Kövérít, savasít, és tönkreteszi a májad: mégis rengeteget eszel belőle

Gyakorlatilag folyamatosan mérgezed magad vele, ha eszed.

Dia


                        	A hétköznapi méreg kifejezést leggyakrabban talán a cukorral kapcsolatban használják, nem véletlen, hogy az Egészségügyi Világszervezet, a WHO is drasztikusan szigorítaná a napi ajánlott bevitelt. Véleményük szerint arra kellene törekedni, hogy a napi bevitel 25 gramm alá szoruljon, így el lehetne kerülni mértéktelen fogyasztásának olyan lehetséges következményeit, mint az elhízás, a cukorbetegség, a gyomorfekély, a savkiválasztás és a reflux kialakulásának fokozása, a gyulladások kialakulása vagy például a máj elzsírosodása. Ha többet szeretnél tudni a témáról, kattints ide!

A hétköznapi méreg kifejezést leggyakrabban talán a cukorral kapcsolatban használják, nem véletlen, hogy az Egészségügyi Világszervezet, a WHO is drasztikusan szigorítaná a napi ajánlott bevitelt. Véleményük szerint arra kellene törekedni, hogy a napi bevitel 25 gramm alá szoruljon, így el lehetne kerülni mértéktelen fogyasztásának olyan lehetséges következményeit, mint az elhízás, a cukorbetegség, a gyomorfekély, a savkiválasztás és a reflux kialakulásának fokozása, a gyulladások kialakulása vagy például a máj elzsírosodása. Ha többet szeretnél tudni a témáról, kattints ide!

Dia


                        	Bár a sóra szüksége van a szervezetnek, túlzott fogyasztása komoly károkat okozhat, összefüggésben áll többek között a magas vérnyomással és a szívbetegségek kialakulásával is, a sófogyasztás visszaszorítása például jelentős mértékben csökkentheti a szívbetegség miatti elhalálozások számát. A napi ajánlott mennyiség 6 gramm lenne, fontos azonban tisztában lenni azzal, hogy az élelmiszerek jellemzően önmagukban is tartalmaznak sót, és érdemes minél inkább kerülni azokat a típusokat, melyet nagyon nagy mennyiségben tartalmaznak hozzáadott sót. További információért kattints ide! Mindemellett persze nem szabad elfeledkezni arról sem, az optimális bevitelen belül a szervezetnek szüksége lehet például jódozott sóra, különösen, ha valaki pajzsmirigy-alulműküdéstől szenved.

Bár a sóra szüksége van a szervezetnek, túlzott fogyasztása komoly károkat okozhat, összefüggésben áll többek között a magas vérnyomással és a szívbetegségek kialakulásával is, a sófogyasztás visszaszorítása például jelentős mértékben csökkentheti a szívbetegség miatti elhalálozások számát. A napi ajánlott mennyiség 6 gramm lenne, fontos azonban tisztában lenni azzal, hogy az élelmiszerek jellemzően önmagukban is tartalmaznak sót, és érdemes minél inkább kerülni azokat a típusokat, melyet nagyon nagy mennyiségben tartalmaznak hozzáadott sót. További információért kattints ide! Mindemellett persze nem szabad elfeledkezni arról sem, az optimális bevitelen belül a szervezetnek szüksége lehet például jódozott sóra, különösen, ha valaki pajzsmirigy-alulműküdéstől szenved.

Dia

	A különféle élelmiszer-adalékok között a világon az egyik legnagyobb mennyiségben és legáltalánosabban alkalmazott típust a mononátrium-glutamátként, valamint MSG és E621 néven is emlegetett nátrium-glutamát jelenti, amelyet az ötödik ízként is szokás nevezni. Nem véletlen, hogy az ízfokozó hatásáról ismert anyag egyre gyakrabban kerül támadások kereszttüzébe, amellett ugyanis, hogy sokan vannak, akik érzékenyek rá, az agyra való hatása komoly függőséghez vezethet, a súlyos elhízás mellett olyan maradandó károsodásokat okozva, amelyekről egyre több kutatás számol be. Kattints ide, ha többet szeretnél tudni róla!

A különféle élelmiszer-adalékok között a világon az egyik legnagyobb mennyiségben és legáltalánosabban alkalmazott típust a mononátrium-glutamátként, valamint MSG és E621 néven is emlegetett nátrium-glutamát jelenti, amelyet az ötödik ízként is szokás nevezni. Nem véletlen, hogy az ízfokozó hatásáról ismert anyag egyre gyakrabban kerül támadások kereszttüzébe, amellett ugyanis, hogy sokan vannak, akik érzékenyek rá, az agyra való hatása komoly függőséghez vezethet, a súlyos elhízás mellett olyan maradandó károsodásokat okozva, amelyekről egyre több kutatás számol be. Kattints ide, ha többet szeretnél tudni róla!

Dia

	A mesterséges adalékanyagok között érdemes megemlíteni az ételfestékeket is, ijesztő összefüggés például, hogy a mesterséges ételszínezékek gyártásának drasztikus mértékű növekedésével egyenes arányban nőtt meg gyermekek esetében a hiperaktivitás és más viselkedésproblémák előfordulása. Sokan a karcinogén, vagyis a rákkeltő hatást is megemlítik az ételfestékekkel kapcsolatban, érdemes ezért tisztában lenni azzal a jobb félni, mint megijedni elmélet jegyében - még ha ezen hatások még nem bizonyítottak maradéktalanul -, milyen élelmiszerekben lehetnek jelen meglepő módon. Kattints ide, ha többet szeretnél tudni!

A mesterséges adalékanyagok között érdemes megemlíteni az ételfestékeket is, ijesztő összefüggés például, hogy a mesterséges ételszínezékek gyártásának drasztikus mértékű növekedésével egyenes arányban nőtt meg gyermekek esetében a hiperaktivitás és más viselkedésproblémák előfordulása. Sokan a karcinogén, vagyis a rákkeltő hatást is megemlítik az ételfestékekkel kapcsolatban, érdemes ezért tisztában lenni azzal a jobb félni, mint megijedni elmélet jegyében - még ha ezen hatások még nem bizonyítottak maradéktalanul -, milyen élelmiszerekben lehetnek jelen meglepő módon. Kattints ide, ha többet szeretnél tudni!

Dia


                        	Igen káros lehet a mindennapok során gyakran alkalmazott étolaj is, egyes kutatások ugyanis olyan megállapításra jutottak, hogy a növényi olajok hevítése rákkeltő hatású lehet, sőt, például olyan agyi károsodáshoz is vezethet, mint az Alzheimer-kór. Érdemes ezért kerülni az olajban sütést, de még fontosabb, hogy sohase használd újra a már egyszer felhevített olajat, már csak azért se, mert ennek során például égett ételdarabok is belekerülhetnek, melyek szintén károsak lehetnek az egészségre. Ha többet szeretnél tudni a témáról, kattints ide!

Igen káros lehet a mindennapok során gyakran alkalmazott étolaj is, egyes kutatások ugyanis olyan megállapításra jutottak, hogy a növényi olajok hevítése rákkeltő hatású lehet, sőt, például olyan agyi károsodáshoz is vezethet, mint az Alzheimer-kór. Érdemes ezért kerülni az olajban sütést, de még fontosabb, hogy sohase használd újra a már egyszer felhevített olajat, már csak azért se, mert ennek során például égett ételdarabok is belekerülhetnek, melyek szintén károsak lehetnek az egészségre. Ha többet szeretnél tudni a témáról, kattints ide!

Ezt is szeretjük
Fotó: