Erős szívverés, felületes légzés, vérnyomás-ingadozás jelezheti, ha közeleg a baj: sokan veszélyeztetettek

Hipertermia akkor áll fenn, amikor a szervezet nem tudja elvezetni a hőt, és túlmelegedés következik be - a veszélyes állapotra intő tünetek utalnak.

Hipertermia tünetei
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A nyári hőséget mindenki nehezen viseli, kimelegszik a test, az arc kipirul, elkezdődik az izzadás. A szervezet tehát reagál a megemelkedett hőmérsékletre, a verejtékezés pedig segít lehűteni a testet. De mi történik akkor, ha a szervezet hűtőmechanizmusa nem működik, és a test túlhevül, vagy túlságosan sok hőt termel, de nem tudja elvezetni azt?

Mit jelent a hipertermia, melyek a legjellemzőbb tünetei, és milyen teendő van akkor, ha ezeket tapasztalja valaki magán vagy másokon? A Budai Egészségközpont szakorvosa segítségével időben közbe lehet avatkozni az életveszélyes túlhevülés elkerülése érdekében.

A hipertermia tünetei

- Az ember normális testhőmérséklete 36,5 és 37,5°C között van, ám ezt sok minden befolyásolhatja, így a nemünk, korunk, fizikai aktivitásunk, a napszak, hölgyek esetében pedig akár a menstruáció is. Ahhoz, hogy ez a hőmérséklet a külső hőmérséklettől függetlenül ebben a normál szakaszban maradhasson, bonyolult szabályozási folyamatra van szükség a szervezetünk részéről - mondta dr. Bencze Ágnes, a Budai Egészségközpont belgyógyász szakorvosa.

Dr. Bencze Ágnes.
Dr. Bencze Ágnes.

- Az természetes, hogy a nagy hőségtől álmosak, fáradtak vagyunk, nehezebben koncentrálunk, csökken a fizikai vagy mentális teljesítményünk. A baj akkor van, ha felborul a szervezetünk hőszabályozó képessége, valamint a folyadék- és ionháztartása, amely kiszáradáshoz, a testhőmérséklet emelkedéséhez, súlyosabb esetben hőgutához vagy eszméletvesztéshez vezethet.

Melyek a hipertermia legjellemzőbb tünetei?

 • Először bőséges izzadás, amely később megszűnik, a bőr szárazzá válik,
 • gyengeség,
 • szívdobogás,
 • émelygés, hányás,
 • felgyorsuló, felületes légzés,
 • vérnyomás csökkenése, ingadozása,
 • szédülés, ájulás.

Kik a veszélyeztetettek?

A szervezet hőszabályozó képességét befolyásolhatja a testtömeg, a bevitt folyadék mennyisége, a táplálkozás és a szedett gyógyszerek, így a legveszélyeztetettebbek az idősek, krónikus betegségben - főként a szív- és érrendszeri betegségben - szenvedők, valamint a csecsemők és a kisgyerekek.

A cikk az ajánló után folytatódik

Hüvelyszárazság enyhítése hormon nélkül!

Az égő, feszülő érzéssel, nehézkes együttlétekkel járó hüvelyszárazság a változókornál korábban is kialakulhat. A hormonmentes Cikatridina hüvelykúp segít enyhíteni a panaszokat. A kozmetológiából jól ismert hialuronsav mellett gyógynövények kivonatát tartalmazza. A Cikatridina használata a menopauzában tartósan ajánlott, a terhesség és szoptatás alatt pedig az orvos ajánlása szerint.

A Cikatridina patikában kapható gyógyászati segédeszköz.

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

Promóció

A keringési betegségekben szenvedők számára már akár egy melegfront is veszélyes lehet, ugyanis ilyenkor gyakoribbá válnak az úgynevezett érkatasztrófák, mint a stroke, a szívinfarktus, a trombózis vagy az embólia.

A hipertermia megelőzése és kezelése

A túlhevülés, azaz a hipertermia megelőzhető az alábbi tanácsok segítségével:

 • Nagyon fontos a napi megfelelő mennyiségű, hőségben akár 4-5 liter folyadék fogyasztása, amely főként ásványvíz legyen, de a teák, gyümölcslevek és a leves is hasznos lehet az elvesztett ionok pótlására.
 • A nagy melegben kerülendőek a fizikai aktivitások a szabadban, a legmelegebb órákban inkább a hűvösebb lakásban javasolt tartózkodni.
 • Aki a munkája miatt a szabadban tartózkodik napközben, igyon sokat, pihenjen gyakran az árnyékban, gondoskodjon a fényvédelemről és megfelelő, szellős, de a munkavégzéshez alkalmas ruházattal védje a testét.
 • Aki rosszul érzi magát, feküdjön le, és a lábát tegye feljebb, mint a feje. Ezzel fokozható az agyi véráramlás.
 • Az orvossal célszerű újra megbeszélni a gyógyszerek adagolását és az esetleges módosítását a hőség idejére.
Budai-Egeszsegkozpont-illusztracio (2)

- Ha rosszul érezzük magunkat, kérjünk segítséget, pihenjünk le egy hűvös szobában, és lassan, fokozatosan, vizes borogatással és kevés, de gyakori vízivással kezdjük el hűteni a testünket. A hipertermia életveszélyes állapothoz is vezethet, így ha a test hűtése nem vezet eredményre, azonnal hívjunk orvost - tette hozzá a doktornő.

8 tanács, ami életet menthet kánikulában

A magas hőmérsékletet valaki vagy nagyon szereti, vagy gyűlöli: ezeket a veszélyeket viszont mindenkinek ismernie kell.

Összeomolhat a keringési rendszer: 8 tanács, ami életet menthet kánikulában

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük