozhat.

shutterstock 174191402

Életkor

Sajnos az idő múlása egy olyan rizikótényező hormonzavarok szempontjából, melyet kivédeni nem lehet. Természetes ugyanis, hogy a változókorral egy új fejezet veszi kezdetét, egészségügyi szempontból is. Sokan nem tudják, de maga a menopauza nem egyik pillanatról a másikra megy végbe, amikor is megszűnik a menstruáció, hanem van még úgynevezett perimenopauza és premenopauza is, melyek során előbb a progeszteron, majd az ösztrogén mennyisége kezd csökkenni. Ennek hatására más hormonális változások is zajlanak, melyek következtében például nagyobb valószínűséggel alakul ki cukorbetegség vagy más endokrin probléma.

Stressz

- Mindenki tudja, hogy a stressz igen komoly rizikófaktor szinte az összes betegségre nézve, ám azt sokan nem tudják, hogy miként hat a hormonális egyensúlyra. Stressz hatására ugyanis megnő az adrenalin és a kortizol szintje, mely megnöveli a vércukor szintjét a vérben. Amennyiben a kortizol szintje a tartós stressz hatására folyamatosan magas, úgy nemcsak a diabétesz kockázatát növeli, hanem a hormont termelő mellékvese kifáradhat, és nem lesz képes elegendő kortizolt termelni. Ez fáradtságot, meddőséget is okozhat - mondja dr. Polyák Annamária, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa.

A cikk az ajánló után folytatódik

A hormonzavarra utaló jelek

  • Menstruációs panaszok
  • Meddőség/vetélés
  • Testsúlyváltozások
  • Kozmetikai panaszok - például akné, zsíros bőr
  • Hajhullás
  • Fáradtság
  • Depresszió
  • Emésztési problémák

Trombózist okozhat

A fogamzásgátló tabletták nemcsak a hormonzavarok rizikóját növelik. Íme, öt hétköznapi dolog, ami trombózist okozhat: ezekről túl kevés szó esik!

Ezt is szeretjük