Ennél melegebb még nem volt az évben: tragédiához vezethet a hőhullám
Erre vártunk egész télen a szibériai hidegben, de most már egy kicsit sok. Ráadásul nemcsak kellemetlen, de veszélyes is a nagy meleg.

hőhullám
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Most, hogy a nyári meleg tartós kánikulába, majd rekkenő hőségbe csapott át, mindenki az enyhülésért fohászkodik. Ilyenkor az Országos Meteorológiai Szolgálat harmadfokú, vagyis vörös riasztást ad ki az ország nagy részére, ez azt jelenti, hogy a napi középhőmérséklet tartósan 29 °C körül alakul. Ez történik most Magyarországon. Sőt nem is egy részére, hanem az egész országra vonatkozik a figyelmeztetés.

A szaunához hasonló időjárás legnagyobb veszélye a tartós és intenzív hőhullám, amely szinte ostromolja a szervezetet, és jelentősen növeli bizonyos betegségek kockázatát, ha a hőmérséklet több napon keresztül 35 °C fölött marad.   

Tragédiához vezethet a hőhullám hatása

A szív- és érrendszeri tünetek felerősödését nemcsak fokozza, de okozza is a hőség. A meleg miatt a szervezet nagyobb energiát igényel a lehűtésre, a szívnek több vért kellene pumpálnia, de az erek nem tudnak alkalmazkodni az intenzív igénybevételhez, és a szív oxigénhiányos állapotba kerül.

A hőhullámos periódusban nő az olyan kardiovaszkuláris betegségek kockázata, mint a szívinfarktus és a stroke, és a vérnyomás-ingadozás általános tünetté válik a perifériás erek kitágulása miatt. Társtünetként a szervezet védekező mechanizmusa a vizesedés, vagyis az ödémás kéz és láb. Az Országos Mentőszolgálat és a kórházak sürgősségi ügyeletei ilyenkor megerősített készenléttel várják a betegeket. 

A hőguta mindenkit veszélyeztet

Az extrém forró klíma nemcsak a betegeket, időseket és gyerekeket veszélyezteti. A hőguta, melyről ide kattintva bővebben is olvashatsz, például kialakulhat bárkinél. Szélsőséges esete a hőkollapszus, amikor a meleg miatt egyszerűen elájul az ember. Az enyhébb tüneteket mindenki megérzi, mert a magas hőmérséklet csökkenti a koncentrációs és munkaképességet, a vérkeringés átrendeződése miatt pedig gyengeség és émelygés, fejfájás és intenzív fáradtságérzet jelentkezik. Ha a test nem képes elegendő hőleadásra, és a szervezet hőmérséklete eléri a 40 fokot, a hőguta és az eszméletvesztés elkerülhetetlen. Mindennek hatására összeomolhat a keringés, és tragédiához is vezethet az állapot.

A legfontosabb óvintézkedések

A legfontosabb szabály, hogy akkor is inni kell, ha nem szomjas az ember. A meleg miatt dehidratált szervezet nem éri be a másfél-két liter vízzel, ilyenkor a test hővesztési próbálkozását két-három liter folyadékkal - leginkább ásványvízzel és teával - kell támogatni. A folyamatos verejtékezés nemcsak víz, hanem ásványisó- és elektrolitvesztéssel is jár, így könnyen vezet kiszáradáshoz. A napszúrás szintén általános probléma, ami fejfájással és merev tarkótartással, hányingerrel és szédüléssel jelentkezhet a tikkasztó nyári napokon. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Akinek van lehetősége otthon vagy a munkahelyén klímával átvészelni a forró napokat, az is mértékkel használja a légkondit, nehogy kellemetlen megfázás vagy allergia legyen a vége. A napra kimenni még az egyébként javasolt periódusban sem ajánlott, tehát napnyugtakor érdemes enyhülést keresni a szabadban. A szénsavmentes víz, zöld tea vagy valódi gyümölcslevek vízzel felhígítva a legjobbak arra, hogy a szervezet vízháztartását helyrebillentsék.

Árnyékos és hűvös hely a legideálisabb a tartózkodásra. A jégakkuk és hideg vizes borogatások sokat enyhítenek a melegen a tarkóra és a csukló ereire helyezve. Ha ki kell mozdulni otthonról, nemcsak a fejet, hanem az egész testet érdemes védeni, akár egy könnyű és vékony kendővel vagy napernyővel.  

Ezt is szeretjük