Leleplezzük a kínos betegséget!
A hasmenés típusai és okai
A hasmenésnek rengeteg fajtája van, melyeket ha ismered, sikeresen és egyszerűen kezelheted a kínos bajt.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Legkevesebb 2,5 millió ember halt meg hasmenés következtében a világon még pár évvel ezelőtt is. Ehhez képest lényegesen kevesebben szenderültek öröklétre olyan betegségekben, mint az AIDS − 1,5 millió − vagy a malária − 2,1 millió −, amelyek inkább a figyelem középpontjában állnak.

Tehát a hasmenés, ha nem kezelik időben és megfelelően, akár halálos kimenetelű is lehet!

A WHO jelentése szerint az évente előforduló hasmenéses betegségek körülbelül kétharmadát ambulánsan diagnosztizálják és kezelik, a maradék egyharmad otthon kúrálja magát.

Mi az a hasmenés?

Hasmenésről − diarrhoiáról − akkor beszélhetünk, ha a napi széklettérfogat több mint kétszeresére nő, súlya meghaladja a 300 grammot, és folyadéktartalma is jelentősen megnövekszik, egészen a vizes hasmenésig.

Márpedig ez a szervezet számára folyadék- és ásványianyag-vesztést jelent. A folyadék- és elektrolitvesztés különösen a csecsemők és kisgyermekek esetében válhat gyorsan veszélyessé. Hatására a vér besűrűsödik, és a keringés összeomolhat. A hasmenés gyakori kísérője a hányinger, a hányás és a bélgörcsök.

Szerencsére a legtöbb érintett esetében a hasmenés akut, ártalmatlan, önszabályzó, vagyis három nap után elmúlik. A krónikus hasmenést azonban komolyan kell venni! Ilyenkor a bélnyálkahártya olyannyira begyullad, hogy már nem tudja ellátni feladatát, akadályozza a tápanyag felszívódását. Ilyen esetben a bélnyálkahártya áteresztővé válik, és a gyulladt bélből a méreganyagok akadálytalanul bekerülnek a szervezetbe. A gyulladások és a mérgek következtében az érintetteknek erős fájdalmaik is vannak.

Okok és következmények

Ozmotikus hasmenés

 • Oka: rosszul vagy egyáltalán nem felszívódó, vízben oldható, ozmotikusan aktív anyagok jelenléte a bélben. Ennek következtében folyadékdömping keletkezik a belekben, és a bélbolyhok már nem tudják felszívni a vizet.
 • Következménye: hirtelen kiszáradás.

Felszívódási zavar okozta hasmenés

 • Oka: az elektrolitok és a víz felszívódása és kiválasztása közötti aránytalanság a vékony- és vastagbélben − ekkor értelemszerűen a kiválasztás van túlsúlyban. A makroszkopikusan felismerhető vizes széklet és súlyvesztés tipikusan erre a hasmenésre jellemző. Ilyenkor két hasmenéses székletürítés között hosszabb idő telik el.
 • Következménye: fokozott legyengülés, vérszegénység, fogyás.

Kiválasztási zavar okozta hasmenés

 • Oka: a bélnyálkahártya akut, illetve krónikus gyulladása. Ez nagyobb mennyiségű nyálkát eredményez a bélben. A gyulladás miatt a víz és az elektrolitok felszívódása csökken.
 • Következménye: hasi görcsökkel járó, nyálkás, vizes széklet, erőtlenség, hiánytünetek.

Szűrővizsgálat házilag

Az emésztőrendszeri bajok sokszor egészen addig rejtve maradnak, amíg tüneteket nem okoznak. Épp ezért hasznos otthon is elvégezhető tesztünk, mert már a korai stádiumban kimutatja a szabad szemmel nem érzékelhető vérzéseket a székletben, aminek köszönhetően sok betegséget megelőzhetsz.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Mozgászavar okozta hasmenés

Intenzív bélmozgás

 • Következménye: az ételpép rövidebb ideig érintkezik a bélnyálkahártyával, ezáltal csökken a felszívódás teljesítménye.

A belek csökkent mozgása

 • Következménye: az ételpép a bélben hosszabb ideig marad, ezért ez bakteriális túltengéshez vezet − az erjedés és rothadás miatt erős puffadással jár a formátlan széklet.

Akut vagy krónikus?

Klinikailag a fent említett okoktól függetlenül a hasmenés két fajtáját különböztetjük meg: az akut és a krónikus hasmenést.

Az akut hasmenés diagnózisa magában foglal sok fertőzéses betegséget is. Különös jelentőségűek itt a gyenge immunrendszerű pácienseknél fellépő, egyébként nem kórokozó által kiváltott fertőzéses megbetegedések. Nemritkán az antibiotikumok is kiváltanak álhártyás vastagbélgyulladást, aminek hasmenés lesz a következménye. A fertőzések vagy antibiotikum-szedést követően jelentkező hasmenés oka a bélbaktérium-flóra zavara.

Fontos!
Alapvetően érvényes: amennyiben a hasmenés két napnál tovább tart, lázzal és véres széklettel jár, feltétlenül szükség van laboratóriumi székletvizsgálatra!

Krónikus hasmenés esetén a panaszok három napnál tovább tartanak. Okai nagyon különbözőek lehetnek. A klinikai panaszok a pácienseknél nem lokalizálhatóak, a hasfal puha és benyomható, rendszerint nem tapasztalható izomvédekezés és nyomási fájdalom.

Jó tudni!
A hasmenés elsődlegesen a szervezet tisztulási folyamata. Rendszerint önmagának szab határt. Ezért csak három napnál hosszabb ideig tartó, lázzal és fájdalommal járó hasmenést kell kezelni.

Kezelés

Akut hasmenés

Kezelési javaslatok: az okok megszüntetése, kímélő étrend, fizikális terápia, gyógyszerek, háziszerek.

A könnyebb lefolyású, akut hasmenésre a következő kezelés javasolt: első nap koplalás, a második naptól kímélő ételek − kétszersült, nyákleves −, a harmadik-negyedik napon az érintett már ehet mindent, amit megkíván, de kerülnie kell a felfúvódást okozó és citrustartalmú ételeket, italokat. Bőségesen kell folyadékot fogyasztani, 24 óra alatt 4-5 litert!

Tipp: gyógyteába cseppentett borsmenta-, teafa- vagy levendulaolaj hatása görcsoldó, szélhajtó, epehajtó, antibakteriális, váladékoldó, hűsítő.

Krónikus hasmenés

Kezelési javaslatok: okok megszüntetése, kímélő étrend, sok folyadék, gyógyszerek, fizikális terápia.

Gyógyszeres kezelés: hasmenés elleni por, illetve emésztésjavító, gyulladáscsökkentő kapszula felnőttek, gyerekek és csecsemők számára. Hatása: a széklet gyorsan normalizálódik, megköti, illetve semlegesíti a toxint, segíti a víz- és elektrolitfelszívódást, regenerálja a bélflórát.

Ha szeretnél még többet olvasni a hasmenés kezeléséről, és érdekelnek egyéb egészségmegőrzésről és táplálkozásról szóló cikkek is, akkor mindenképpen látogass el az InforMed oldalára.

OLVASD EL EZT IS!

csipkes felso nagy
 • gyógynövény
 • tünetek és betegségek

Hasi görcsök, puffadás, székrekedés

Ezt is szeretjük