Ég és viszket a szemed? Lehet, hogy az okozza, amit belecsepegtetsz

Nem mindegy, hogy mennyiségi vagy minőségi szemszárazság áll fenn.

száraz szem
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ég, viszket, és úgy érzed, mintha homok lenne a szemedben? Nos, ezek a szemszárazság klasszikus tünetei, melyek bármilyen korban előjöhetnek, bár főleg negyven év felett és az idős emberek körében gyakori a probléma.

Mielőtt azonban műkönnyhöz nyúlnál a zavaró panaszok enyhítése érdekében, feltétlenül konzultálj egy szemész szakorvossal, hiszen, ahogy Dr. Jánosházi Eszter, az Oxygen Medical szemész szakorvosa fogalmaz, akár ártani is lehet egy-egy rosszul megválasztott készítménnyel. Ugyanis szemszárazság nem csak egyféle van. Sőt, ezek kezelése különféle készítményeket igényel.

Rossz műkönnyel akár árthatsz is

Nem mindegy, hogy mennyiségi vagy minőségi szemszárazság áll fenn. A két típus eltérő műkönnyet igényel. Dr. Jánosházi Eszter kiemelte, hogy, míg a minőségi szemszárazság inkább a könnyfilm nem megfelelő összetételéből adódik, addig a mennyiségi szemszárazság épp akkor áll fenn, amikor kevés könny termelődik.

száraz szem

Ennek lehet valamilyen belső szervi oka, vagy jelentkezhet akár gyógyszer mellékhatásaként is. Általánosságban elmondható, hogy eleve kevesebb könnyet termelnek a nők, a világos bőrű, szőke hajú, kék szemű emberek.

- Ha valakinek mennyiségi szemszárazsága van, kevés a könnye, akkor inkább a vizes, híg típusú műkönnyeket szoktuk javasolni, és azzal mennyiségileg lehet pótolni a könnyfilmet. Azok esetében, akiknél elégtelen mennyiségű a zsíros fázis, nem szerencsés a híg, vizes műkönny, hiszen az tovább hígítja a könnyet, ezáltal pedig fokozhatja a panaszokat - mondta a szemész szakorvos.

Minőségi szemszárazság esetén a könny összetétele nem megfelelő, ezáltal híggá válik a könnyfilm. Ez akkor jelentkezhet, ha túlsúlyba kerül a vizes fázis a zsírossal szemben. Emiatt könnyebben felszakad a könnyfilm, lecsorog a szemfelszínről, és ezáltal szárazon marad a szemfelszín.

A cikk az ajánló után folytatódik

- Ebben az esetben olyan műkönnyet javaslunk, melyben benne vannak a zsíros elemek. Az úgynevezett lipidtartalmú műkönnyek hígítás helyett pótolják a zsíros elemeket, így egy egészségesebb könnyfilmet hoznak létre, mely jobban feltapad a szemfelszínre, és nem párolog el olyan gyorsan - javasolta a szemész szakorvos.

Szemszárazság kezelése géllel

Van egy harmadik típusú könnypótlási lehetőség is: a sűrű, zselé állagú könnypótló készítmény. Ezt elsősorban olyan esetekben ajánlják az orvosok, amikor idősebbekről van szó, akik nem tudnak olyan gyakran cseppenteni maguknak. A fiatalok számára viszont kevésbé praktikus.

szem akupresszura FB.png

- Ennek az a hátránya, hogy a mai, rohanó világunkban a fiatalok nem szeretik, ha a zselé becseppentése után várniuk kell, amíg az eloszlik a szemfelszínen - fejtette ki a szemész szakorvos, aki hozzátette, hogy a kontaktlencsét viselők figyelmét is gyakran felhívja a műkönny használatára.

Bár a modern kontaktlencsék viselése során nem veszít sok nedvességet a szem, előnyös pótolni a könnyet. Kontaktlencse-viselés előtt és után is érdemes cseppenteni. Sőt, van olyan készítmény, melynek olyan az összetétele, hogy direkt rá lehet csöppenteni a kontaktlencsére, nem károsítja azt.

Ezt is szeretjük