Fiatal nőket is érinthet a szégyellt betegség: ezt teheted ellene

Van, amikor a gyógyszeres kezelés segít, de sokszor egy kis odafigyelés is elég.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ha hideg kőre ülsz, felfázol? Valóban nem igazán egészséges, ha hideg helyre ülsz, és hosszasan időzöl ott, a baktériumok és vírusok ugyanis harciasak, és állandóan be akarnak jutni a szervezetedbe.

Bár a megfázás nem vezet egyenesen a hólyag gyulladásához, gyengíti a szervezetet, így megkönnyíti a baktériumok dolgát, hogy a húgycsövön keresztül fel tudjanak jutni a hólyagba.

A hólyaggyulladás, más néven cisztitisz

Itt az alsó húgyutak gyulladásáról van szó, amit az orvosi zsargon cisztitisznek hív. Baktériumok váltják ki, melyek gyakran a bélből származnak. A cisztitisz tipikus női probléma, három nő közül kettő legalább egyszer átesil ezen a betegségen.

Ennek oka, hogy a nők húgycsöve rövidebb, mint a férfiaké, tehát a kórokozók hamarabb elérik a céljukat. A hólyaghurut tipikus jelei ismertek: folyamatosan a vécére kell járnod, de csak pár csepp vizelet távozik, és fájdalmasan ég a húgycső.

Nagyobb baj esetén akár vér is lehet a vizeletben. Ezeknél a szimptómáknál haladéktalanul fel kell keresni az orvost, aki a vizeletvizsgálatból megállapítja, hogy pontosan milyen baktériumról van szó.

Okok és megelőzés

Vannak olyan tényezők, amelyek a hólyaggyulladást elősegítik. Ilyen a stressz és különböző orvosságok által legyengült immunrendszer, a gyakori szex, ami a nyálkahártyát ingerli. A hideg is egy fontos tényező, mert gyengíti a védekező erőt. Egy norvég tanulmány szerint a hideg lábak is hólyaggyulladáshoz vezethetnek.

Ajándékozz szakácskönyvet karácsonyra!

Egy könyvvel nem csak tárgyat ajándékozol, hanem élményt is. 

Mentes Anyu szakácskönyveiből készített ételek lehetőséget adnak új ízek felfedezésére és kipróbálására. Különleges étrendet követőknek, vagy kísérletezni vágyóknak a Mentes Anyu könyvcsomag tökéletes meglepetés lehet. 

Ha idén valami igazán hasznosat ajándékoznál az egészség jegyében, kattints ide. MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Promóció

Szex után hasznos, ha rögtön felkeresed a vécét - ez ugyan nem túl romantikus, de kimossa a baktériumokat a testből. A kondomok is óvnak a kórokozóktól, melyek egyébként a szex során kerülnek be a hüvelybe. A legfontosabb az ivás: naponta kétliternyi az ideális a kiöblítés és átmosás miatt.

Kezelési módok gyulladás esetén

Ha mégis hólyaggyulladásod van, az házi szerekkel egészen jól kezelhető a kezdeti stádiumban. Bugyoláld be magadat jó melegen, és tegyél melegítőpárnát a hasadra, de egy fél óra a fürdőkádban szintén segíthet.

Mindemellett fogyassz sok folyadékot, két-három liter herbateát, gyógyteát. Így a kórokozókat egyszerűen kimoshatod. Akadnak, akik a vörös áfonyára esküsznek, mert az csíraölő szubsztanciákat tartalmaz. A makacs gyulladásokat antibiotikummal kezelik. Többnyire egy háromnapos terápia már elegendő, de ismételten visszatérő gyulladásnál helye lehet a hosszú távú kúrának is, amely négy, vagy akár hat hétig is eltart.

Az inkontinenciát sem szabad szégyellni

A mellékhelyiség állandó felkeresesése hólyaggyulladás esetén is igen kellemetlen lehet, sokan még inkább szégyellik azonban az inkontinenciát, melynek esetében nem tudod rendesen felügyelni, hogy mikor kell kimenned mosdóba.

A probléma Gyakran valamilyen testi megterheléssel áll összefüggésben, ilyen a köhögés, nevetés, futás vagy lépcsőjárás. Ez nem különösen veszélyes, de az érintett számára igen kellemetlen, ezért sokan titkolják, hogy ebben a betegségben szenvednek. Nemcsak idős emberekről van szó, száz érintett nő közül öten 65 évesnél fiatalabbak. Különösen húszas éveik elején járó kismamák, idősebb asszonyok, akiknek a hormonháztartása megváltozott, illetve a gyenge kötőszövettel rendelkező nők hajlamosak rá.

Mi segít a vizelet-visszatartási problémán?

A hólyaggyengeség első jelei legtöbbször ártalmatlanok. Először egy-egy cseppnyi vizelet távozik, aztán egyre több, végül az érintett már nem képes a mindennapjait normálisan élni. Sokuk még a háziorvosával sem meri ezt tudatni, pedig van megoldás. Enyhébb inkontinenciánál segít egy medencefenék-tréning, komolyabb panaszok esetén pedig léteznek orvosságok, melyekkel kontrollálható a kellemetlen jelenség.

Cikkünk Tim Boltz-Jule Gölsdorf Folyó ügyek című könyve alapján készült.

Ebben a könyvben mindent megtalálsz, amit mindig is tudni szerettél volna a pisilésről, de eddig nem merted megkérdezni. A két német szerző felettébb érdekes, sőt, olykor meghökkentő dolgokat derített ki erről a sokak által még mindig tabunak tartott témáról. A humoros stílusban megírt könyvben a vitathatatlan tények mellett a szerzők önmagukon végzett kísérletei is olvashatóak, de a kötetbe egy lista is bekerült, amely azokat az (illem)helyeket tartalmazza, melyeket feltétlenül ajánlatos legalább egyszer az életben felkeresni.

Kiadja a Kossuth Kiadó.
A könyv ára 1495 forint.
A könyvet itt rendelheted meg.
Ezt is szeretjük