Elhízás, meddőség, depresszió

Hormonális betegségek

Ha hormonháztartásod nem működik elég kiegyensúlyozottan, akkor komoly betegségeket is tapasztalhatsz.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Bizonyára te is tudod, hogy a testi és a lelki jó közérzet lényegesen függ az egészséges hormonháztartástól. Ám az, hogy ezért rengeteget tehetsz magad is, talán kevésbé ismert. Az egészséges életmód valójában egyáltalán nem olyan fáradságos és kényelmetlen dolog, mint gondolnád. Ha jót akarsz tenni a hormonjaiddal, fontos a rendszeres mozgás, valamint elengedhetetlen a megfelelő táplálkozás. Ellenkező esetben a hormonháztartás felborulása számtalan betegség kialakulását segítheti elő.

Elhízást okoz

Az elhízás kialakulását olykor a pajzsmirigy alulműködése okozza. A betegség jellemző tünetei – a túlsúlyon kívül – a fáradékonyság, a kimerültség és a menstruációs ciklus zavara. A pajzsmirigy szervezeted igen fontos belső elválasztású mirigye, mely hormonjai segítségével az egész test működését befolyásolja. Hatással van például az oxigénfelhasználásra, az anyagcsere-folyamatokra, illetve a szívműködésre is.

Segítsd a pajzsmirigy működését!

Ha az orvos megállapította, hogy túlsúlyod kialakulása mögött valóban a pajzsmirigy elégtelen működése áll, valószínűleg mesterséges hormonpótlást javasol majd. Emellett azonban természetes úton is tehetsz azért, hogy szervezeted minél kiegyensúlyozottabban működjön. Mivel a pajzsmirigy működéséhez elengedhetetlen a megfelelő jódbevitel, használj jódozott konyhasót, fogyassz tengeri halakat, illetve zöldségféléket.

A meddőség mögött

A meddőségnek sajnos számtalan oka lehet. Visszavezethető örökletes tényezőkre, különböző nőgyógyászati fertőzésekre, valamint a hormonháztartás elégtelen működésére is. A probléma nem feltétlenül jár tünetekkel, de előfordulhat, hogy az alacsony hormonszint miatt a menstruáció előtti tünetegyüttes fokozódik, illetve a menstruáció fájdalmassá válik.

Pótold a hormont!

Az ösztrogénhiány bizonyos esetekben meddőséghez vezethet. Különféle fitoösztrogének fogyasztása azonban segíthet kiegyensúlyozni a hormonháztartásodat. A szójából és a vörösheréből nyert fitoösztrogének például a szervezet ösztrogénfelvevő helyeire hatnak, így ezek a táplálékkiegészítők sokszor igen eredményesek lehetnek a meddőség elleni kezelés során. Ugyanakkor a teljes kiőrlésű gabonából készült termékek is bőségesen tartalmaznak növényi ösztrogéneket.

Amennyiben a problémát szervezeted alacsony progeszteronszintje okozza, tanácsos lehet szintén a növényi hormonokhoz nyúlnod. A Mexikóból származó jamszgyökér például kitűnő progeszteronforrásnak számít. Pirított formában, kapszulákban árulva egy dioszgenin nevű anyagot tartalmaz, amely ugyanúgy hat, mint a progeszteron, vagyis a méh üregét előkészíti a beágyazódásra. A táplálékkiegészítőt keresd a gyógynövényboltokban.

A depresszió hátterében

A depresszió leggyakoribb tünetei a levertség, a bűntudat, a lelassult reakcióidő, valamint az állandó letargia. Bár a depressziós lelkiállapot természetes függ a külső körülményektől, jó közérzeted nagymértékben múlik az agyban lejátszódó biokémiai folyamatokon is. Fontos, hogy a neurotranszmitterek, például a dopamin, a szerotonin és a tirozin megfelelően működjenek. Mindezek termeléséhez, illetve anyagcseréjéhez kiegyensúlyozott és változatos, fehérjében gazdag táplálkozásra van szükség.

Jókedv-étrend

Azt, hogy jól vagy rosszul érzed-e magad, döntően befolyásolja szervezeted szerotoninszintje. Tudományos vizsgálatok során megfigyelték, hogy a feszültséggel teli időszakokban jelentősen lecsökken a test szerotoninszintje. Ha szeretnéd, hogy hormonháztartásod és jókedved minél előbb helyreálljon, fontos, hogy elegendő mennyiségű triptofánt juttass a szervezetedbe. Ez a vegyület ugyanis elősegíti a szerotonintermelést. Fogyassz sok tejet, ementálit, parmezánt, edami sajtot, valamint makrélát és lazacot. Továbbá nagyon hatékony triptofánszállító a búzacsíra, a zabpehely, a földimogyoró, a borsó és a szója. Ezek az élelmiszerek szénhidrátokat is tartalmaznak, a belőlük nyert glükóz pedig segíti az aminosavak szerotoninná alakítását.

Az energetizáló dopamin, amely szintén neurotranszmitter, körülbelül úgy viselkedik, mint a test saját kreativitás-drogja, amely gondoskodik a test-lelki késztetésekről, javítja a koncentrációs- és reakciókészséget, valamint a figyelmet. A dopamint tested tirozinból állítja elő, amely a tojásban, a hüvelyesekben, a tejtermékekben és a zabpehelyben található meg.

Cikkünk Dr. Barbara Fervers Schorre Hormonok című könyve alapján készült.

Nemritkán a hormonok befolyásolják, hogy jól érzed-e magad, vagy sem. Ebből az átfogó útmutatóból kiderül, milyen hormonokat termel szervezeted, hogyan ismerheted fel a hormonális zavarokat, és milyen kezelési lehetőségek léteznek. Elegendő mozgással és egészséges táplálkozással, növényi hormonokkal és lazító gyakorlatokkal sokat tehetsz hormonális egészségedért.

Kiadja a Holló és Társa.
Ára 1790 forint.
A könyvről itt olvashatsz bővebben.
Ezt is szeretjük