Visszafordíthatatlan halláskárosodást is okozhat: így védd a füled a fesztiválszezonban

A halláskárosodás első jeleit általában nem maga a beteg, hanem a családtagok és a munkatársak észlelik.

Halláskárosodás fesztivál alatt
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Sokan érzik, hogy egy koncertet követően átmenetileg rosszabbul hallanak, de ennek a legtöbb esetben nem tulajdonítanak túlságosan nagy jelentőséget. Pedig ezzel fülük épségét kockáztathatják.

Zenerajongónak sem kell lenni ahhoz, hogy károsodni tudjon a hallás, rengeteg munkakör okozhat ilyen problémát. Dr. Miltényi Csilla, a Duna Medical Center fül-orr-gégész, foniáter szakorvosa beszél arról, kik és hol vannak a legnagyobb veszélyben, visszafordítható-e a károsodás, és mit lehet tenni a fül védelme érdekében.

Melyek a halláskárosodás első jelei?

A halláskárosult rendszeresen visszakérdez, felhangosítja a tévét és a rádiót, nem hallja a csengőt, esetleg a halkabban beszélő családtagokat és kollégákat. Sok esetben ugyan még jól hallja a szavakat, de a beszédértése csökken. A betegek jellemzően akkor kezdik felismerni, hogy sokkal rosszabbul hallanak, ha hosszabb ideig háttérzajban tartózkodnak.

Kik vannak a legnagyobb veszélyben? 

A csecsemők és a gyermekek hallása a legsérülékenyebb, továbbá kiemelt figyelmet kell fordítani a fokozatosan romló hallású idős emberekre. Mivel létezik öröklődő halláskárosodás, azoknak is résen kell lenniük, akiknek a családjában már előfordultak ilyen panaszok, illetve azoknak, akiknek az egyik füle születés óta vagy egy betegség kapcsán süket. Érdekes módon a férfiak halláskárosodás terén felülmúlják a nőket, többüket érinti. 

Több férfit érint a halláskárosodás problémája, mint nőt.
Több férfit érint a halláskárosodás problémája, mint nőt.
Fotó: Image Source / Getty Images Hungary

Azonban a legnagyobb veszélynek a zajos munkahelyen dolgozók vannak kitéve. Ide sorolhatók az útépítők, a repülőtéri személyzet, a farönkvágók, a motoros futárok, a gyáripari munkások, a rockzenészek és az éjszakai szórakozóhelyen dolgozók, különösen a DJ-k és a dobosok.

Ide tartoznak még olyan foglalkozások, ahol nem is gondolnánk, mekkora zajhatást kell napi szinten elviselni. Ilyen munkakörben dolgoznak az óvónők, a tartósan hangos, búgó hajszárítót használó fodrászok, illetve a nagy létszámú openoffice-rendszerű munkahelyen dolgozók.

Több munkahelyen, ahol indokolt lenne, még most sem kötelező a zajvédő fejhallgató használata. Tetézi a bajt, hogy, ha a munkahelyen a szabályoknak megfelelően adott a védőeszköz, nem használják, mert kicsit kényelmetlen, melegít, vagy az ott dolgozók értelmetlennek tartják. Pedig jobb tudni, hogy védelem nélkül nagyon hamar búcsút inthetünk a hallásunknak. 

Van olyan halláskárosodás, ami visszafordítható?

A vezetéses halláscsökkenés esetében a külső hallójárat eltömődhet, például fülzsír van benne, vagy a dobhártya kilyukad, esetleg sérül. Okozhatja még az orrmandula megnagyobbodása vagy középfülgyulladás, amikor a hallócsontok területén képződik akadály, ami átmenetileg akadályozza a hang vezetését. Ezek a problémák gondos, szakszerű orvosi beavatkozással helyrehozhatók.

Létezik még hirtelen kialakuló halláscsökkenés, mely esetben egy 24-48 órán belül történő, sürgős gyógyszeres beavatkozás sikerrel járhat, azon túl azonban bizonytalanná válik a gyógyulás lehetősége. Dr. Miltényi Csilla hangsúlyozza, hogy az akut halláscsökkenés hátterében akár stroke is állhat, emiatt ezeket a tüneteket tapasztalva fontos azonnal orvoshoz fordulni.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Hogy lehet védeni a füleket?

Ez a fesztiválszezon kezdetekor igen jogos kérdés. Tartózkodni kell a hosszú ideig tartó fej- és fülhallgató-használattól, illetve a hangos koncerteken való részvételtől. A zenehallgatáshoz tanácsolt egy félig zárt vagy valamilyen zajcsökkentővel, zajszigetelővel ellátott fejhallgatót használni, a koncerteken pedig nem szabad túl közel menni a hangfalakhoz. A hangos zene hatására a belső fülben levő szőrsejtek károsodása visszafordíthatatlan lehet, mely tartós, nehezen befolyásolható fülzúgást eredményezhet.

- A gyerekekre kiemelt figyelmet kell fordítani, hiszen az ő hallásuk a legsérülékenyebb. A szülők akaratlanul is gyakran teszik ki őket hangos zajnak, ami maradandó halláskárosodást eredményezhet akár már fiatalkorban is. Természetesen nem szabad minden apró zajt kiszűrni, de fokozatosan kell hozzászoktatni a kicsiket a hallásvédő, a füldugó vagy a fejhallgató használatához. Kaphatók olyan korszerű eszközök, melyek nem akadályozzák a gyermekeket semmilyen tevékenységben, kényelmes a viseletük, és színben, formában is barátságosak. Ne feledd, hogy a fülhallgató egy személyes tárgy, csak egy ember használja! Egy fülbetegséget követően pedig a legbiztosabb a régi eszköz cseréje - mondta dr. Miltényi Csilla.

Tíz gyógynövényes tea, amit mindenkinek ismernie kellene: jót tesznek a testnek és a léleknek

Nem véletlenül született meg a mondás, miszerint fűben-fában orvosság. Már nagyanyáink idejében is tudták, csaknem minden gyógynövényben fellelhető olyan anyag, mely hozzájárul az egészség megőrzéséhez. A következő tíz gyógynövény is pont ilyen.

10 gyógynövényes tea, amit mindenkinek ismernie kellene: jót tesznek a testnek és a léleknek

Nézegess képeket!

Elolvasom

Képek forrása: Getty Images Hungary.

Ezt is szeretjük