Új fogamzásgátló módszert fejlesztettek ki: hatása megegyezik a tablettáéval
A hormonmentes rézgyöngy már itthon is kapható.

uib-rezgyongy
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A hosszútávon is biztonságos és hatékony hormonmentes fogamzásgátlók választéka a réztartalmú spirál - közismertebb nevén hurok - után egy újabb lehetőséggel bővült hazánkban: több nyugat-európai ország után Magyarországon is forgalomba került az úgynevezett rézgyöngy.

Különlegessége a formaemlékező fém, a nitinol, mely az eddig használt spirálokhoz képest egy egészen új formát tesz lehetővé, csökkentve ezáltal a hagyományos spirálokkal tapasztalt kellemetlen mellékhatásokat.

Mi az az IUB* Rézgyöngy?

Az IUB* Rézgyöngy egy, a spirálhoz hasonló fogamzásgátló eszköz. A méh üregébe helyezve hormonmentesen véd a nem kívánt terhességtől teljes öt éven keresztül. Az eszköz fejlesztése a klinikai vizsgálatokkal együtt nyolc éven át tartott.

- Az volt a célom, hogy egy hormonmentes és humánus fogamzásgátló alternatívát fejlesszünk, amit bármilyen életkorú hölgy tud használni. Hiszen a jelenleg használatos spirálokkal a használók mintegy 15%-ának vannak problémái, aminek legfőbb oka az, hogy ezek az eszközök gyakran túlságosan nagyok a méh üregéhez képest, ráadásul a formájuk sem optimális - nyilatkozta dr. Ilan Baram, a termék feltalálója.

Az IUB* Rézgyöngy egy speciális formaemlékezettel rendelkező fémből, a nitinolból készül, amit már régebben használnak az orvostudományban implantátumok készítésére. A speciális fém, amire 17 rézgyöngy van felfűzve, egy fehér polimerréteggel van bevonva az esetleges allergiás reakciók elkerülésére. Így a rézgyöngy gömb alakban helyezkedik el a méh üregében, nincsenek éles végei vagy szögletei, mint a hagyományos, T alakú spiráloknak.

Így működik

A felhelyezés után a rézgyöngy öt évig ad le nagyon kis mennyiségű rezet a méh üregébe. Ezek a felszabaduló rézionok csökkentik a hímivarsejtek mozgékonyságát a méh üregében, ezáltal valószínűtlenné teszik a megtermékenyülést.

Hogyan helyezik fel az IUB* Rézgyöngyöt?

A hormonmentes rézgyöngyöt nőgyógyász szakorvos helyezi fel a méhbe. Erre a legjobb időszak a menstruáció utolsó napjaiban, illetve szülés után hat héttel van, mert ilyenkor a méhszáj nyitottabb. Még nem szült nőknél a méhnyak tágítására is szükség lehet. Felhelyezés előtt el kell végeztetni a nőgyógyász által javasolt vizsgálatokat. Ezután az eszköz egy felvezető cső segítségével a méhbe felhelyezhető, ahol azonnal elkezdi kifejteni a hatását. Azt, hogy pontosan hogyan is helyezkedik el a rézgyöngy a méh üregében, az alábbi videóban nézheted meg.

 8-12 héttel a felhelyezés után ultrahangos ellenőrző vizsgálat következik, melynek során kiderül, hogy a rézgyöngy a megfelelő helyen van-e. Ezek után elegendő évi egy ellenőrzés a nőgyógyásznál.

Kinek ajánlott?

Alapvetően a hormonmentes fogamzásgátlás bárki számára megfelelő lehet. Egyénre szabott tanácsért érdemes nőgyógyászhoz fordulni. Azok számára, akik az egyébként nagyon ritka rézallergiában vagy a rézanyagcsere zavarában, úgynevezett Wilson-kórban szenvednek, a rézgyöngy nem javasolt. Nem használhatják azok sem, akiknek kismedencei fertőzésük, tisztázatlan eredetű vérzészavaruk, méhnyaki fertőzésük, méhnyak- vagy méhrákjuk van. Mindezekről, illetve az esetlegesen felmerülő egyéb problémákról érdemes nőgyógyásszal konzultálni. A termék áráról a www.rezgyongy.hu oldalon tájékozódhatsz. A terméket nőgyógyászod javaslatára megvásárolva, bontatlan, steril csomagolásban kell az orvoshoz eljuttatni a felhelyezés céljából.

A cikk az ajánló után folytatódik

Milyen mellékhatásai lehetnek?

A felhelyezés utáni első napokban előfordulhat enyhe vérzés. Ezenkívül felléphetnek görcsök és fájdalom is. Néhány nap után ezek a tünetek általában elmúlnak, és a beáll a szokásos menstruációs ciklus. 

Ezt is szeretjük