Rákot és agyi degenerációt okoznak - Ezeket az ételeket ne fogyaszd többé!
Rendszeresen helyet kapnak az asztalon? Inkább kerüld őket.
Egyre több, napi rendszerességgel fogyasztott ételről röppen fel a hír, hogy rákkeltő vagy esetleg más, súlyos betegséget okoz a fogyasztása.
A leicesteri DeMontfort Universityn Martin Grootveld professzor arra az eredményre jutott, hogy a különféle ismert és kedvelt növényi olajok hevítése rákkeltő hatású, illetve olyan agyi degenerációhoz is vezethet, amilyen például az Alzheimer-kór. Így tehát kerülendő a növényi olajokban sült ételek fogyasztása.
Ezért veszélyesek a növényi olajok
A növényi olajok hevítése, tehát a velük történő sütés során aldehidek szabadulnak fel. Ezek a mérgező vegyületek szerepet játszanak például a rákos megbetegedések kialakulásában, a szív- és érrendszeri betegségek létrejöttében, továbbá különféle agyi degeneratív megbetegedések, például az Alzheimer-kór kialakulásában is.
Míg korábban folyamatosan hangoztatták a kutatók, hogy a telített zsírsavakat tartalmazó állati zsiradékok károsabbak a telítetleneket tartalmazó növényi társaiknál, ez az elmélet Grootveld professzor kutatásai alapján megdőlni látszik.
A professzor eredményei szerint ugyanis százszor-kétszázszor annyi mérgező, betegségeket okozó vegyület található a kedvelt növényi olajokban, például a napraforgó-, a repce- és a kukoricaolajban, mint amekkora egészségügyi határértéket a WHO megállapított. Aki tehát vigyázna az egészségére, inkább ne fogyasszon ezekben sült finomságokat.
Ha ennyi minden rákkeltő, mivel érdemes sütni?
A kutatásban a napraforgó-, repce- és kukoricaolaj eredményeit összehasonlították a kókuszolaj és a zsír, illetve a vaj hevítése során felszabaduló aldehidek mértékével, egészen pontosan a britek által kedvelt olajban sült halon és burgonyán végeztek vizsgálatokat.
Ebben a rákfajtában hal meg 5 ezer magyar évente! Nem a cigi, hanem ez okozza
Nézegess képeket!
ElolvasomMíg a növényi olajokból 5 millimol mérgező vegyület szabadult fel egy félórás sütés során, addig a zsír és a vaj 1 millimol aldehidet termelt. A legalacsonyabb a kókuszolaj hevítése során felszabaduló mérgek mennyisége volt: fél óra alatt mindössze 0,5 millimol. Ebből tehát megállapítható, hogy a népszerű növényi olajok helyett jobban megéri zsírban vagy vajban sült ételeket fogyasztani, a legjobb megoldást sütéshez pedig a kókuszolaj vagy kókuszzsír jelenti.
A kókuszolaj és a kókuszzsír egyébként ugyanaz, a folyékonyság, illetve a szilárdabb zsírállag a tárolási hőmérséklettől függ, így a megnevezés is.
A változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?
Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.
További részletek: feminaklub.hu/
Használd az „IVANYI” kuponkódot, és 20% kedvezménnyel vásárolhatod meg a jegyed!
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. november 27. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
A kutatás egyéb megállapítása
A professzor szerint a hidrogénezett növényi olajok fogyasztásával túlzottan sok omega-6 zsírsav jut a szervezetbe, mely kiszorítja az omega-3 zsírsavakat. Pedig ez utóbbiak számos betegség megelőzésében segítenek, csökkentik például a szív- és érrendszeri betegségek, ezeken belül a szívinfarktus kialakulásának kockázatát, a rák kialakulásának valószínűségét, illetve szerepet játszanak az idegrendszer védelmében. Kiszorulásukkal azonban növekszik a megbetegedések kockázata, állapította meg Grootveld professzor.
OLVASD EL EZT IS!
- tudomány
- rákkeltő
Ez felel a legveszélyesebb rákfajta kialakulásáért
- megelőzés
- konyha