Puffadás és fejfájás is jelezheti a betegséget: diéta segít a panaszok megszüntetésében

Csökkent enzimműködés áll a probléma hátterében.

GettyImages-1389292117
beauty and style
Top olvasott cikkek

A szerteágazó tünetek miatt a hisztaminintolerancia diagnózisa sajnos sokszor elhúzódik, ám ha bebizonyosodik, akkor a megfelelő diéta gyors javulást hoz az érintettek életminőségében.

A hisztamindiétáról Szkladányi-Szabó Lucia, a Budai Allergiaközpont dietetikusa foglalta össze a legfontosabb tudnivalókat.

A hisztaminintolerancia tünetei

Az alacsony hisztamintartalmú étrend segíthet azoknak, akik a hisztamintartalmú élelmiszerekre különböző tünetekkel reagálnak. A tünetek igen változatosak lehetnek. Jelentkezhet bőrpír, csalánkiütés, fejfájás, szédülés, heves szívdobogásérzés, orrfolyás, orrdugulás, nehézlégzés, puffadás, hasfájás, görcsök, hasmenés, hányinger és hányás.

Ezt az állapotot hisztaminintoleranciának nevezzük, melynek hátterében csökkent enzimműködés áll. Vérvizsgálattal lehet igazolni, és amennyiben alátámasztja a gasztroenterológiai kivizsgálás eredményét, és az egyéb lehetséges kiváltó okok kizárása is megtörtént, érdemes elkezdeni a hisztaminszegény diétát. 

Így segít a diéta

Hisztaminintolerancia esetén a hisztamint lebontó DAO enzim termelődése lecsökken, ezért az érintett személy szervezete nem tudja megfelelően lebontani a magas hisztamintartalmú ételeket, illetve azokat az ételeket sem, amelyek fogyasztása a szervezetben fokozza a hisztamintermelést. A diéta során tehát az ilyen típusú ételek fogyasztását kell mellőzni, ennek köszönhetően megszűnnek a tünetek - magyarázza Szkladányi-Szabó Lucia.  

A diagnózis után a beteg kap egy listát azokról az ételekről, amelyeket a továbbiakban nem fogyaszthat. Legalábbis egy ideig - ez általában több hét - teljesen száműznie kell az étrendjéből, aztán idővel visszavezetheti fokozatosan, ez egyéni érzékenység kérdése. Ez pedig a diéta kulcsa, vagyis csakis az egyénre szabott hisztamindiétával tudunk hosszú távon is tartható eredményeket elérni. Ki kell tapasztalni, hogy az egyén esetében fennálló DAO enzim csökkenés - ez betegenként változó lehet - mértéke milyen étrendet enged meg, vagyis mennyire kell szigorú diétát tartani.

Fontosak a konyhai praktikák is. Nemcsak az számít, hogy mit veszel, hanem az is, hogy honnan szerzed be és hogyan készíted el. Hisztaminintolerancia esetén ugyanis kulcsfontosságú az alapanyagok és a kész ételek frissessége, de még az is befolyásolja a tüneteket, hogy az érintett milyen fűszereket használ a főzés során.

A cikk az ajánló után folytatódik

A hisztamindiéta tehát az igazolt hisztaminintolerancia esetén segít a tünetek megszüntetésében. Fontos azonban a személyre szabott diéta kialakítása - ebben javasolt szakember segítségét kérni. A hisztamindiétára vonatkozó általános szabályok betartása mellett a dietetikus a páciens egyéb betegségeihez, ételérzékenységekhez, napirendhez igazodó, teljes értékű étrendet állít össze, hogy megelőzze a hiányállapot kialakulását.

4 hatékony és természetes megoldás puffadás ellen

Szerencsére vannak olyan módszerek, amelyek segíthetnek a puffadás megszüntetésében. Fontos szem előtt tartani, hogy ha állandósul a tünet, már betegség is állhat a háttérben, ekkor muszáj orvoshoz fordulni vele. 

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük